Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'We krijgen iedereen enthousiast aan het rollen'
26mei 2014

We krijgen iedereen enthousiast aan het rollen

SLIEDRECHT – De zomer is in aantocht. Dat betekent dat op de ijsbaan aan de Lijsterweg volop wordt geskeelerd. ,,In principe tot eind september en het liefst nog wat langer”, aldus Jaako Kraaijeveld, die vanaf de oprichting in 2010 voorzitter is van de plaatselijke skeelervereniging.


Door Erik de Bruin

De trainingen zijn donderdagavond van 19.00 tot 20.00 uur en zaterdagmorgen van 09.30 tot 10.30 uur. Wie een kijkje neemt, merkt al snel op dat volwassenen en kinderen zijn gesplitst. Een tweedeling die er vorig jaar nog niet was. ,,Toen vormden ze één groep. Dat was niet ideaal want kinderen zijn sneller afgeleid en hebben behoefte aan gevarieerdere, kortere oefeningen. Vanaf dit seizoen hebben ze hun eigen trainer.”

Meer leden

Het nieuwe seizoen is alweer drie weken oud. De start had niet beter gekund want Skeelervereniging Sliedrecht groeide van vijftig naar ruim tachtig leden. Eén van hen is Kraaijeveld zelf. Hij is een fervent skeeleraar en trekt er zowel in als buiten het seizoen regelmatig op uit om toertochten te maken door de Alblasserwaard. ,,Meestal op zondag. Als ik een tocht inplan, plaats ik vooraf een berichtje op Facebook. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. In feite staat het los van de vereniging. Iedereen kan meedoen. Deelname is geheel vrijblijvend.”

Beginners en gevorderden

Het ligt voor de hand dat de meeste metgezellen lid zijn. Ze trekken immers ook op de skeelerbaan samen op. ,,Jong, oud, ervaren, onervaren … iedereen is even welkom. De volwassen leden zijn verdeeld in, zoals wij dat noemen, een stabiele en minder stabiele groep. Je zou ook kunnen spreken van beginners en gevorderden.” Met inmiddels ruim vijftien jaar skeelerervaring (destijds ook de reden dat hij aan z’n jasje werd getrokken om mee te helpen met de oprichting van de vereniging en het bestuur) behoort hij tot de laatste groep, die ook onder handen wordt genomen door een trainer. ,,Ook al beoefen je een bepaalde sport al heel lang, je bent nooit uitgeleerd. Je kunt altijd verbeteren waardoor het gemakkelijker en sneller gaat.”

‘Ongedwongen sfeer’

Kraaijeveld zegt er wel met klem bij dat de club een ongedwongen sfeer koestert. ,,We zijn geen prestatievereniging. Wie minder goed of minder snel is, krijgt net zoveel begeleiding. Waar het ons om gaat, is dat iedereen er plezier aan beleeft. Natuurlijk hoort daar verbetering bij, daar train je voor. Door één of twee keer per week de baan op te gaan, scherp je je techniek aan. Stapje voor stapje weet je steeds beter balans te houden en vanuit de schaatshouding te skeeleren.”

,,Ja, dat geldt ook voor mensen die de sport nog nooit hebben beoefend en er vaak meteen aan toevoegen dat ze niet kunnen schaatsen en de skeelertechniek daarom nooit onder de knie zullen krijgen. Met zo’n verhaal ben je bij mij aan het verkeerde adres. Mits je gemotiveerd bent krijgen we je altijd aan het rollen en dan zul je zien hoe leuk het is.”

Gratis proefles

Wie interesse heeft om lid te worden, kan contact opnemen via 06-42116932. Belangstellenden kunnen ook secretaris Bas van de Vaart bellen op 06-21705914 of een e-mail sturen naar info@skeelervereniging.nl. Het is mogelijk donderdagavond of zaterdagmorgen een gratis proefles te volgen. De contributie bedraagt 45 euro per seizoen.

Onderstaande foto’s zijn gemaakt tijdens de training van afgelopen zaterdag.Deel dit bericht met je vrienden!