Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Zevenduizend Sliedrechters zijn lid van de Weggeefhoek'
02okt 2014

Zevenduizend Sliedrechters zijn lid van de Weggeefhoek

SLIEDRECHT - Met in een week tijd al vijfhonderd leden was direct duidelijk dat Weggeefhoek Sliedrecht veel dorpsbewoners zou aanspreken. Bijna anderhalf jaar later wordt de Facebook-pagina – waarop dagelijks 100 tot 150 weg te geven spullen worden geplaatst – door tien vrouwen beheerd en is net weer een nieuwe mijlpaal behaald in de vorm van het zevenduizendste lid. ,,Als iemand jou iets gunt, ben je zo blij dat je iemand anders ook iets gunt”, vertelt Danielle Zwanink. ,,Geven is gewoon leuk.”

Door Erik de Bruin
Danielle is één van de tien beheersters en tevens de oprichtster. ,,Je vertelt het eerst aan vriendinnen waarna zij het doorvertellen. Zo krijg je vanzelf een sneeuwbaleffect.” Echter, dat ging zo snel dat er een lawine ontstond. Ze werd bijna bedolven. ,,Ik kwam thuis nadat ik boodschappen had gedaan toen mijn dochter naar de computer wees en zei: Mama, er is ruzie op de Weggeefhoek. Ik heb daarna twee vriendinnen gevraagd of ze me wilden helpen.” Het clubje beheersters is door de toename van het aantal leden en de hoeveelheid weggaves (gemiddeld 100 tot 150 per dag) flink uitgebreid. Waaronder Amanda de Jonge en Ditty Kwint. Wie deze drie vrouwen gezamenlijk interviewt, denkt al snel dat ze al jaren vriendinnen zijn. ,,Dat is niet zo. We hebben elkaar via de Weggeefhoek leren kennen”, vertelt Ditty, die werd aangetrokken door het sociale aspect. ,,Door de Weggeefhoek kom je bij mensen aan de deur en komen mensen bij jou aan de deur die je niet kent. Je maakt altijd wel even een praatje en dat is gewoon leuk.” Minder leuk zijn sommige reacties. Van een zekere afgunstfactor blijkt ook wel eens sprake te zijn. De beheerster die dienst heeft controleert of leden zich aan de spelregels houden. Amanda: ,,Als er wordt geklaagd over de keuze van een gever reageren wij dat hij of zij zelf mag bepalen aan wie iets wordt gegeven.” De gever mag niet worden beïnvloed. ,,Wie belangstelling heeft, klikt alleen op ‘interesse’.”
‘Geen Sociale Dienst’
,,Geen zielige verhalen”, vult Danielle aan. ,,Onlangs gaf iemand een mobiele telefoon weg. Binnen de kortste keren werd daar 350 keer op
gereageerd. Eén van de leden typte dat haar mobieltje kapot is en plaatste daar een foto bij. Dat laten we niet toe, zoals het bijvoorbeeld ook niet is toegestaan voedsel, 18 plus-artikelen en huisdieren weg te geven. Die regels heb ik in het begin samen met Joost Schelling opgesteld. Hij heeft ook geholpen met een aantal praktische zaken.” Ditty: ,,Er is een max van vijf reacties per dag en wie niet komt opdagen, krijgt een berichtje. Soms moet je optreden, maar meestal is het gewoon leuk en sta je er versteld van wat mensen in huis hebben wat zij zelf niet meer gebruiken, maar waar een ander mee is geholpen.” ,,Is de oplader van je mobiele telefoon stuk? Kijk maar eens op de Weggeefhoek. Grote kans dat er één tussen staat”, lacht Danielle, die de sneeuwbal aan het rollen bracht. ,,Ik vond het altijd al leuk om spullen te verzamelen. Toen ik over Weggeefhoek Rotterdam las, vond ik dat een leuk idee voor Sliedrecht. Toen nog met de achterliggende gedachte dat het voor mensen zou zijn zonder geld. In de praktijk blijkt dat je dat niet kan sturen en controleren. We zijn geen Sociale Dienst, alles gebeurt op basis van vertrouwen.”
Studenten
,,Iedereen die Facebook heeft en in Sliedrecht of omgeving woont mag zich aanmelden. De interesses komen uit alle lagen van de bevolking. Er zijn ook studenten die op kamers gaan die reageren op huishoudelijke spullen of meubels. De gever bepaalt te allen tijde wie de winnaar wordt.”
Sinterklaascadeaus
De tien beheersters draaien zelf ook mee in de carrousel van geven en nemen. Zo staat ergens in Sliedrecht een kamer vol met Sinterklaascadeaus die rond 5 december door de ‘Weggeefpiet’ worden uitgedeeld. ,,We zijn daar al in augustus mee begonnen”, vertelt Amanda enthousiast. ,,Alleen al het inpakken is een gigantische klus.” ,,Hoe we aan cadeaupapier zijn gekomen? Via de Weggeefhoek natuurlijk. Leden geven aan ons en wij geven het weer aan de leden. Natuurlijk gaan er wel eens dingen fout, maar het gros van de leden is erg blij met de Weggeefhoek en wij zijn ontzettend blij met hun input.”


Deel dit bericht met je vrienden!