Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem ''
01okt 2014

SLIEDRECHT - Homeflex betreurt raadsbesluit over huisvesting arbeidsmigranten en overweegt zich terug te trekken uit Sliedrecht. ‘Homeflex overweegt zich terug te trekken uit Sliedrecht en de huisvesting van arbeidsmigranten over te laten aan willekeurige marktpartijen.’ Deze reactie plaatste Homeflex Business Housing vanmorgen onder het artikel over het raadsbesluit dat een week geleden is genomen.

Een meerderheid van de gemeenteraad stemde dinsdagavond 23 september in met het amendement van de CDA-fractie om het maximaal aantal arbeidsmigranten per woning niet te verhogen van vier naar zes. Homeflex-directeur Bert Verheij betreurt dit besluit: ,,Het aangenomen amendement is een inbreuk op de afspraken die zijn gemaakt met de gemeente. We worden hierdoor gedwongen niet mee te werken. Het convenant zullen we dan ook niet meer ondertekenen.”

Door Erik de Bruin
,,Ik heb geen keus”, vervolgt Verheij. ,,Dat we overwegen ons terug te trekken uit Sliedrecht heeft er puur mee te maken dat we het commercieel niet meer waar kunnen maken als de mogelijkheid er niet is meer arbeidsmigranten te huisvesten. We staan met de rug tegen de muur. Als het niet rendabel is, moet je het afstoten.” Volgens Verheij heeft de raad zich laten leiden door sentimenten en doet zij aan symptoombestrijding. ,,Wat mij dwarszit is dat ik zowel de gemeente als de fracties in de gemeenteraad heb uitgenodigd woningen te bekijken. Het college heeft daar in de persoon van de vorige wethouder Johan Lavooi samen met een ambtenaar gehoor aan gegeven, de raad niet.”
Gecertificeerd
Homeflex is in Sliedrecht gevestigd, maar heeft een groter werkgebied. In Zuid-Holland, Noord-Holland en Zeeland huisvest zij ongeveer 1200 arbeidsmigranten in circa 300 woningen. ,,In Sliedrecht gaat het om twintig tot dertig huizen”, legt Verheij uit. ,,We zijn in deze gemeente het enige huisvestingsbedrijf dat gecertificeerd is. We dragen het volledige risico. Beheer, controle en het beperken van de overlast komen voor onze rekening. De gemeente wil graag samenwerken en wil ons de ruimte geven waar dat kan meer dan vier arbeidsmigranten te huisvesten waarbij het wel zo is dat we daar een omzettingsvergunning voor aan moeten vragen.” Dat de raad anders heeft besloten, is een streep door de rekening. ,,Voor ons, maar ook voor de gemeente. Het fenomeen arbeidsmigranten kan je simpelweg niet omheen want anders is de B.V. Nederland failliet. De wethouder (Len van Rekom, red.) zei het al: als je te maken krijgt met particuliere eigenaren ben je verder van huis en wordt handhaven een stuk lastiger.”
Bron: Erik de Bruin.


Deel dit bericht met je vrienden!