Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Het worden sowieso drie gezellige avonden'
09jun 2014

Het worden sowieso drie gezellige avonden

SLIEDRECHT – Misschien komt het nog, maar op dit moment is er, terwijl het WK Voetbal al bijna begint, zeker nog geen sprake van de traditionele hallelujah-stemming in Nederland en ook niet in Sliedrecht. Iedereen lijkt nog een beetje de kat uit de boom te kijken en het resultaat in de openingswedstrijd tegen Spanje af te wachten. ,,Je weet hoe Nederlanders zijn. Als je aan tien mensen vraagt wat hun verwachtingen zijn, zullen acht personen antwoorden dat ze er geen vertrouwen in hebben. Win je één of twee wedstrijden dan lopen ze voorop.” Sliedrecht Vandaag nam een kijkje in de Jan Steenstraat, één van de weinige straten in het baggerdorp die wel Oranje is versierd.


Door Erik de Bruin

Drie jaar geleden, toen de jackpot van de Postcode Loterij in hun straat viel, was er sprake van goudkoorts, nu van een lichte Oranje-koorts. Niemand denkt dat de manschappen van Louis van Gaal in staat zijn wereldkampioen te worden, maar ze geloven wel in plaatsing voor de achtste finales. ,,Ik verwacht dat Spanje heer en meester zal zijn in de groep. Nederland wordt een beetje als underdog beschouwd en dat is denk ik onze redding.” Ron, de voetbalkenner in de straat (hij heeft in het eerste team van v.v. Sliedrecht gevoetbald), krijgt tegengas van Edwin. ,,Niemand vindt het leuk om tegen Nederland te voetballen. We hebben al vaker op een groot toernooi in een zogenaamde poule des doods gezeten en daar zijn we (refererend aan het WK in 2006 en het EK in 2008, red.) glansrijk doorheen gekomen.”

‘Patatjes bakken’

Tamara, zijn vrouw, hoort het met een glimlach aan. ,,Met voetbal heb ik niet veel. Of nu Ajax of Feyenoord kampioen wordt, kan me geen bal schelen. Een EK of WK vind ik wel leuk. Vooral vanwege het Oranje-sfeertje.” Louis van Gaal mag ze wel. ,,Soms reageert hij geïrriteerd in de media, maar zouden we dat niet allemaal doen als we door Hans Kraay worden geïnterviewd?” ,,Sowieso worden het drie gezellige avonden en daar kijken we naar uit”, vult Ron aan. ,,We gaan vrijdagavond (als Nederland tegen Spanje speelt, red.) bij elkaar voor de buis zitten. De kinderen er ook bij en gezellig van tevoren patatjes bakken om alvast in de stemming te komen. De oudere kinderen mogen opblijven, de jongere kids gaan voor negenen naar bed. Papa moet natuurlijk wel goed naar de wedstrijd kunnen kijken ha ha … . Al die drukte in een kroeg vind ik niets, al zal ik de laatste keer dat ik dat heb gedaan nooit vergeten. Dat was in 1988 de gewonnen EK-finale tegen Rusland.”

,,Man, doe toch niet zo serieus! Al dat gepraat over voetbal. Bier en bitterballen, dat is het enige waar het om gaat, de rest zien we wel.” Erik, die niet veel op heeft met voetbal, zegt er wel vertrouwen in te hebben: ,,Er staan toch heel veel Feyenoorders in? Dan moet het goed komen.”

‘Topspitsen- en trainer’

Eenmaal begonnen over één van zijn favoriete gespreksonderwerpen (alhoewel hij ook lyrisch is over hoe Michael van Gerwen Phil Taylor van het dartsbord heeft gegooid) laat Ron zich niet snel de mond snoeren. Terugkomend op de kansen van het Nederlands elftal zegt hij van het positieve uit te gaan. ,,Waarom niet? Noem eens een team op die betere spitsen rond heeft lopen. Bovendien heb ik alle vertrouwen in Van Gaal. Die man bewijst al zo lang een toptrainer te zijn. Het zou me niets verbazen als hij ons allemaal voor de gek houdt en ineens een superaanvallend team het veld instuurt tegen de Spanjaarden.”

Oranje-attributen

,,Alles hangt af van de eerste wedstrijd. Verlies je die dan wordt het heel moeilijk. Daar ga ik echter niet van uit. Ik ga voor de buis zitten in de overtuiging dat we minimaal een gelijkspel behalen. Als ik dat gevoel niet zou hebben, zet ik de tv niet eens aan.” Het Oranje-shirt waarmee hij op de groepsfoto wilde gaan, blijkt nog in de wasmachine te zitten. Dan maar een hoed op. Hoe gekker, hoe beter. Als de attributen van vier jaar geleden tevoorschijn worden gehaald, blijkt jong en oud toch al wel bevangen door de Oranje-koorts. De sfeer zit er goed in.

* Als je op onderstaande foto klikt, wordt die vergroot.Deel dit bericht met je vrienden!