Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Tweedaagse baggerpop is in een iets ander jasje gestoken'
19jun 2014

Tweedaagse baggerpop is in een iets ander jasje gestoken

SLIEDRECHT – ‘Krachtenbundeling.’ Het is een woord dat zeer regelmatig valt tijdens het interview over de vijfde editie van Baggerpop, die aankomend weekend wordt gehouden. Sinds 2012 slaat de stichting Sliedrechtse Horeca Ondernemers (SHO), die het festival voorheen zelfstandig organiseerde, de handen ineen met Sliedrecht Bruist en United by Music.

Door Erik de Bruin

,,Je ziet een opgaande lijn”, zegt Dick van der Leun, die zich inzet voor laatstgenoemde stichting. ,,Baggerpop is een feest voor Sliedrecht, maar van lieverlee probeer je ook steeds meer publiek uit de regio te trekken. Zonder dat het té groot wordt. Maar het is denk ik niet verkeerd om ambitieus te zijn.” Die ambities vertalen zich onder andere in het optreden van The Dirty Daddies, een showband die professioneel aan de weg timmert en bewust aan het eind is geprogammeerd om voor een daverende afsluiting te zorgen. ,,À la De Toppers, daar kun je ze een beetje mee vergelijken”, aldus Henk van Zeijst, die tijdens het interview drie petten op heeft. Hij is betrokken bij Sliedrecht Bruist en United by Music en maakt deel uit van de Blues Legacy, die zaterdagmiddag optreedt met Bas Paardekooper. Vlak na de percussieshow die Jacco Boganen en de leerlingen van zijn muziekschool verzorgen en het optreden van United by Music, die net terug is van optredens in Denemarken, Noorwegen en Zweden. ,,Ik draag als vrijwilliger een steentje bij en dat vind ik fantastisch om te doen. Ze willen zich overal presenteren en dat doen ze op voortreffelijke wijze”, zo is hij vol lof over de muzikanten van United, die gemeen hebben dat ze een lichte verstandelijke beperking hebben en passie en talent hebben voor muziek. Hun thuishaven is het kantoor van zorgverlener ASVZ in Sliedrecht waar ze wekelijks bij elkaar komen om te repeteren.

Vrijdagavond

Dit jaar wordt het festival in een iets ander jasje gestoken, zo is te lezen op www.baggerpop.nl. ,,We trekken het breder. Dat kun je tweeledig opvatten”, aldus Dick, die met een schuin oog Paco Struijk aankijkt. Als uitbater van één van de organiserende en deelnemende horeca-ondernemingen kan Paco het best hierover uitweiden. ,,We willen het voor een breder publiek interessant maken en daarom beperken we ons niet tot de zaterdag, maar starten we al op vrijdagavond. Er treden die avond verschillende dj’s op. Ze draaien vooral dance.  Een ander repertoire dan de zaterdag waarop rock en blues de boventoon voeren.” ,,Je zou kunnen zeggen dat de vrijdagavond meer voor een jonger publiek is bedoeld”, vult Dick aan. ,,In het begin tast je het af. Daarna probeer je elk jaar iets toe te voegen. Ik denk dat er in kwalitatieve zin een duidelijke stijgende lijn is waar te nemen.”

‘Lokaal podium’

Al snel valt het woord Baggerfestival, in een niet eens meer zo recent verleden een begrip in Sliedrecht en omstreken, maar al zes jaar niet meer georganiseerd. Sliedrecht Bruist zegt graag de handschoen op te pakken, maar kent ook haar grenzen. ,,We hebben beperkte middelen en daar doen we al heel veel mee”, legt Nicole Boer uit. ,,Denk aan Rock & Blues en de Sunday Afternoons in De Lockhorst, het Koningsconcert en het Oranjebal en we zijn ook mede-organisator van Wereldlichtjesdag.” Henk: ,,Een lokaal podium bieden voor muziek en cultuur, dat is ons doel en dat lukt al vier jaar heel aardig. Je merkt dat samenwerking vruchten afwerpt. Kijk naar Baggerpop. Je kan alle drie op eigen houtje iets organiseren, maar door de krachten te bundelen, krijg je meer voor mekaar. Zeker in de huidige economische tijd waarin het werven van sponsoren niet gemakkelijk is.”

‘Open voor samenwerking’

Terugkomend op het Baggerfestival haalt Dick aan dat het fantastisch zou zijn als dit weer van de grond zou komen. Met veel belangstelling heeft hij onlangs in Het Kompas gelezen over het initiatief van de rotaryclub om in 2015 een maritiem festival te organiseren in het baggerdorp. ,,We staan open voor samenwerking”, zegt hij met een brede glimlach. ,,Maar dat zeg ik wel in alle bescheidenheid. We willen ons niet opdringen. Ik wil alleen aangeven dat we enthousiast zijn om met anderen iets te organiseren op cultureel en/of muzikaal gebied.”

Wordt misschien wel vervolgd. Eerst ligt de focus op aankomend weekend. Het programma van Baggerpop 2014 ziet er als volgt uit:

Vrijdag 20 juni:

20.00 uur: DJ Dayo Nasty
21.30 uur: DJ Robert Silvaro
23.00 uur: DJ Benjamin Scott
00.30 uur: Einde

Zaterdag 21 juni:

15.00 uur: Percussion Unlimited
15.15 uur: Inner Simplicity
16.00 uur: United by Music
17.00 uur: Jacco Boganen Show
17.30 uur: Blues Legacy met Bas Paardekooper
18.45 uur: The Heat
20.00 uur: The Wieners
21.30 uur: The Dirty Daddies
23.00 uur: Einde

Op beide dagen gratis entree. Er zijn kraampjes met eten en drinken en kinderactiviteiten.

Kijk voor meer informatie en het laatste nieuws op www.baggerpop.nl en www.facebook.com/baggerpop. De locatie is zoals altijd het Dr. Langeveldplein voor het Oude Raadhuis. De diskjockeys op vrijdagavond en de bands op zaterdag treden op in de muziektent.

Voedselinzameling

Iedereen die zaterdag overdag naar het festival komt wordt gevraagd overtollige voedselblikken mee te nemen. In samenwerking met de Sliedrechtse Voedselbank vindt een voedselinzameling plaats. Het idee is ontstaan in de Amerikaanse stad Portland waar ze al 25 jaar honger proberen te bestrijden in combinatie met bluesmuziek tijdens het Waterfront Blues Festival. Alle bezoekers nemen voedselblikken mee als entree. De tijdens Baggerpop ingeleverde blikken gaan naar de plaatselijke Voedselbank. Ze mogen niet over datum zijn.

Poll

Er wordt wel eens ‘gemopperd’ dat er in Sliedrecht maar weinig evenementen worden gehouden. Vindt u dat deze ‘mopperaars’ gelijk hebben of niet? De nieuwe stelling luidt: Sliedrecht bruist. Er worden genoeg evenementen gehouden in het baggerdorp. Er zijn drie antwoordmogelijkheden, te weten: 1) Ja, ik vind dat Sliedrecht bruist. 2) Nee, er zou meer georganiseerd moeten worden. 3)  Ja, maar het kan bruisender.Deel dit bericht met je vrienden!