Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Regio opgeschrikt door grote brand met explosies bij Shell Moerdijk'
04jun 2014

Regio opgeschrikt door grote brand met explosies bij Shell Moerdijk

REGIO – De regio werd dinsdagavond opgeschrikt door een grote brand met explosies bij Shell Moerdijk. Twee mensen zijn lichtgewond geraakt. Omdat de rook naar het westen waaide heeft de brandweer Zuid-Holland Zuid op zeven verschillende plekken metingen verricht in de Hoeksche Waard en de Dordtse wijk Sterrenburg. Er zijn geen gevaarlijke concentraties gemeten.

Bij de brand en de explosies is de stof ethylbenzeen vrijgekomen. De verbranding van ethylbenzeen kan, zo is te lezen op een liveblog van de gemeente Moerdijk, geïrriteerde ogen en luchtwegen veroorzaken. Wie in contact komt met neerdwarrelende roetdeeltjes wordt geadviseerd de handen te wassen en bij oogklachten goed te spoelen. De klachten verdwijnen op korte termijn.

Publieksnummer

De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid heeft naar aanleiding van de brand een publieksnummer geopend. Wie vragen heeft, kan bellen naar  088-6365200. Op http://www.vrzhz.nl/index.php/actuele-crisisinformatie is actuele crisisinformatie te lezen. Op www.moerdijk.nl wordt op chronologische wijze een liveblog bijgehouden. Hierop is te lezen dat de brandweer om 00.30 uur meldde dat de brand beheersbaar is. Bij de laatste update om 05.24 uur (dit bericht op Sliedrecht Vandaag.nl is om 05.50 uur gepubliceerd) stond vermeld dat de brand is geblust en dat de situatie veilig is. Het eerdere advies via NL Alert aan mensen in de directe omgeving (straal van tien kilometer) om ramen en deuren te sluiten, is ingetrokken. De twee lichtgewonden zijn behandeld in het ziekenhuis en mogen naar verwachting in de vroege ochtend naar huis.

‘Impact weer groot’

Wie dit bericht leest zal meteen denken aan de Chemie Pack-brand in 2011. Het bedrijf ging volledig in vlammen op en het water en de bodem raakten ernstig vervuild. Shell Moerdijk ligt aan de andere kant van het industrieterrein. Burgemeester Klijs meldt in een statement op bovengenoemde website dat het logisch is dat de beelden van Chemie Pack weer naar boven komen. ,,We merken dat de impact weer groot is. Inwoners maken zich zorgen om hun veiligheid en gezondheid en dat begrijp ik heel goed. Bij een incident in de reactor is ethylbenzeen verbrand. Door verbranding wordt die stof omgezet in onder andere koolstof, water en andere vluchtige verbindingen. Er zijn geen verhoogde concentraties van deze stoffen gemeten. Ze kunnen bij blootstelling wel klachten veroorzaken aan ogen en luchtwegen. Eventuele klachten verdwijnen in principe na de blootstelling.”

Tijdens een persconferentie gaf hij aan (zo berichtten de landelijke media) dat deze brand van een kleinere orde is.

‘Ook hier hoor- en voelbaar’

Op Twitter verschenen ook reacties van Sliedrechters die de explosies hier hadden gehoord en gevoeld. Er werd geen melding gemaakt van een vuurbal. Zie bovenstaande foto, die afkomstig is van www.alblasserdamsnieuws.nl. De meetploeg van de Sliedrechtse brandweer heeft meegeholpen in Moerdijk. Er was opgeschaald naar grip 3. Dat wil zeggen dat het welzijn van (grote groepen van) de bevolking in één gemeente wordt bedreigd.Deel dit bericht met je vrienden!