Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Zevende filmfestival in Baggermuseum staat in het teken van Koninklijke IHC'
30jun 2014

Zevende filmfestival in Baggermuseum staat in het teken van Koninklijke IHC

SLIEDRECHT - In het Nationaal Bagermuseum aan de Molendijk wordt zaterdag 5 juli voor de zevende keer een filmfestival gehouden. De films sluiten aan op de huidige expositie ’70 jaar IHC’, een duo-tentoonstelling met het Maritiem Museum Rotterdam. Bijzonder aspect is dat IHC vrijdag 20 juni het predikaat Koninklijk heeft gekregen en daarmee haar naam heeft veranderd in Koninklijke IHC.

Het festival vangt om 11.05 uur aan met een film van twintig jaar geleden over het 50-jarig bestaan van de scheepsbouwer. De bouw van de zeesleper Zwarte Zee voor Smit & Co is te zien vanaf 11.40 uur. Van 12.10 tot 12.26 uur wordt een film getoond over de tewaterlating van de snijkopzuiger Al Sadr, gevolgd door een pauze. Om 12.45 uur start een film over de bouw van een sleephopperzuiger met deels klinkwerk en deels laswerk. Het proefdraaien met een sleephopperzuiger en een snijkopzuiger volgt van 13.10 tot 14.25 uur.
Na een korte pauze begint om 15.05 uur de film ‘Honderd kilometer voor de boeg’ waarin bezienswaardigheden worden getoond vanaf Nederlandse rivieren. De geschiedenis van een graafwielbaggerwerktuig is vanaf 15.35 uur te zien. Geen baggermolen en geen snijkopzuiger, maar een baggerwerktuig tussen deze twee scheepstypen in. Van 15.55 tot 16.05 uur kunnen beelden worden bekeken van de bouw en tewaterlating van de sleephopperzuiger Alpha Bay. Costain Blankevoort liet een schip bouwen dat over de lengte open ging bij het lossen van de lading. Deze splijthopperzuiger was een uniek werktuig voor die tijd. Het programma wordt van 16.10 tot 16.32 uur afgesloten met een film over de rotsbreker HAM 907.
Koninklijke IHC is een combinatie van scheepswerven die zijn gespecialiseerd in het bouwen van baggermaterieel en werktuigen voor de offshore. Het bedrijf is op dit gebied het grootst en meest vernieuwend ter wereld.
Bron: Erik de Bruin.


Deel dit bericht met je vrienden!