Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Herdenkingsbord Koninklijke IHC kan worden bezichtigd in Baggermuseum'
28jun 2014

Herdenkingsbord Koninklijke IHC kan worden bezichtigd in Baggermuseum

SLIEDRECHT - Het Nationaal Baggermuseum voelde zich vereerd dat de nieuwe tentoonstelling ‘IHC Merwede: Werven met een reputatie’ op 20 juni werd geopend door Bram Roelse, de CEO van de maritieme grootmacht. Dat gevoel van trots werd nog vele malen groter toen Bram van Hemmen aan het einde van zijn toespraak bekendmaakte dat Koning Willem-Alexander heeft besloten IHC het predikaat ‘Koninklijk’ toe te kennen. Gisteren keerde de burgemeester terug in het museum om het ‘cadeautje’ dat hij van de koninklijke scheepsbouwer heeft gekregen in bruikleen te geven aan het museum.

Dat cadeautje, zoals hij het zelf omschreef, betreft een Delfts blauw herdenkingsbord waarop het veranderde logo (nu mét kroontje) is afgebeeld en de zes werven waaruit het bedrijf in 1943 is ontstaan, te weten: L. Smit & Zoon en J. & K. Smit uit Kinderdijk, Conrad uit Haarlem, Gusto uit Schiedam, Verschure uit Amsterdam en De Klop uit Sliedrecht. ,,Ik heb het bord gekregen als blijk van waardering voor de hulp die de gemeente heeft verleend aan IHC om dit Koninklijke predikaat te verkrijgen”, legt Van Hemmen uit. ,,Ik zal het een mooi plekje geven in mijn kamer op het gemeentekantoor, maar eerst wil ik het aan de inwoners van Sliedrecht laten zien. Het Baggermuseum is daarvoor natuurlijk een heel geschikte plek. Zeker nu er een tentoonstelling is ingericht over IHC of beter gezegd de geschiedenis van de zes scheepswerven die aan de basis hebben gestaan van het bedrijf.”
Prachtige aanvulling’
Het museum krijgt het Delfts blauwe herdenkingsbord in bruikleen tot het einde van de expositie, die tot en met 23 november kan worden bezichtigd. Voorzitter Arie Struijk zegt het een prachtige aanvulling te vinden. ,, We gaan er een mooi plekje voor opzoeken.” Hij laat weten dat de tentoonstelling in de eerste week goed is bezocht. Het Baggermuseum werkt voor het eerst samen met het Maritiem Museum Rotterdam en hoopt daar de vruchten van te plukken. ,,De exposities zijn complementair. Wie in Rotterdam de tentoonstelling over de innovatiegeschiedenis bezoekt, kan in Sliedrecht meer te weten komen over het verdere verleden”, aldus Struijk.
Het Nationaal Baggermuseum is van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 14.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.
Bron: Erik de Bruin.


Deel dit bericht met je vrienden!