Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Het best bewaarde geheim van IHC Merwede'
20jun 2014

Het best bewaarde geheim van IHC Merwede

SLIEDRECHT – Burgemeester Bram van Hemmen onthulde vanmiddag ‘het best bewaarde geheim van IHC Merwede en Sliedrecht’. Voor de opening van de tentoonstelling ‘IHC Merwede: Werven met een reputatie’ maakte hij bekend dat Koning Willem-Alexander heeft besloten aan de maritieme grootmacht het recht toe te kennen het predikaat ‘Koninklijk’ te mogen voeren. De titel van de expositie, die door dit nieuws een beetje ondergesneeuwd raakte, zal wellicht veranderd moeten worden want IHC Merwede heeft besloten haar naam te wijzigen in Koninklijke IHC. Bovendien is de Koninklijke kroon in het vernieuwde logo opgenomen, zo werd ‘s avonds bekendgemaakt tijdens de opening van een expositie in het Maritiem Museum Rotterdam, genaamd: Hollandse Maritieme Hightech.

Door Erik de Bruin

IHC heeft veel moeite moeten doen voor het Koninklijke predikaat. De aanvraag werd al in december 2012 ingediend nadat het bedrijf historica Joke Korteweg  had geraadpleegd de archieven na te pluizen en nog verder terug in de tijd te gaan. Dat was nodig want IHC zelf bestaat ‘slechts’ zeventig jaar. Pas bij honderd jaar wordt een dergelijke onderscheiding verleend. In 1943 besloten zes in de bouw van tinmolens en baggermaterieel gespecialiseerde werven tot een vorm van samenwerking. Zij richtten de Industrieele Handels Combinatie Holland op. Die zes werven waren L. Smit & Zoon en J. & K. Smit uit Kinderdijk, Conrad uit Haarlem, Gusto uit Schiedam, Verschure uit Amsterdam en De Klop uit Sliedrecht. De voorlopers van Smit waren al in de zeventiende eeuw actief. Vandaar dat IHC er werk van heeft gemaakt het predikaat Koninklijk te mogen voeren hetgeen bijvoorbeeld ook geldt voor Boskalis. ,,Alleen de koning kan het predikaat toekennen”, sprak de burgemeester tijdens zijn toespraak. ,, Om in aanmerking te komen moet een organisatie een zeer belangrijke plaats innemen in het vakgebied, van landelijke betekenis zijn met bij voorkeur internationale uitstraling, tenminste honderd jaar bestaan en meer dan honderd werknemers in dienst hebben.”

Rapporten

De documenten die het bedrijf en de gemeente hebben verstuurd zijn kritische bekeken door de provincie en het ministerie van Economische Zaken en Arbeidsinspectie is langsgeweest om de huidige situatie onder de loep te nemen. Dit alles heeft geresulteerd in rapporten aan het Koninklijk huis waarvan de slotsom positief was. ,,In de regel onderscheidt de koning niet meer dan één organisatie per branche”, vervolgde Van Hemmen. ,,Het predikaat wordt alleen toegekend bij een bijzonder jubileum en de organisatie dient van onbesproken gedrag te zijn en financieel solide. IHC Merwede bestaat 325 jaar en voldoet in ruime mate aan de door de koning gestelde eisen.” Vervolgens reikte hij het predikaat uit aan Bram Roelse, de CEO van IHC. Roelse zei erg trots te zijn en vertelde over de naamswijziging dat IHC op deze manierterugkeert naar haar roots. ,,De naam Merwede werd in 2005 aan IHC toegevoegd na het samengaan tussen beide ondernemingen, maar past niet meer goed bij de huidige behoefte om als één bedrijf naar buiten te treden en is bovendien internationaal lastig uit te spreken. De toekenning van het predikaat Koninklijk en de daaruit voortvloeiende naamswijziging in Koninklijke IHC symboliseert het karakter van onze onderneming waarin kernwoorden als internationalisatie, innovatie, trots en een enorme betrokken- en gedrevenheid door de eeuwen heen een zeer belangrijke rol spelen.”

Wereldmarktleider

IHC Merwede heeft meer dan drieduizend werknemers op verschillende locaties in Nederland, Brazilië, China, Frankrijk, India, Kroatië, Maleisië, het Midden-Oosten, Nigeria, Singapore, Slowakije, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika en is wereldmarktleider als leverancier van efficiënte schepen en equipment voor bagger- en natte mijnbouwactiviteiten. De onderneming wordt tevens erkend als een betrouwbare leverancier van innovatieve schepen en materieel voor de offshore-markt.

Expositie

De uitreiking van vond plaats bij de opening van de tentoonstelling van IHC Merwede in het Baggermuseum die, tezamen met een expositie over de onderneming in het al genoemde Maritiem Museum Rotterdam, tot en met 23 november is te zien. In Sliedrecht is de tentoonstelling met name gericht op de zes werven waaruit IHC in 1943 is onstaan, de producten die ze maakten en de mensen die dit deden.Deel dit bericht met je vrienden!