Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Subsidieaanvraag Comit'
25sep 2014

Subsidieaanvraag Comit

SLIEDRECHT - De gemeenteraad stemde dinsdagavond in met het collegevoorstel om 25.000 euro subsidie te verlenen aan het comité ‘Sliedrecht 950 jaar’.

Door Erik de Bruin
‘Ten behoeve van activiteiten in 2015′, zo is te lezen bovenaan het voorstel. PRO Sliedrecht stuurde middels een amendement aan op een specifiekere omschrijving en deed dat omdat de 25.000 euro in z’n geheel wordt besteed aan een digitaal lespakket dat wordt verstrekt aan Sliedrechtse basisscholen. Aan de andere activiteiten die het comité ontplooit of, in de meeste gevallen, heeft ontplooid, heeft het gemeentebestuur al bijgedragen door een bedrag van 15.000 euro beschikbaar te stellen. Die subsidie kon zonder raadsbesluit worden verleend.
Andere variant’
Nadat het amendement was aangenomen stemden alle fracties in met de 25.000 euro voor een digitaal lespakket. VVD-raadslid Alexander Kieft plaatste wel de kanttekening dat zijn fractie liever een andere variant had gezien. ,,We zijn enthousiast over de festiviteiten en evenementen (onder andere de Middeleeuwse markt volgende week zaterdag op het Burgemeester Winklerplein, red.), maar niet over het lespakket. In onze optiek zou je er ook voor kunnen kiezen om alle leerlingen een keer rond te leiden in het Sliedrechts Museum en het Baggermuseum. Dan kom je net zoveel te weten over de plaatselijke geschiedenis en er zit geen prijskaartje aan.”
Feestje voor de kinderen’
Zijn vraag wat andere fracties ervan vinden om alleen een subsidie te verstrekken aan het op feestelijke wijze uitdragen van het 950-jarig jubileum, werd beantwoord door de SGP-ChristenUnie en het CDA. Nico de Jager van eerstgenoemde fractie zei het ontwikkelen van historisch besef en historische kennis bij schoolkinderen belangrijker te vinden dan het organiseren van festiviteiten. ,,Het CDA investeert ook liever in onderwijs”, zei Ton Spek. Om er gevat aan toe te voegen: ,,Het lespakket wordt zó leuk dat het een feestje is voor de leerlingen.”
‘Inkomsten’
Overigens wordt zowel het ‘feesten’ als het ‘onderwijzen’ financieel ondersteund. Het comité, dat is opgericht onder de vlag van de Historische Vereniging, kreeg alleen nul op het rekest wat betreft de vlaggenactie. Omdat hiermee inkomsten worden gegenereerd is het college van mening dat de gemeente dit niet hoeft te ondersteunen.  In de begroting die het comité heeft opgesteld staat dat uit de verkoop van de vlaggen (met als doel Sliedrecht geel te laten kleuren) opbrengsten worden gegenereerd die later terug kunnen vloeien ten gunste van de uitgaven.


Deel dit bericht met je vrienden!