Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Hele dorpen zijn van de kaart verdwenen'
26mei 2014

Hele dorpen zijn van de kaart verdwenen

SLIEDRECHT – ‘DRINGEND op zoek naar dekens en kleding (m.n. baby- en kinderkleding) voor de slachtoffers van de watersnoodramp in Servië. Wie helpt?’ Dit bericht werd vanmiddag op Twitter gezet door Klaas Vaak. Klaas Veldhuis, de eigenaar van de cafetaria op het Fazantplein, heeft deze hulpactie op touw gezet. Samen met zijn vrouw, die van Servische komaf is. Alle hulpgoederen, die bij de cafetaria kunnen worden ingeleverd, worden zaterdag 7 juni vanuit Rotterdam getransporteerd. ,,Naar een gebied ten westen van de hoofdstad Belgrado waar de nood hoog is.” Omdat hij er net vandaan komt, weet hij er alles van.


,,We waren daar met onze kinderen op familiebezoek”, vertelt Veldhuis. ,,Woensdag 14 mei kwamen we aan en twee dagen later kregen we het dringende advies van de politie om te vertrekken. Een nicht van mijn vrouw die dichter bij de rivier woont, had al te horen gekregen dat ze weg móest.” De rivier die hij noemt is de Sava, die net als de Donau vanwege overvloedige regenval buiten zijn oevers is getreden en een ravage heeft aangericht. ,,Hele dorpen zijn van de kaart verdwenen. Huizen zijn bedolven onder de modderstromen en veel vee is verdronken of zwerft rond. Er zijn in deze omgeving nu al 27 dodelijke slachtoffers geteld.”

Sremska Mitrovica

Ook de stad Obrenovac is overstroomd. Het gezin Veldhuis verbleef in Sremska Mitrovica. Die stad dreigde ook ten prooi te vallen aan het wassende rivierwater ware het niet dat het Servische leger en duizenden vrijwilligers erin zijn geslaagd met behulp van zandzakken de dijk anderhalf tot twee meter te verhogen. Wel is iedereen geëvacueerd. Veldhuis: ,,Toen we die vrijdag het advies kregen om de stad te verlaten stonden er op het plein voor een supermarkt al dertig tot veertig touringcars om bewoners weg te voeren. Ook alle ziekenhuispatiënten zijn naar een veiligere plaats gebracht.” Ze wilden zelf direct terugkeren naar Nederland, maar dat bleek niet zo gemakkelijk. ,,Omdat de Servische regering nog niet de noodtoestand had afgekondigd, waren de vliegtickets op dat moment heel duur. Tot vorige week woensdag zijn we bij familie in een nabijgelegen dorp gebleven.”

‘Gisteren begonnen’

Terug in Nederland besloten Klaas en zijn vrouw een hulpactie te starten. ,,We hebben contact gezocht met de Servisch-orthodoxe Kerk in Rotterdam. Over twee weken (op zaterdag 7 juni, red.) laten zij hulpgoederen naar het getroffen gebied transporteren. Wij sluiten hierop aan en richten ons op de plaatsen Dordrecht en Sliedrecht. Zowel bij ons thuis in Dordt als bij de cafetaria in Sliedrecht kunnen hulpgoederen worden ingeleverd. We zijn gisteren met de actie begonnen en hebben het vandaag via Social Media bekendheid gegeven.”

‘Volgepakte auto’

,,Of het al resultaat heeft gehad? Zeker! Ik ga vanavond al met een volgepakte auto goederen naar Rotterdam brengen. De eerste dozen met sanitaire producten zijn gebracht door iemand die hieraan zijn verjaardagsgeld heeft besteed. Dat ontroert me. Ik hoop nog heel vaak heen en weer te rijden.”

Benodigdheden

Het Sliedrechtse inleveradres is Fazantplein 1. De meest dringende benodigdheden zijn: dekens, kleding, onderkleding, kinderkleding, babykleding, zeep, shampoo, tandpasta, tandenborstels, toiletpapier, pampers, maandverband normaal, scheerschuim, scheermesjes, waspoeder, afwasmiddel et cetera. Gelieve aan te leveren in een stevige, geopende doos. De hulpactie loopt tot zaterdag 7 juni.Deel dit bericht met je vrienden!