Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem '' Wim Blanken en Vicky Standaart spannen zich in voor de Zonnebloem
20sep 2014

SLIEDRECHT - ,,Bij groepsactiviteiten moeten we gasten die mee willen wel eens op een wachtlijst zetten. Dat vinden we heel erg.” Aldus Wim Blanken, die de plaatselijke afdeling van De Zonnebloem voorzit en met bovenstaande woorden duidelijk maakt waarom hij zijn verhaal wil vertellen. ,,Het aantal vrijwilligers groeit langzaam, maar het aantal gasten groeit dankzij de vergrijzing sneller. We hebben nieuwe vrijwilligers hard nodig.”

Door Erik de Bruin
Wim voegt er meteen aan toe dat de behoefte aan meer vrijwilligers ook met het tegenovergestelde te maken heeft. De Zonnebloem wil verjongen c.q. verbreden. ,,De Zonnebloem is er net zo goed voor jongeren. Iedereen met een lichamelijke beperking kan gast worden.” Wie de gastenlijst van de afdeling bekijkt, komt één persoon tegen van 21 jaar. Alle andere gasten zijn boven de zestig. ,,De activiteiten die we jaarlijks organiseren, zoals een dagboottocht en een high tea, stemmen we af op deze doelgroep. Als ook jongere mensen zich aanmelden, willen we het aanbod verbreden. Echter, dat kan alleen bij meer vrijwilligers.” Hij heeft Vicky Standaart gevraagd zijn oproep meer zeggingskracht te geven. Met haar veertig jaar is ze de jongste vrijwilliger van De Zonnebloem in Sliedrecht.
Vicky begon drie jaar geleden. ,,Ik werd gebeld door De Zonnebloem of ik donateur wilde worden. Die boot heb ik afgehouden omdat we al verschillende goede doelen steunen, maar ik werd wel aan het denken gezet. Eigenlijk wilde ik wel vrijwilliger worden en dat kon ook want al onze kinderen gingen naar school. Ik vroeg me wel af of ik niet te jong was. Wilden ze me wel?”
‘Opbloeien’
Ze vervolgt: ,,Een week later werd ik gebeld door de plaatselijke afdeling en ben ik meegegaan met een groepsreis. Dat was zo leuk dat ik vrijwilliger ben geworden.” Vrijwilliger zijn is tweeledig, al is het ook mogelijk om te kiezen. Vicky helpt mee met groepsactiviteiten en is gekoppeld aan een 96-jarige gast, die ze wekelijks bezoekt. ,,Voorheen bracht ik hem om de drie, vier weken een bezoek, sinds het overlijden van zijn zoon ga ik wekelijks langs. Gewoon voor de gezelligheid. We kletsen vaak over vroeger en dan liggen we helemaal in de deuk. Pasgeleden vroeg hij wat voor mobieltje ik heb en wat ik er allemaal mee kan. Ik heb toen een foto van hem gemaakt en dat laten zien. Dat vond-ie fantastisch.”  Wim: ,,Ons credo is dat elk bezoek een feestje is, ook voor jezelf.” Vicky knikt: ,,Voldoening zit niet altijd in geld. Als je mensen door jouw komst ziet opbloeien – simpelweg door een gezellig praatje te maken en bijvoorbeeld een krantje mee te nemen – maakt dat je rijk van binnen. Nemen is leuk, maar geven ook.” ,,Misschien is geven zelfs leuker”, zegt Wim tot slot. Om daar als passende afsluiter aan toe te voegen dat elk mens leeft van contacten. ,,Het maakt niet uit hoe oud je bent.”
Wie geïnteresseerd is om zich lokaal als vrijwiliger in te zetten voor De Zonnebloem kan telefonisch contact opnemen met Wim Blanken via 0184-425753 of Hanneke de Ruiter van het secretariaat. Ze is bereikbaar op 0184-421630.
Bron: Erik de Bruin.


Deel dit bericht met je vrienden!