Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Ergotherapie aan huis vergroot zelfstandigheid van senioren'
25sep 2014

Ergotherapie aan huis vergroot zelfstandigheid van senioren

SLIEDRECHT - Ergotherapie is erop gericht om cliënten zo optimaal en zelfstandig mogelijk dagelijkse handelingen en activiteiten uit te laten voeren in hun eigen woon- en leefomgeving. Vanaf heden biedt Waardeburgh ergotherapie bij cliënten thuis. Cliënten leren onder andere hoe zij met simpele hulpmiddelen dagelijkse handelingen makkelijker maken of hoe zij na een val weer van de grond op kunnen staan. Dit vergroot de zelfstandigheid van senioren.

“We weten het allemaal: door de aangekondigde veranderingen in de ouderenzorg, zullen senioren langer thuis blijven wonen”, vertelt Ria Tuytel, zorgmanager bij Stichting Waardeburgh. “Dit heeft een aantal voordelen, maar kan ook voor ongemakken zorgen in het uitvoeren van dagelijkse handelingen. Daarom biedt Waardeburgh nu ook ergotherapie bij cliënten thuis.” Lydia van der Worp is al werkzaam als ergotherapeut op de verpleegafdelingen van de Waardeburgh Zorgcentra.

Vanaf heden gaat zij ook bij de mensen thuis aan de slag. Lydia: “Mijn werk is erg divers. Vragen verschillen van zelfstandig steunkousen aantrekken tot scootmobiel training tot het adviseren voor woningaanpassingen. De achtergrond van de cliënt is altijd anders en dat maakt het werk ook heel divers.” De basisverzekering bevat 10 uur ergotherapie. Lydia deelt haar tijd zo in, dat de 10 uur optimaal gebruikt wordt. Familieleden of de mantelzorger van de cliënt worden ook betrokken bij de therapie aan de cliënt.

Lydia vraagt hen te oefenen met de cliënt. Ook kunnen adviezen gericht zijn op de mantelzorger zodat die minder belast wordt. “Soms zijn het maar kleine adviezen of hulpmiddelen, maar als de cliënten hiermee om leren gaan, vergroot dit hun zelfstandigheid in de thuissituatie”, aldus Lydia.  
 Deel dit bericht met je vrienden!