Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Promotie op de Sliedrechtse Weekmarkt'
02jul 2014

Promotie op de Sliedrechtse Weekmarkt

SLIEDRECHT - Remco van de Ven van het comité Sliedrecht 950 jaar was twee maanden geleden tijdens de startmanifestatie in de Grote Kerk verkleed als de vroegere edelman Herbaren van Drongelen, die in de Middeleeuwen met zijn gemalin Sophia Craijenstein het gelijknamige kasteel aan de overkant van de Merwede bezat. Vandaag ging hij tijdens een promotie-activiteit op de Sliedrechtse weekmarkt gekleed als een ‘gewone boer’. Samen met Conny de Groot, Piet de Keizer en Wout van Rees, die er ook uitzagen als Middeleeuwse handelslieden, probeerde hij zoveel mogelijk officiële vlaggen van Sliedrecht te verkopen. ,,We hopen dat het dorp in de loop van deze zomer van oranje verandert in geel.”

Door Erik de Bruin

De opzet slaagde. ,,Het slaat aan. De door ons ingekochte vlaggen zijn sinds vorige week woensdag te koop in Albert Heijn op het Burgemeester Winklerplein, Warenhuis Bongers op de Kerkbuurt en in het Baggermuseum. De afgelopen week zijn er aardig wat exemplaren verkocht en ook vandaag zijn er al een stuk of  veertig aan de man gebracht”, aldus Van de Ven. Niet alle marktbezoekers die worden aangesproken reageren positief, zo blijkt wel uit de snedige opmerking van een vrouw die vindt dat de vlaggen gratis zouden moeten zijn. ,,Als je als dorp zoveel jaar bestaat en iedereen vraagt de vlag uit te hangen, zou je het cadeau moeten geven. De gemeente kan dit gemakkelijk doen want zij heeft toch geld over, zo heb ik gelezen”, daarmee doelend op het recente nieuws dat de gemeentelijke jaarrekening een overschot van 1,2 miljoen euro bevat en dat uit de meicirculaire een structurele meevaller van jaarlijks bijna 500.000 euro is gebleken. ,,Aan de minima wordt niet gedacht. Ik ga naar de Voedselbank en moet zien rond te komen van 35 euro per week. Sorry, maar dan koop je geen vlag voor bijna tien euro. Dat kan ik me niet veroorloven.”
Veel voordeliger’
,,Mevrouw is niet de enige die deze opmerking maakt”, laat Van de Ven weten. ,,Door 1500 vlaggen tegelijk in te kopen kunnen we ze wel veel voordeliger aanbieden. De gemeente bestelt er normaal gesproken vijf per keer en verkoopt ze voor ongeveer 55 euro inclusief BTW. Wij brengen ze aan de man voor 9,95 euro. Van de leverancier hebben we ook een offerte gehad voor 10.000 vlaggen. Als we er zoveel in zouden kopen dan heb je de kosten eruit bij een prijs van 3 euro. Sliedrecht telt ongeveer 10.000 huishoudens. Elk huishouden een gratis vlag geven zou de gemeente circa 30.000 euro kosten.”
Middeleeuwse markt
Er zijn na de startmanifestatie op 2 mei nog geen evenementen van de grond gekomen. Na de zomer komt daar verandering in. Van de Ven: ..Allereerst nemen we zaterdag 13 september deel aan de Late Summer Fair op Kerkbuurt-West. Hoe we dat gaan invullen, weten we nog niet precies, maar we zullen niet alleen aanwezig zijn met een kraampje. Sowieso gaan we iets muzikaals doen. Zaterdag 4 oktober, zo is het streven, wordt op het Winklerplein een Middeleeuwse markt gehouden. Eventueel met ridderspelen, maar dat gaan we nog bekijken. Elke keer als we bij elkaar komen bespreken we wat leuk is en wie mee willen doen.”
‘Fantastisch gezicht’
In dit geval de winkeliers rond en op het Winklerplein die, zo vertelt de oud-wethouder, allemaal een vlag hebben gekocht. ,,Elke winkel hangt minimaal één vlag uit.  Op de Kerkbuurt is dat al zo. Hopelijk steekt het inwoners aan. Door de vlag uit te hangen laat je zien dat je wat op hebt met Sliedrecht. In een jubileumjaar als dit zou het een fantastisch gezicht zien.”
Vergeten groenten
De viering van het 950-jarig bestaan duurt tot en met volgend jaar mei. Ter afsluiting wil het comité in het voorjaar van 2015 een manifestatie organiseren. ,,Waar in elk geval de schooljeugd bij wordt betrokken”, aldus Piet de Keizer. ,,Denk aan Middeleeuwse spelletjes. Dit voorjaar hebben leerlingen van enkele basisscholen vergeten groenten geplant in de Sociale Moestuin. Komend najaar worden de groenten geoogst en daar gaan we iets feestelijks mee doen waarbij de leerlingen net als wij vandaag Middeleeuwse kleding dragen die wordt gemaakt in het Griendencollege.” Alle basisscholen krijgen een digitaal lespakket waarmee leerlingen uit groep 6 en 8 kunnen worden onderwezen over de geschiedenis van Sliedrecht en omstreken.
Nieuwe poll
Naar aanleiding van bovengenoemd commentaar heeft Sliedrecht Vandaag een nieuwe poll bedacht. De stelling luidt: De gemeente Sliedrecht zou ter viering van het 950-jarig bestaan gratis vlaggen aan de inwoners moeten schenken. Er kan heel simpel geantwoord worden met Ja of Nee. De poll is te vinden aan de linkerkant van de pagina.


Deel dit bericht met je vrienden!