Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem '' Rien Mudde geestelijk vader van de uitvoering van de Matth
20sep 2014

SLIEDRECHT - Van een kerkkoor tot smartlappen en van een kinderkoor tot oratoriumzangers. Volgende week zaterdag, 27 september, vindt de tweede editie plaats van het Korenfestival aan de Merwede. Tussen 10.30 en 15.30 uur zijn er 111 concertjes. ,,Dat is een unicum in deze regio”, zegt Rien Mudde trots. Hij maakt een opsomming. ,,40 koren, 2500 koorleden, 13 locaties … en dat allemaal binnen een straal van één vierkante kilometer in het centrum. Niet in een grote stad als Dordrecht, maar in Sliedrecht. 27 september wordt de dag van de koorzangers. Iedereen kan meegenieten.”

Door Erik de Bruin
Dat laatste gaat hij zelf ook doen. ,,Ik zing mee met het oratoriumkoor van Soli Deo Gloria. Dat laat ik me op zo’n mooie dag niet ontnemen. Bovendien moet het ook wel want de mannelijke bezetting is karig. We moeten alle zeilen bijzetten.” Dat een goede voorbereiding het halve werk is, gaat in dit geval zeker op. Mudde is anderhalf jaar bezig geweest om het Korenfestival in de steigers te zetten. ,,Die tijd heb je gewoon nodig als je het zo breed mogelijk wilt opzetten. Ik zit in het bestuur van de stichting Sliedrecht en Cultuur. Binnen de stichting is in 2011 een werkgroep gevormd om deze nieuwe culturele activiteit van de grond te krijgen. Een activiteit die wordt bekostigd met gemeenschapsgeld. We ontvangen subsidie van de gemeente en hebben als taak activiteiten te organiseren die voor een breed publiek toegankelijk zijn.”
Verdubbeling
In september 2012 was dat al aardig gelukt. ,,Het sloeg buitengewoon goed aan. Zowel bij de koren als de bezoekers.” Een succesnummer dus dat tot gevolg had dat de carrousel al snel weer in werking werd gezet om in 2014 wederom uit te kunnen pakken. Wat twee jaar geleden in gang is gezet, leidde tot een sneeuwbaleffect. Ruim veertig koren meldden zich aan. Mudde: ,,Ruim twee keer zoveel als in 2012. We moesten dus ook een verdubbeling van het aantal locaties bewerkstelligen.” De werkgroep richtte haar vizier op het centrum. ,,Voor de bezoekers moet het aan te lopen zijn. Dat is de hele opzet van het Korenfestival: dat je op verschillende fraaie locaties van koormuziek kan genieten. In alle vormen die er zijn. Veel bezoekers komen van buiten Sliedrecht. Zij krijgen ook een beeld van het dorp. Eén van de locaties is de Grote Kerk, maar in bijvoorbeeld het Sliedrechts Museum op de Kerkbuurt en in het gemeentekantoor treden eveneens koren op. Op elke locatie gebeurt dat non-stop. Vijf uur lang. Het is een carrousel. Wanneer een koor heeft gezongen, geeft zij  het stokje over aan en verplaatst zij zich naar een andere locatie. Hoe de carrousel precies draait – welk koor waar en hoe laat zingt – staat in het programmaboekje. We hebben er achtduizend laten drukken.”
,,Op elke locatie liggen programmaboekjes. Bezoekers hoeven daar niets voor te betalen. De toegang is gratis. Het wordt een gezellige, feestelijke dag met een open karakter. Koren vóór koren, zeggen wij altijd. En voor het publiek, dat kennismaakt met een grote verscheidenheid. Met koren die naar Sliedrecht komen om het beste van zichzelf te geven.”
Slotmanifestatie
Het Merwedeplein op de Kerkbuurt en de muziektent op het Doctor Langeveldplein zijn de twee buitenlocaties. Rondom de muziektent vindt omstreeks 16.00 uur de slotmanifestatie plaats waar alle zangers en zangeressen gehoor aan geven. ,,Een bombastisch geheel, zou je denken, maar het klinkt als een klok”, aldus Mudde, die na anderhalf jaar voorbereidend werk klaar is voor de uitvoering en niet vreest voor slecht weer. ,,Daar hebben we rekening mee gehouden. We geven er dan gewoon een leuke draai aan en maken er op de twee buitenlocaties een parapluconcert van. Weer iets unieks in Sliedrecht.”


Deel dit bericht met je vrienden!