Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem '' Robert van Andel (17) bouwt al drie jaar aan zijn DJ-skills
10sep 2014

SLIEDRECHT - Ter gelegenheid van het eerste lustrum wordt de Late Summer Fair, die zaterdag plaatsvindt, dit jaar uitgebreid met een muziekfestival op vrijdagavond. De afsluiting wordt verzorgd door de 17-jarige Robert van Andel alias DJ Robert Silvaro. Hij gaat het liefst zijn grote voorbeeld DJ Hardwell achterna, maar hij droomt er ook al jaren van om luchtverkeersleider te worden.

Door Erik de Bruin
Van Andel staat met beide benen op de grond. Zowel wereldfaam bereiken achter de draaitafel als werken in een verkeerstoren op bijvoorbeeld Schiphol is geen route die je ‘even’ aflegt. ,,Gemiddeld wordt maar één op de dertig jongeren toegelaten tot de opleiding. Natuurlijk ga ik het proberen, maar ik ben wel realistisch.” Plan B is de Technische Universiteit in Delft waar hij werktuigbouwkunde wil studeren. ,,Met die opleiding ga ik volgend jaar september sowieso beginnen omdat de testen voor luchtverkeersleider pas na de zomer zijn. Mocht ik toegelaten worden dan verander ik meteen van studie.” Omdat de opleiding al direct is gericht op het opdoen van praktijkervaring zal het lastig worden om verder te gaan als diskjockey. Van Andel weet dat hij in de toekomst op een tweesprong komt te staan, maar kijkt niet te ver vooruit. ,,Eerst maar eens mijn vwo-diploma halen. Ik ben net begonnen aan mijn eindexamenjaar.”
Wekelijks ritueel
Over examens gesproken. Hij moet al over twee weken aan de bak. ,,Ik kan op 22 september mijn rijbewijs halen. Als dat, ruim een week voor mijn achttiende verjaardag, lukt, zou ontzettend gaaf zijn. Vooral ook voor mijn ouders. Dan hoeven ze me niet meer elke keer te brengen en op te halen als ik ergens moet draaien.” Dat ‘ergens draaien’ is uitgegroeid tot een wekelijks ritueel. Meestal op een lokale of regionale bestemming, maar hij wordt ook geboekt door uitgaansgelegenheden in onder andere Beesd, Roosendaal, Rotterdam en Tilburg. Waarom dan niet DJ Hardwell achterna? De 26-jarige Robbert van de Corput uit Breda heeft zijn stadgenoot Tijs Verwest, bij een zeer groot publiek bekend als DJ Tiësto, van de troon gestoten als nummer één DJ van de wereld. Ook Armin van Buuren is wereldberoemd. ,,De hele wereld afreizen, zoals zij doen, is een absolute droom.” Zijn ogen beginnen te glinsteren. ,,Wie zou dat nu niet willen? Om in hun voetsporen te treden is wel één ding essentieel en dat is dat je zelf muziek maakt. Ik wil dat heel graag, maar ik heb er geen tijd voor. Daarom is het op dit moment niet realistisch om te denken dat ik hier mijn beroep van kan maken. Je moet vier, vijf jaar in jezelf investeren om het ‘producen’ in de vingers te hebben.”
‘Goed ritmegevoel’
Van Andel heeft als nadeel dat hij geen instrumentale achtergrond heeft. ,,Als kind heb ik alleen djembé gespeeld. Toen ik veertien was vond ik het zoals zoveel jongeren leuk om naar dance te luisteren. Ik kocht een tweedehands controller en ben op mijn slaapkamer gaan oefenen. Vanaf het begin ging dat eigenlijk al vrij goed. Ik bleek een goed ritmegevoel te hebben.” Hij schreef zich in voor een DJ Contest en tot zijn verbazing mocht hij draaien op het World of Pleasure-festival in Houten. ,,Ik was vijftien en mocht nog niet eens een festivalterrein op.” Club Stream, een jeugdsociëteit in Oud-Alblas, bood hem de kans zijn vaardigheden te verbeteren. ,,Daar heb ik veel van geleerd. Er werd elke maand een themafeest gehouden. Ik stond de hele avond met twee andere DJ’s achter de draaitafel en heb geleerd hoe je aanvoelt wat het publiek wil. Het is best een moeilijk spelletje. Vorige week draaide ik bijvoorbeeld bij een sportvereniging. Het feest duurde tot tien uur, maar om zeven uur ging het al helemaal los. Je kan dan wel als diskjockey alle registers opentrekken, maar dat houden ze op de dansvloer nooit drie uur lang vol. Dus laat je het wat inzakken en zet je daarna weer een tandje bij. Je bespeelt het publiek. Wat ik draai is een mix van alles: dance, hiphop, pop en rustige house. Ze noemen dat eclectisch. Ik kies het beste uit. Het mixen gaat me goed af, maar het is nog belangrijker dat je aanvoelt wat het publiek op welk moment wil horen.”
Dancetour
,,De mooiste ervaring? Dat was dit jaar op Koningsdag tijdens de Dancetour in Dordrecht. Ik mocht van één uur tot half twee draaien. Voor ongeveer twintigduizend mensen op de Spuiboulevard! Ik ben daarna bij mijn vrienden in het publiek gaan staan. Om acht uur ‘s avonds gierde de adrenaline nog door mijn lichaam. Het was ongelooflijk vet om voor zoveel mensen te mogen draaien. Zeker omdat ze zo uit hun dak gingen. Er hangt een hele andere sfeer dan in een club. Toen ik in mijn handen klapte, klapten ze mee. Je hebt het publiek als het ware in je macht en dat geeft echt een kick.”
Fans
Robert Silvaro, een naam die hij zomaar bedacht (‘het klonk wel leuk’) toen hij zich inschreef voor een DJ Contest, heeft een flinke fanbase. ,,Ik mocht aan de Dancetour deelnemen nadat ik met succes aan een contest had meegedaan. Bij die wedstrijd werd ik aangemoedigd door ongeveer honderd fans die mijn berichtje op Facebook hadden gelezen. Dat was heel bijzonder. Wat ik nu doe, plaatjes draaien, is gewoon al heel erg leuk. Het is vet om te zien dat mensen uit hun dak gaan op muziek die ik zelf leuk vind en heb gemixt.”
Bron: Erik de Bruin.


Deel dit bericht met je vrienden!