Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Geweldsrecidivist wil zijn leven buiten de gevangenis op de rit krijgen'
17sep 2014

Geweldsrecidivist wil zijn leven buiten de gevangenis op de rit krijgen

SLIEDRECHT - ,,Mevrouw verklaarde dat ze geregeld een ballonhoofd heeft. Daarmee bedoelde ze dat ze eerder door u is mishandeld.” Volgens de 27-jarige man uit Sliedrecht die dinsdagmiddag moest voorkomen in de Dordtse rechtbank, is dat niet waar. Wel gaf hij toe dat hij zijn ex-vriendin op 12 juni had geschopt en geslagen nadat ze ruzie hadden gekregen. ,,Hoewel de vrouw geen zwaar lichamelijk letsel heeft opgelopen, had dit wel kunnen gebeuren”, aldus de officier van Justitie, die het echter niet verstandig vond de verdachte terug te sturen naar de gevangenis.

De man komt net uit detentie. Hij heeft de afgelopen drie maanden in voorlopige hechtenis doorgebracht en hoeft als het aan het Openbaar Ministerie ligt alleen nog een voorwaardelijke straf uit te ‘zitten’ van drie maanden. Met andere woorden: als de rechter over twee weken de eis overneemt, blijft de Sliedrechter op vrije voeten. Voor hoe lang ligt aan hemzelf.  Vanwege zijn omvangrijke strafblad met verschillende bedreigingen en geweldsdelicten wordt de kans op recidive hoog ingeschat. Om die reden voegde de officier een aantal voorwaarden toe, zoals reclasseringsbehandeling, een meldplicht, schuldbeheer en contactverbod met het slachtoffer. ,,Of ik me hieraan wil houden? Zeker. Deze voorstellen zijn van mijzelf”, beantwoordde de man de vraag van de rechter. ,,Ik heb zelf contact gezocht met Mozaïk (een instelling voor specialistische geestelijke gezondheidszorg in Rotterdam, red.) en ben zeker in staat om in de spiegel te kijken.”
Camerabeelden
Hij wilde niet naar de camerabeelden kijken van de mishandeling die donderdavond 12 juni plaatsvond in de hal van een Sliedrechtse flat. ,,Waarom niet?”, vroeg de rechter. ,,Omdat ik het voor mezelf heb afgesloten. Ik weet wat er is gebeurd en neem mijn verantwoordelijkheid. Ik wil verder met mijn leven. Dit zal nooit meer gebeuren.” ,,Hoe weet u dat zo stellig?”, wilde de rechter weten. ,,Omdat ik niets meer met haar te maken wil hebben. De limiet was bereikt tussen ons. Daardoor is dit gebeurd en daar heb ik spijt van. Het had niet mogen gebeuren en het zal ook niet meer gebeuren.” In haar pleidooi gaf zijn advocate aan dat ze klaar zijn met elkaar. ,,Deze twee personen bij elkaar, dat was niet de beste combinatie.” De camerabeelden vielen volgens haar rauw op z’n dak omdat noch de beklaagde noch de verdediging hierover was geïnformeerd. ,,Hij vindt het verschrikkelijk dat hij dit heeft gedaan en wendde daarom zijn hoofd af. Mijn cliënt heeft vanaf zijn puberteit een instellings- en detentieverleden en heeft daardoor nooit geleerd hoe je je staande houdt in de maatschappij. Hoe je met geld omgaat bijvoorbeeld. Vroeger stond hij als zorgmijdend bekend, nu staat er wel voor open om te worden geholpen.”
Bron: Erik de Bruin.


Deel dit bericht met je vrienden!