Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem ''
22sep 2014

SLIEDRECHT - In zalencentrum De Lockhorst wordt vanavond het Business Event Alblasserwaard gehouden. In de categorie startende ondernemers is The Flying Dutchman Security Group één van de genomineerden. Een Sliedrechts bedrijf – gevestigd in een monumentaal pand aan de Rivierdijk – dat (inter)nationaal opereert. Dat heeft alles te maken met de connecties van directeur-eigenaar Willem van der Vlist, die tien jaar als commando actief was en verschillende keren in Afghanistan en Irak is geweest.

Door Erik de Bruin
Door soms acht à  negen maanden per jaar van huis te zijn voor zijn werk zag hij zijn dochtertje nauwelijks opgroeien. ,,Ik ben in 2010 vanwege mijn gezin gestopt en een nieuwe uitdaging aangegaan.” Een uitdaging die raakvlakken heeft met zijn vroegere professie. The Flying Dutchman voert wereldwijd beveiligingsopdrachten uit en verricht ook recherchewerk. ,,Dat overlapt elkaar. Het uitzoeken van bijvoorbeeld fraudezaken doen we al vanaf het begin.” Toch wordt het recherchebureau, een ‘nieuwe’ tak, pas vrijdag 3 oktober aanstaande officieel geopend door burgemeester Bram van Hemmen. ,,Een bewuste keuze omdat we ons eerst wilden bewijzen. We hebben een honderd procent-score behaald en zaken opgelost waar anderen niet uitkwamen door out of the box te denken en te handelen. Niet de geplaveide wegen bewandelen, maar, binnen de mogelijkheden van de wet, creatief te werk gaan. We hebben op elk terrein specialisten in huis die zijn opgeleid door politie en/of Defensie en daar carrière hebben gemaakt. The Flying Dutchman kan uitgroeien tot een grote speler  in de recherchebranche.”
Binnenvaart
Van der Vlist, die eraan toevoegt dat The Flying Dutchman ook trainingen verzorgt zodat bedrijven hun security level kunnen verhogen, weet zijn bedrijf goed te verkopen. Hij heeft dan ook ondernemersbloed. Zijn ouders waren binnenvaartschippers. ,,Ik ben al varende opgegroeid”, blikt de Sliedrechter terug op zijn jeugd. ,,Toen ik zeven was, ging  ik naar het schippersinternaat in Dordrecht. Op mijn vijftiende werd ik matroos en vier jaar later was ik zelfstandig binnenvaartschipper. Eigenlijk moest ik het leger in – het was het laatste jaar van de dienstplicht – maar ik kreeg vrijstelling.” Op 22-jarige leeftijd stapte hij toch aan boord van Defensie. Waar hij al van jongs af aan affiniteit mee had. ,,Ik was twaalf toen ik in het blad Panorama een artikel over commando’s las. Mijn interesse was meteen gewekt.”
Grenzen verleggen’
,,Toen de dienstplicht nog bestond, werd je als militair breed ingezet. Door het ontstaan van een beroepsleger kon je je eigen weg kiezen en dat trok me aan. Als binnenvaartschipper geniet je veel vrijheid, maar toch leef je in een klein wereldje. Dat vond ik te beperkt. Ik wilde de wereld zien en ook in fysiek en mental opzicht grenzen verleggen. Elk mens wil ergens bij horen en voor mij was dat het korps commandotroepen. Enerzijds vanwege het avontuur – ik ben op plekken geweest waar nooit iemand komt – maar ook vanwege een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Je wilt de wereld om je heen en ver weg beter begrijpen en dat doe je door het ter plekke mee te maken. Neem Afghanistan en Irak. Ik ben daar in totaal drie jaar geweest. Om mensen te beschermen en inlichtingen te verzamelen. Degenen die dit werk doen, zijn de specialisten. Zij weten hoe het echt zit. Toch zit er nooit zo iemand aan tafel bij bijvoorbeeld Pauw & Witteman, maar altijd een journalist, die zich in een kleine kring begeeft en daardoor de kijker vooral zijn eigen beeld van de werkelijkheid voorschotelt. Dat beeld bepaalt echter wel de algemene opinie en daar stoor ik me aan.”
Onmisbaar’
Zo ook aan het gegeven dat zijn vroegere broodheer de afgelopen jaren bepaald niet werd ontzien bij de bezuinigingen die het kabinet doorvoerde. ,,Dat die bezuinigingen nu deels worden teruggedraaid, voorspelde ik vijf jaar geleden al. Er zijn vijfduizend opgeleide Jihadisten die vanuit Europa naar Irak en Syrië trekken om zich aan te sluiten bij IS. De afgelopen jaren is er door de grote bezuinigingen op de inlichtingendiensten een te beperkt zicht geweest op Jihadstrijders die van en naar oorlogsgebieden reizen. Door hierin te herinvesteren hopen ze meer zicht te krijgen op de hoeveelheid Jidhadstrijders in Europa om aanslagen zoals in Brussel te kunnen voorkomen. ” Hij noemt Defensie een onmisbare organisatie: ,,Kijk naar de hele operatie rond MH17. Om het op deze manier  te doen – professioneel en met veel respect voor de slachtoffers en nabestaanden – was enkel Defensie toevertrouwd.” Het mag duidelijk zijn dat Van der Vlist zijn voormalige werkgever nog altijd een warm hart toedraagt. ,,Ik heb een rijkelijk gevulde rugzak waar ik mijn hele leven baat bij heb.”
‘Realiteit’
,,Wat de realiteit is in het Midden-Oosten? In veel landen waar ik heb gewerkt, was/is er geen goed functionerend bestuur. Door het geloof te misbruiken weet een kleine groep zeer grote mensenmassa’s in beweging te krijgen en achter zich te scharen.  Dat het werkelijke probleem vaak niets te maken heeft met religie is een feit. Geen geloof ter wereld staat machtsmisbruik,  drugssmokkel,  vrouwenhandel en kindermisbruik toe.”
Bron: Erik de Bruin.


Deel dit bericht met je vrienden!