Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Team 293 Steamwork leeft ontspannen toe naar start Roparun'
07jun 2014

Team 293 Steamwork leeft ontspannen toe naar start Roparun

SLIEDRECHT – ,,Even voortmaken, mensen! Als we bij Antwerpen niet in de file terecht willen komen, moeten we over een halfuur weg.” Een paar tellen later springt een jongetje in zijn armen om papa veel succes toe te wensen. Roparun-team 293 is er klaar voor. ,,Vanavond gaan we gezellig het centrum van Parijs in en drinken we voordat we teruggaan naar het hotel bij de luchthaven Charles de Gaulle een biertje en een wijntje op de trappen van de Sacré-Coeur. Met uitzicht op de Eiffeltoren. Of dat goed is? Ja, voor het teamgevoel is dat het heel goed”, aldus teamcaptain Hans Emmen, die zaterdagmiddag ook zijn hardloopschoenen onderbindt voor de non stop-estaffeteloop van Parijs naar Rotterdam.


Door Erik de Bruin

‘Teamwork dreamwork.’ Of in dit geval: steamwork. ,,Zo heet ons team. We lopen op volle stoom door Frankrijk, België en Nederland met een team waarvan drie jaar geleden de basis is gelegd door werknemers van Podt Alplain (een kunststoffenfabriek op de Nijverwaard, red.).” Hans is werkzaam voor dit bedrijf. Een dag na de Roparun in 2011 stuurde hij een e-mail naar zijn collega’s. ‘Wie heeft er zin om volgend jaar mee te doen?’ ,,Ik was zelf dat jaar bij toeval op de Coolsingel toen de teams binnenkwamen. Dat was zo geweldig om te zien en het gaf zoveel kippenvel dat ik mijn vrouw aankeek en we allebei wisten dat ik als beginnend hardloper deze uitdaging aan wilde gaan.”

‘Heel veel drinken’

,,Bij de eerste keer loop je op adrenaline. Vorig jaar was het een stuk zwaarder. Bij elke shift kon je het regenwater uit je schoenen gieten. Wat dat aangaat ben ik heel blij met deze weersomstandigheden. Of het niet te warm is? Nee, gewoon heel veel drinken. We slaan 250 liter water in. We doen voor de derde keer mee en weten wat ons te wachten staat. Vooral de teamgeest moet goed zijn. Daarom gaan we ook nu al naar Parijs. Het is ook een weekendje uit. We willen genieten en lol maken.”

25.000 euro

Ze hebben hun belangrijkste prestatie al geëvenaard. ,,Net als in 2012 zijn we met onze acties en de lotenverkoop op een totaalbedrag van ongeveer 25.000 euro uitgekomen. Dat is waar je het voor het doet. Voor mensen met kanker. Je zou ook kunnen zeggen: we leggen de vereiste 3.000 euro neer, verkopen de loten en verschijnen aan de start, maar dat is te gemakkelijk.” Dit Pinksterweekend voert het sportieve aspect de boventoon. Hans is vol vertrouwen: ,,Iedereen heeft de afgelopen tijd individueel een goede basis gelegd. We hebben dat collectief drie keer getest en, nog belangrijker, het groepsgevoel is goed. We peppen elkaar op en maken er iets gezelligs van. Een goede sfeer is allesbepalend.”

Korte stukken

Ook de strategie is duidelijk. ,,Iedereen loopt per keer ongeveer tien minuten en wordt dan alweer afgelost. Het voordeel van zulke korte stukken is dat je weer sneller gaat lopen waardoor je als je in het busje zit niet helemaal afkoelt. Na vierenhalf uur gaat het tweede team lopen. In datzelfde tijdsbestek van ruim vier uur pakken wij onze rust, vullen we ons energieniveau aan door te eten en worden we gemasseerd. Elk team bestaat uit twaalf personen: vier lopers, twee fietsers, een chauffeur en een navigator in het busje en in de camper vier extra ondersteunende teamleden waarvan twee fysio’s en de andere twee voor de catering.”

Uitzwaaien

Inpakken en wegewezen. In no-time wordt het materiaal in de twee busjes gestald. De geoliede machine begint al te draaien. Nog even een gezamenlijke maaltijd en de tocht naar Parijs kan beginnen. Wel nog even op de foto en een kus van familie en vrienden om het uitzwaaimoment compleet te maken. Team 293 (er zijn in totaal 375 deelnemende ploegen) start zaterdagmiddag rond 15.00 uur en verwacht maandag om circa 14.00 uur (de verwachte gemiddelde snelheid is 11 kilometer per uur) te finishen op de Coolsingel waar zij net als elk ander team wordt onthaald door een feestende massa. Zo ook in het Belgische Zele op ongeveer de helft. Zowel daar als in Rotterdam lopen beide teams gezamenlijk.Deel dit bericht met je vrienden!