Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Romy beleefde de dag van haar leven'
08jun 2014

Romy beleefde de dag van haar leven

SLIEDRECHT – De 15-jarige Romy Alblas beleefde gisteren de dag van haar leven. Ze is een groot fan van Manon Kamminga, die zowel nationaal als Europees al vele gouden medailles heeft gewonnen met skeeleren. Aangezien het op de route lag naar Otterlo, waar ze zaterdagmiddag in actie kwam, zag ze kans om Romy op te zoeken en op haar verzoek in te gaan om een clinic te verzorgen aan de leden van Skeelervereniging Sliedrecht.

Door Erik de Bruin

Hoewel ze tot de beste skeeleraars van de wereld behoort (in 2013 behaalde ze op het WK in het Belgische Oostende twee zilveren en één gouden medaille) geniet Kamminga geen grote bekendheid. Dat komt omdat skeeleren (ook wel inline-skaten genoemd) een tamelijk onbekende sport is. Romy stuurde vorig jaar een mailtje naar de sportredactie van de NOS waarin ze vroeg waarom er geen aandacht was besteed aan het wereldkampioenschap, waarin haar idool driemaal op het podium belandde. Hier baalde ze overigens van want ze wilde maar één ding en dat was goud.  Onlangs op het Nederlands kampioenschap slaagde de inwoonster van Heerenveen wel in die missie. Ze behaalde eerste plaatsen op vijf van de zes onderdelen. Op het EK in 2013 won ze ook negentig procent van de wedstrijden waaraan ze meedeed. Indrukwekkende cijfers waar tot een jaar geleden ook Romy niet mee bekend was, zo geeft ze eerlijk toe. Ze wilde bij een wereldbekerwedstrijd schaatsen in Thialf een handtekening van Koen Verweij scoren met wie ze een week daarvoor op de foto was gegaan bij een trainingswedstrijd in het Duitse Erfurt.

Onverwachte hulp

,,Ze had de foto uitgeprint en wilde Koen Verweij vragen daar zijn handtekening bij te zetten. Van tevoren wisten we al dat dit enorm lastig zou worden omdat het bij zo’n World Cup-wedstrijd normaal gesproken veel te druk is”, aldus haar vader. Zijn dochter kreeg echter onverwachte hulp. ,,Ván Manon. Ze hoorde Romy hierover praten op de tribune en zei tegen haar dat ze dit kon regelen.” ,,We wisten niet eens wie ze was”, lacht Romy. ,,Toen we thuis waren, hebben we op haar website en Facebook-pagina gekeken. Daar was ik enorm van onder de indruk. Al vanaf de junioren sleept ze de ene na de andere titel in de wacht. Ook op internationaal niveau. In Europa is ze de beste, mondiaal bindt ze de strijd aan met Colombiaanse inline-skaters.”

Geen enkele kracht

Romy weet er alles van. Sinds hun toevallige ontmoeting volgt ze al haar verrichtingen. ,,We zijn een week in Oostende geweest om haar WK-wedstrijden te bekijken.” ,,Op ons verzoek om in Sliedrecht een clinic te verzorgen, reageerde ze meteen enthousiast”, vertelt de vader van Romy. ,,Tot mijn verbazing heeft ze nooit eerder zo’n verzoek gehad.” Het lesgeven blijkt haar gemakkelijk af te gaan. De leden zijn één en al oor en kijken bewonderend toe hoe ze over de baan glijdt. Het lijkt haar geen enkele kracht te kosten. ,,Terwijl je toch een enorme snelheid ontwikkelt. Hoe doe je dat?” Kamminga legt uit en doet voor hoe je de heuptechniek, die zij zelf heeft geperfectioneerd, gebruikt.

‘School gaat voor’

Na twintig minuten gaat ze naar de jeugdgroep. Samen met Romy, die voor haar skeelert, maakt ze eerst nog een rondje. Een moment waar laatstgenoemde heel lang naar heeft uitgekeken. ,,Ik hoop de nieuwe Manon te kunnen worden”, zegt ze met een brede glimlach. Hoe hoog haar eigen niveau ligt, kan ze niet exact inschatten omdat ze nog geen wedstrijden skeelert.  ,,School gaat voor”, zegt haar vader resoluut. Romy toont begrip. ,,De wedstrijden zijn hoofdzakelijk in het oosten en noorden van Nederland. Als er ook in deze omgeving wedstrijden zouden zijn, had het wel gekund.” Ze blijft wel heel fanatiek trainen. Zowel op schaatsen in Breda als op skeelers in Sliedrecht. Wie weet wat de toekomst brengt.

* Hieronder een foto-impressie van de skeelerclinic op 7 juniDeel dit bericht met je vrienden!