Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Avontuurlijke Urbex-trip levert fraaie foto'
26jun 2014

Avontuurlijke Urbex-trip levert fraaie foto

SLIEDRECHT - Hij kondigde het ruim twee weken geleden al aan op Twitter. Renzo Gerritsen, een 20-jarige beginnend fotograaf uit Montfoort die vanaf september aan de fotovakschool in Amsterdam gaat studeren, wilde naar Sliedrecht komen om mooie plaatjes te schieten van de verlaten Watertoren en het braakliggende terrein eromheen. Kelly van der Schuit, die in Sliedrecht woont, had hem hierover verteld. Afgelopen zaterdag trokken ze er samen op uit waarbij ze ook een andere rotte doch fototechnisch interessante plek aan de Rivierdijk bezochten, te weten: de vroegere autogarage van Lanser.

Door Erik de Bruin
Met zijn Twitterbericht wekte hij ook de aandacht van Sliedrecht Vandaag. We vroegen hem hoe het is geweest. ,,Het was een ongelooflijk mooie dag. Nog mooier dan verwacht”, vertelt Renzo enthousiast. ,,Het mooie van urbex exploring is dat je op verlaten plekken komt waarvan je niet weet wat je tegen gaat komen en of je er überhaupt kan komen. Bovendien weet je dat je iets illegaals doet en gepakt kan worden. Dat alles maakt het tot een groot avontuur. Voor het binnendringen van de woning boven de garage moesten we heel veel moeite doen. We kwamen in een steegje uit waar we op twee meter hoogte een luik zagen waar we doorheen moesten om in de woning te komen.”
,,Hoe het daar was? Heel onwerkelijk. We kwamen allerlei spullen tegen waarvan we dachten: waarom liggen die er nog? Als je op zo’n stille, verlaten plek bent, krijg je een surrealistish gevoel. Alsof de tijd heeft stilgestaan. Dit was mijn eerste Urbex-trip en zeker niet de laatste.”
‘Machtige ervaring’
Op het Watertorenterrein komen kostte ook enige moeite. Renzo: ,,Er zat een kleine opening in het hek waar we net doorheen konden. Vervolgens hebben we foto’s gemaakt in een loods en natuurlijk in de Watertoren zelf. Een machtige ervaring. Hoge kerkramen, grote, houten deuren, klimopplanten én een heel hoog plafond waar een gat in zat om zo de toren te kunnen beklimmen met een zelfgemaakte trap, maar dat hebben we niet gedaan. Ik wilde foto’s maken van de binnenkant van het karakteristieke gebouw en dat lukte het best vanaf de grond.”
Als een geest’
Tot slot wenst hij nog te benadrukken dat ze alleen foto’s hebben gemaakt. ,,Mensen die misschien denken dat er graffiti is gespoten of vernielingen zijn aangebracht, hebben een verkeerd beeld. Het doel van urbex exploring is dat je niets achterlaat behalve je voetstappen en foto’s ter herinnering.  Je begeeft je daar als het ware als een geest.”
Renzo mailde onderstaande foto’s naar de redactie van Sliedrecht Vandaag. Op www.rg-fotografie.com kan zijn portfolio worden bekeken.
Het Watertorenterrein en de Lanser-locatie (beide aan de Rivierdijk) zijn twee politiek beladen onderwerpen. Wat betreft het Watertorenterrein probeert de gemeente de projectontwikkelaar een andere kant op te dirigeren zodat er toch woningen gebouwd gaan worden die in de huidige economische tijd wel verkoopbaar zijn. De Lanser-locatie wordt opgenomen in de Dijkvisie. Afgelopen dinsdag zou de startnotitie worden besproken in de gemeenteraad, maar zoals al eerder in mei gebeurde was het wederom van de agenda gehaald.
Bron: Erik de Bruin.


Deel dit bericht met je vrienden!