Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Al 60 jaar gelukkig getrouwd waarvan 40 jaar samen in Nederland'
01jun 2014

Al 60 jaar gelukkig getrouwd waarvan 40 jaar samen in Nederland

SLIEDRECHT – Ahmet Torun verliet in 1966 zijn vaderland om in het welvarende Nederland, dat een flinke economische groei doormaakte, geld te verdienen voor zijn vrouw en kinderen. Zoals zoveel Turkse gastarbeiders had hij niet verwacht dat hij hier voor altijd zou blijven. Afgelopen vrijdag vierden hij en zijn vrouw Zahide hun 60-jarig huwelijk.

Door Erik de Bruin

Dat deden ze in hun flatwoning aan de Joost van den Vondelstraat. In het bijzin van familieleden en de burgemeester, die net als de verslaggever van deze website smakelijke zoete hapjes kreeg voorgeschoteld. Een kleinzoon sparde met de burgervader over politiek. De Turkse politiek welteverstaan. Als het aan de Toruns ligt blijft Recep Tayyip Erdogan – de ook buiten zijn eigen landsgrenzen veelbesproken premier van Turkije – aan de macht. ,,Onder zijn bewind is het land gemoderniseerd en kent Turkije een stabiele economie. Het Turkije van nu en het Turkije van vroeger is een wereld van verschil.”

Bankwerker

In de streek waar ze vandaan komen – bij de Zwarte Zee – is echter nog altijd weinig werkgelegenheid. Alle 8 kinderen en 35 kleinkinderen (de familie telt ook 8 achterkleinkinderen) hebben hier hun bestaan opgebouwd. De meeste familieleden wonen in Sliedrecht en wie het baggerdorp heeft verlaten, woont nog altijd in de buurt. In nabijgelegen plaatsen als Dordrecht en Barendrecht. Vanzelfsprekend zette de nu 83-jarige Ahmet Torun in 1966 als eerste voet op Nederlandse bodem. Om precies te zijn in Harderwijk. ,,Vanwege een vriend verhuisde hij twee jaar later naar Sliedrecht. Tot 1991 heeft vader als bankwerker bij Van Beest gewerkt”, vertelt zijn oudste zoon, die in 1994 samen met zijn moeder en zussen naar Nederland reisde. ,,Ik was zestien jaar en had in Turkije middelbare school gedaan. Hier sprak ik de taal niet en ben ik meteen op zoek gegaan naar werk. Daar zag ik meer heil in dan studeren.”

Vakantie

Zijn jongere broer bleef nog twee jaar in Turkije om de middelbare school af te maken. Eenmaal in Nederland bewandelde hij dezelfde weg. Achteraf gezien hadden ze graag een vervolgopleiding gedaan, een route die veel leden van de derde generatie afleggen en hen meer mogelijkheden biedt. Zoals zijn jongste zoon, die Fiscaal Recht en Economie studeert aan Hogeschool Rotterdam en momenteel stage loopt op de afdeling Belastingen van de gemeente Sliedrecht. Zijn broer timmert ook nadrukkelijk aan de weg en is op 26-jarige leeftijd al economieleraar op de net genoemde hogeschool. Wat hen minder goed af gaat, is de Turkse taal. ,,Als ik op familiebezoek ben word ik altijd gecorrigeerd. We zijn in Nederland geboren en opgegroeid.” ,,Nederland is ons thuis geworden”, vult zijn oom aan. ,,In Turkije vieren we vakantie. In een streek met prachtige natuur en veel bergen.” ,,We komen dan heel Sliedrecht tegen”, lacht zijn dochter. ,,Negentig procent van de Turkse gemeenschap in Sliedrecht heeft zijn wortels in de omgeving van de Zwarte Zee.”

‘Loop van het leven’

Ahmet en Zahide Torun, die aan het hoofd van de familie staan, keerden afgelopen winter twee maanden terug. Een definitieve terugkeer is uitgesloten. ,,Hier is de familie.” Een familie die ze zelf hebben opgebouwd. ,,De loop van het leven. Vader ging naar Nederland om geld te verdienen voor onze toekomst. Hij wilde twee jaar blijven, maar dacht toen: nog twee jaar in Nederland en we kunnen meer grond kopen. Op een gegeven moment besefte hij dat er voor ons ook meer kansen zouden zijn en nam hij ons mee.” ,,Of het voor moeder moeilijk was in een ander land? Nee want ze had vader. Alleen in Turkije was het veel moeilijker voor haar. Ze maakte zich zorgen en miste hem.”

Het ontvangst is allerhartelijkst. Het gelukkige echtpaar zit bescheiden op de bank en geniet, zonder veel te zeggen, van de familieband.Deel dit bericht met je vrienden!