Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Bij de tweede tip over vrijheid wist ik het meteen' 22-jarige Sliedrechter rent zijn huis uit en vindt op een steenworp afstand envelop van anonieme weldoener
29mei 2014

Bij de tweede tip over vrijheid wist ik het meteen

SLIEDRECHT – ‘Vrijheid is het belangrijkste dat we bezitten, geen geld kan daar tegenop.’ Toen deze tip aan het eind van de morgen op Twitter verscheen, rende de 22-jarige Wilco Struijk meteen de deur uit. Op een steenworp afstand van zijn huis vond hij de envelop die een anonieme weldoener had neergelegd bij het Crossline-monument op het Albrechtplein. ,,Wat eten we vanavond?”

Door Erik de Bruin

Terwijl de gelukkige vinder (in de envelop zat 25 euro) net weer zijn huis was binnengegaan, kwam een jongen aangefietst. Zichtbaar op zoek naar een envelop met daarop de tekst ‘Hidden Cash’. Hij viste net achter het net. ,,Bij de tweede tip over vrijheid wist ik het meteen. Ik ben hier gelijk naar toe gefietst. Helaas was het stukje vanuit de Jan Steenstraat iets te ver. Ik was al bang dat iemand me voor zou zijn. Volgende keer beter.”

Spelelement

Die volgende keer is misschien vanavond. Beter gezegd: vannacht. Nadat de vinder zich op Twitter bekend had gemaakt, kondigde @SliedrechtCash aan dat hij bij 500 volgers een ‘nachtcash’ doet. ,,Van slapen word je dan even niet rijk.” Overigens lijkt het meer om het spelelement te gaan. Het geeft een kick om de eerste te zijn. Zo bleek wel uit de reactie van Wilco Struijk, die glunderde van oor tot oor toen hij de envelop zag liggen. Vanzelfsprekend was hij ook nieuwsgierig naar de inhoud, maar hij opende de envelop niet meteen.

Wilco zat al in de starblokken voordat de tweede tip binnenkwam. ,,Bij de eerste tip over water gokte ik in eerste instantie op de haven bij het gemeentekantoor. De tweede tip zou om kwart voor twaalf worden getweet. Toen ik op F5 drukte en het woordje vrijheid zag staan, wist ik dat het hier moest zijn. Een oorlogsmonument bij de rivier, dat kon niet missen.”

‘Van geven word je rijk’

De jongen die net te laat kwam, had zich al rijk gerekend. ,,Omdat hij het geld zou verstoppen bij honderd volgers, rekende ik er stiekem op dat er honderd euro in de envelop zou zitten.” Met het woordje ‘hij’ doelt hij op de anonieme weldoener die sinds woensdagmiddag in Sliedrecht actief is. Getriggerd door een overeenkomstige geldverstopactie in de Amerikaanse stad San Francisco die is overgewaaid naar Nederland. In grote steden als Amsterdam, Breda, Den Haag, Groningen, Nijmegen en Utrecht zijn inmiddels Hidden Cash-accounts aangemaakt. Zo ook in Sliedrecht. De persoon die hierachter zit, wenst vooralsnog anoniem te blijven. ,,Zelf heb ik niets te klagen en je leert pas vermenigvuldigen als je eerst hebt gedeeld. Van geven word je rijk.” Met die motivatie heeft hij dit op touw gezet. ,,Het is mooi bij mensen een glimlach op het gezicht te toveren.  Vooral als het terechtkomt bij iemand die het echt even kan gebruiken.” De vinder van vandaag plaatste een berichtje en foto op Twitter, degene die gisteravond 50 euro vond op de Kerkbuurt heeft dat niet gedaan.Deel dit bericht met je vrienden!