Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Oud en nieuw komt zaterdag 4 oktober samen op het Burgemeester Winklerplein'
13sep 2014

Oud en nieuw komt zaterdag 4 oktober samen op het Burgemeester Winklerplein

SLIEDRECHT - Te veel om op te noemen.” Dat antwoordt Ad Slieker op de vraag wat er allemaal is te doen op zaterdag 4 oktober als de winkeliers van het Burgemeester Winklerplein uitpakken met een Middeleeuwse markt. Aankomende woensdag of donderdag valt – tezamen met Het Kompas - een speciale krant in de bus. Alvast de voorpagina onder de loep nemend van deze feestkrant, om met zijn woorden te spreken, blijkt Slieker, die deel uitmaakt van de activiteitencommissie, geen woord te veel te hebben gezegd.

,,Oud en nieuw komt samen. Een evenement voor jong en oud dat barst van de activiteiten.” Het zijn zomaar wat kreten die over tafel gaan bij een gesprek met de activiteitencommissie. Aangezien hij geen winkelier is, is Remco van de Ven van het comité ‘Sliedrecht 950 jaar’ een wat vreemde eend in de bijt in dit genootschap, maar toch ook weer niet want het is aan het comité te danken dat Sliedrecht dit jaar stil staat bij het feit dat het rivierdorp al minstens 950 jaar oud is. In hun pogingen dorpsbewoners enthousiast te maken om activiteiten en evenementen te organiseren, nodigden ze verenigingen uit. De ondernemingsvereniging van het Winklerplein besloot mee te denken en mee te doen. Dat resulteerde al snel in het idee om een Middeleeuwse markt op te zetten.  Er werd gedacht aan oktober en november waarbij uiteindelijk de datum 4 oktober werd geprikt.
Van 10.30 tot 16.30 uur staat om het plein (‘in het midden kan gewoon worden geparkeerd’) een grote hoeveelheid kramen. Modern en Middeleeuws. ,,Er zijn negen stands waar oude ambachten worden gedemonstreerd”, legt Hans de Ligt uit. ,,Het leuke is dat het oude ambacht wordt gekoppeld aan de moderne vakbekwaamheid. Zo staat bijvoorbeeld naast de stand van de apotheek een pillendraaier en naast de schoenenwinkel een ouderwetse schoenlapper. Oud en nieuw komt samen.”
Dansgroepen
De Sliedrechtse volksdansgroep Talima gaat terug in de tijd en treedt op met Wronghel en Wei, die ook de startmanifestatie in de Grote Kerk inkleurde met zang, dans en muziek. Er is een bezichtigingstent van het Nationaal Baggermuseum (wat alles te maken heeft met de moderne historie van Sliedrecht) en het genootschap Geleerd ende Ghenoten laat zien hoe Middeleeuwse lieden hun voedsel klaarmaakten. Voor kinderen zijn er springkussens en ze kunnen zich vermaken met spelletjes uit grootmoeders tijd (en verder terug). Johannes de Nar en Jannes de goochelaar dragen ook bij aan het (kinder)vertier en is er een diskjockey, die oude en hedendaagse muziek mixt.
Talima en Wronghel en Wei treden drie keer op. Na hun optredens worden de loterijtrekkingen verricht. De prijzen worden beschikbaar gesteld door de deelnemende winkeliers waar vanaf woensdag 17 september gratis loten zijn te verkrijgen bij de aankoop van bepaalde producten of bij besteding van een bepaald bedrag. In de ‘feestkrant’ die aankomende week huis aan huis wordt bezorgd, is meer te lezen over de acties die de deelnemende winkeliers tot 4 oktober in hun winkel houden.
‘Samen onder één dak’
,,Het Winklerplein is het middelpunt van festiviteiten in de stijl van toen”, zegt Paul van Bakel, de voorzitter van de ondernemersvereniging, tot slot. ,,We treden samen naar buiten en laten zien dat we één front zijn. Ook met het oog op de herstructurering die gaat plaatsvinden. We zitten als het ware samen onder één dak.”
Bron: Erik de Bruin.


Deel dit bericht met je vrienden!