Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Kinderboerderij en NME-centrum hebben er weer een attractie bij'
29mei 2014

Kinderboerderij en NME-centrum hebben er weer een attractie bij

SLIEDRECHT – Het jaarlijkse schaapscheerfeest op de kinderboerderij in  het Burgemeester Feitsmapark ging gistermiddag gepaard met de opening van het duurzaamheidsplein bij het al in september 2013 geopende nieuwe NME-centrum. ,,Je kunt beter spreken van een duurzaamheidstuin”, zei Carl van Rijn, die de natuur- en milieueducatie aan Sliedrechtse basisscholen coördineert. Hij leidde ditmaal volwassenen rond die een bijdrage hebben geleverd aan de verwezenlijking van de tuin. De kinderen vermaakten zich op tal van andere manieren.


Door Erik de Bruin

Aan het eind van de middag, die ondanks de sombere weersverwachting niet in het water was gevallen, werd Dingo de Duurzaamheidsdraak gelanceerd. Kinderen hadden allerlei restafval meegenomen dat werd gebruikt om de ‘vliegende’ draak in elkaar te knutselen. Meer had de uit Sliedrecht afkomstige beeldend kunstenaar Jelle Korevaar (hij heeft een buitenkunstwerk gemaakt dat is te bewonderen bij het bekende Kröller-Möller Museum op de Veluwe) niet nodig. Behalve heel veel plakband en ijverige kinderen, die hun arbeid beloond zagen toen Dingo opsteeg en in de lucht bleef hangen. Kinderen konden ook verven en tekenen en zich laten verven (lees: schminken) en tekenen.

‘Voortdurend in beweging’

De duurzaamheidstuin lag er na de opening wat stilletjes bij. Kinderen zullen daar nog heel wat tijd doorbrengen als ze met hun klas een bezoek brengen aan het NME-centrum. Wat ze te zien krijgen, kan telkens wisselen. ,,Er gebeurt heel veel op het gebied van duurzaamheid. Het is voortdurend in beweging”, aldus Van Rijn, die uitlegt dat het in feite een kruidentuin is met houten vlonders waarop een duurzaamheidsproject wordt uitgebeeld. Zoals een huisje met op het dak een zonnepaneel. ,,Schijnt de zon dan brandt het lampje. Ga je ervoor staan dan gaat het lampje uit. Heel simpel zodat de kinderen meteen het principe van zonne-energie snappen.” Door middel van honderd bekertjes worden de percentages zout en zoet water op aarde uitgebeeld. Stichting Sliedrecht Groen heeft een groen dak aangeboden en de plaatselijke kringloopwinkel, die het nieuwe NME-centrum heeft gefinancierd, een Solar Cooker waarmee met behulp van zonnestralen wordt gekookt. Hier wordt inmiddels in vijftig verschillende landen gebruik van gemaakt. Met name in ontwikkelingslanden waar de zon overvloedig schijnt. De Solar Cookers worden vervaardigd in de werkplaats onder de winkel aan de Rivierdijk.

‘Geen windenergie’

Er zijn ook een wigwam en een totempaal te bezichtigen in de tuin. ,,Wat dat met duurzaamheid heeft te maken? Op het gebied van duurzaamheid kunnen we veel leren van de Indianen.  Van een gedood beest werd alles gebruikt. Niet alleen het vlees, maar ook de huid en de horens.” Een aantal vlonders is nog leeg. ,,Als we willen kunnen we die zo inrichten, maar we willen nog even afwachten wat er uit de gemeenschap komt. Het zou mooi zijn als Sliedrechtse bedrijven die duurzaamheidsproducten maken ook een plekje innemen.” Van Rijn knipoogt naar de gemeente. ,,Deze laatste vlonder is bedoeld voor windenergie. Jammer genoeg zijn er geen windmolens in Sliedrecht. Wat niet is, kan misschien nog komen. In Hardinxveld-Giessendam staan ze ook.”

Nog geen milieuwethouder

De opening van de duurzaamheidstuin werd verricht door de kersverse wethouder Hanny Visser-Schlieker. Zij heeft weliswaar geen milieu in haar portefeuille, maar gaf wel acte de présence omdat nog niet bekend is wie de vierde wethouder wordt. Deze persoon, die wordt aangedragen door de fractie van de SGP-ChristenUnie, wordt onder andere bestuurlijk verantwoordelijk voor milieu en duurzaamheid.

‘Extra attractie’

Tot slot is het nog leuk om te vermelden dat de Woeste Weide – de natuurspeeltuin die naast de kinderboerderij ligt – een ‘extra attractie’ krijgt. Wat het gaat worden, verklapt Van Rijn niet. ,,Ik kan alleen zeggen dat kinderen het heel spannend en uitdagend zullen vinden en dat we ervan uitgaan dat het voor de zomervakantie gereed is.”

Onderstaande foto’s zijn gemaakt door Jesse Hofman, Anita van Dijk en Erik de Bruin.Deel dit bericht met je vrienden!