Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Geen eenrichtingsverkeer tussen ziekenhuizen in Sliedrecht en Orasti'
29aug 2014

Geen eenrichtingsverkeer tussen ziekenhuizen in Sliedrecht en Orasti

SLIEDRECHT - Het delen van kennis en ervaringen uitwisselen … daar is de nieuwe samenwerking tussen het Albert Schweitzer-ziekenhuis en het hospitaal in de Sliedrechtse zusterstad Orastië op gebaseerd. ,,We willen elkaar naar een hoger niveau tillen.”

Door Erik de Bruin

,,Met de stedenband tussen Sliedrecht en Orastië willen we duurzame resultaten bereiken.” Dat zei burgemeester Bram van Hemmen vanmiddag na de rondleiding in het Sliedrechtse ziekenhuis, dat als polikliniek fungeert en een dagbehandeling heeft. Het ziekenhuis in Orastië is vergelijkbaar met het Albert Schweitzer. In die zin dat het een volwaardig ziekenhuis is waar patiënten ook ‘s nachts verblijven. Het Roemeense hospitaal heeft 230 bedden en is daarmee te vergelijken met het Albert Schweitzer-ziekenhuis in Zwijndrecht. Dat is een aardige omvang. In ogenschouw genomen dat Orastië ‘maar’ 21.500 inwoners telt. ,,Het ziekenhuis heeft een regiofunctie”, legde burgemeester Ovidiu Laurentiu Balan uit. ,,Er wordt zorg verleend aan circa 50.000 mensen die in dit deel van Roemenië wonen.”
‘Nieuwe fase’
Het Albert Schweitzer voert het beleid dat zij voor een periode van drie jaar een internationaal samenwerkingsverband aangaat. Vorig jaar is die samenwerking met één jaar verlengd.  Balan: ,,We waren daar heel blij mee want het levert ons veel voordelen op. Nu gaan we een nieuwe fase in.” ,,Over de precieze invulling gaan we nog nadenken, maar je moet het zo zien dat de afgelopen vier jaar de nadruk lag op voor ons overbodige spullen die we naar Orastië stuurden en dat nu het accent zal liggen op het delen van kennis”, aldus Pier Eringa, die de Raad van Bestuur voorzit. Dat zou onder andere kunnen leiden tot het uitwisselen van specialisten en managers. ,,Hoe kom je als ziekenhuis op een slimme manier aan extra financiële middelen en hoe maak je gebruik van vrijwilligers? Daar zijn ze nieuwsgierig naar.”
‘Menselijke relaties’
,,Roemeense artsen opereren met beperktere middelen, maar behalen goede resultaten”, haakt Van Hemmen in. ,,Daar kunnen wij van leren. Wat ik al zei: je tilt elkaar naar een hoger niveau. Wat ik zo goed vind is dat deze succesvolle samenwerking is gebaseerd op menselijke relaties.” Namens de Roemeense ambassade in Den Haag was tweede ambassadeur Marius Boramescu aanwezig. Hij sprak van een interessante ontmoeting. ,,Wij als ambassade ondersteunen deze contacten. Het is goed om te horen dat de samenwerking wordt gecontinueerd en versterkt.” Zijn collega Mihaela Rutjens bedankte de gemeente en roemde ook de stichting Stedenband Sliedrecht – Orastië. ,,Ruim twaalf jaar geleden ontstond deze band, die, de burgemeester haalde het al aan, Orastië veel voordelen heeft gebracht. De politieke situatie was toen heel anders. Roemenië is toegetreden tot de Europese Unie en wil een partnership aangaan. Voor beide landen is het goed om elkaar beter te leren kennen en van elkaar te leren.”
Met andere woorden: geen eenrichtingsverkeer. Op diverse vlakken worden duurzame samenwerkingsvormen gesmeden. Wie weet wat er nog meer in het vat zit, de Roemeense delegatie reist immers pas dinsdag terug.
Bron: Erik de Bruin.


Deel dit bericht met je vrienden!