Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem ''
16sep 2014

SLIEDRECHT - ‘De Gereformeerde Kerk aan de Middeldiepstraat/hoek Oranjestraat beleefde een bijzondere Startzondag. Op de bovenverdieping was een camera neergezet waardoor de gemeenteleden vanuit de kerkzaal de onthulling konden zien van een kunstwerk waar een jaar lang door enkele honderden leden (ook van andere kerken in Sliedrecht) aan is gewerkt. De vier vrouwen die het proces in goede banen hebben geleid, waren intussen de trap opgelopen om samen met Bep van Helvoort te laten zien waar twaalf maanden verbondenheid toe heeft geleid.

Door Erik de Bruin
Het schapenkleed werd van de muur gehaald waarna de regenboog tevoorschijn kwam. Vervaardigd door middel van 250 kleitabletten. ,,In totaal zijn er 280 tabletten gemaakt. De andere dertig zijn verwerkt in de wolken.” Mettie van den Dool vertelde dit woensdagavond al. Ze vormde met Martha den Boer, Mirjam Mudde en Rita Verboom een gelegenheidsgroep. Om gestalte te geven aan het thema Verbondenheid bedachten ze het idee om een regenboog te maken (‘het verbond tussen God en de mens’) waar zoveel mogelijk leden aan mee zouden werken. ,,Bij de Startzondag in september 2013 zaten we met een inschrijftafel in de hal van de kerk. Zóveel mensen wilden meedoen dat we toen al wisten dat we daar een heel jaar voor nodig zouden hebben.” Rita: ,,De belangstelling was veel groter dan we hadden durven dromen. Het is verschrikkelijk veel werk geweest,  maar daar hebben we enorm veel voor teruggekregen. Jong en oud zat naast elkaar aan tafeltjes te schilderen. Er zijn zóveel mooie gesprekken gevoerd. Alleen al op die manier kwam het thema tot uiting.”
‘Veel hartjes’
,,Achter elke tablet zit een verhaal”, vervolgt ze enthousiast. ,,Veel hartjes, kruizen en kerkgebouwen, maar bijvoorbeeld ook een stopcontact en het woord jumelage om de verbondenheid met onze partnergemeente in Rwanda weer te geven. Iedereen mocht er een eigen invulling aan geven. Sommige gemeenteleden wier partner is overleden, maakten twee tabletten. De vrouw van de dominee beeldde het kindje in haar buik uit. Ze is deze zomer bevallen van een dochter.”
Keramiekclub
Mirjam: ,,De dominee zelf tekende het logo van Twitter en Facebook. Ook een vorm van verbinding en datzelfde geldt voor de krans die de predikant in Waerthove maakte. Bij elk geestelijk bezoek staat een krans op tafel.” De vier bovengenoemde vrouwen voerden de regie. Martha: ,,Het proces verliep stapsgewijs. Eerst boetseren, daarna bakken, drogen en beschilderen. Bas Visser en Gert de Winter hebben geholpen met de bogen en de constructie aan de muur. De kleitabletten, die we konden bakken bij de keramiekclub in Hardinxveld-Giessendam, waar ik lid van ben,  hebben we er één voor één opgeplakt.”
‘Smoezelig’
Dat het een kunstwerk van klei zou worden, stond direct vast. ,,Sliedrecht is een baggerdorp of beter gezegd hét baggerdorp. Als je iets gaat maken met allemaal Sliedrechters dan is de eerste keuze klei. Dat is gewoon het handelsmerk”, aldus Mettie, die wist waar ze aan begon aangezien ze ter gelegenheid van de opening van de Oranje Nassauschool aan de Merwestraat een soortgelijk project op poten had gezet. ,,Met dát verschil dat de kleitabletten kleiner waren en het eenvoudiger te regelen was omdat we het boetseren en beschilderen van de tabletten konden inplannen tijdens de handvaardigheidlesssen. We hebben meteen gesteld dat we dit niet alleen door kinderen zouden laten maken.” Het schapenkleed dat er sinds 1987 hing, was wel enkel een project van het clubwerk in de kerk. ,,Het is gemaakt vanwege de opening van De Voorhof. Het kleed is hoofdzakelijk gemaakt door kinderen. Wij als leiding hebben destijds de achtergrond in elkaar geknutseld”, sprak Bep van Helvoort.  Ze had er geen moeite mee dat ‘haar’ kleed van de muur verdwijnt. ,,Het is smoezelig geworden, tijd voor iets nieuws. Ik vond het mooi om te zien hoe het Regenboog-project tot stand is gebracht.”
‘Bundelen’
Het project is nog niet helemaal ten einde. Rita: ,,We gaan alle leden vragen om op papier te zetten wat het verhaal achter hun tablet is. Waarom het verbondenheid uitdrukt. Al die verhalen gaan we bundelen en daar worden ook foto’s aan toegevoegd. Alle tabletten zijn gefotografeerd.”


Deel dit bericht met je vrienden!