Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem ''
11okt 2014

SLIEDRECHT - Baasjes van doodgebeten hond willen een signaal afgeven. ‘Gemeente en politie willen een streep zetten onder bijtincidenten.’ Dat was op 29 mei de kop boven een artikel op deze website over de informatieavond en demonstratie die werd gehouden in het park achter De Valkhof (zie foto).  Een informatieavond voor hondeneigenaren om hen erop te wijzen dat ze hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

De aanleiding werd gevormd door een reeks bijtincidenten. Een meisje van tweeënhalf was gebeten door een hond en een jongetje van acht was aangevallen door twee pitbulls. Bovendien was een kleine hond doodgebeten door een grotere hond. In één van de tien hoog-flats gebeurde vorige week hetzelfde. Een gezelschapshondje stapte de lift uit en werd in een fractie van een seconde gegrepen door een pitbullachtige hond. Het duurde een paar minuten voordat het beestje uit zijn benarde situatie kon worden bevrijd. ,,Toen was het al te laat. Hij leefde nog wel, maar hij had zoveel pijn dat we hem een dag later op advies van de dierenarts hebben laten inslapen.”

De baasjes van het doodgebeten dier willen hun verhaal kwijt. ,,Niet om de eigenaar aan de schandpaal te nagelen, maar om een signaal af te geven. Naar andere hondenbezitters en naar de gemeente en de politie, die dit bijtincident registreren en hopelijk ook maatregelen nemen. Of dat laatste zin heeft, vragen we ons overigens af. Stel dat de regels worden aangescherpt dan heeft het alleen effect als er ook wordt gehandhaafd. Het probleem is echter dat er geen handhaving is. Hetzelfde geldt voor hondenpoep. Het hele park ligt vol.” Ze vinden dat agressieve honden een muilkorf moeten dragen en niet in losloopgebieden mogen komen, ook al zijn ze aangelijnd. ,,Sommige mensen zeggen dat een muilkorf dierenleed is, maar wij denken dat het stempel dat een hond krijgt opgedrukt als hij een hond of mens heeft aangevallen veel erger is.” Hoewel ze hem niet met de nek aankijken (‘hij heeft zijn excuses aangeboden en was er ook emotioneel onder’) vinden ze wel dat dit drama voorkomen had kunnen worden. ,,Van deze hond wisten wij dat hij agressief is. Heel lief tegen mensen, maar gevaarlijk voor andere honden.”
Sancties
Gevraagd naar een reactie verwijst de gemeente naar het werkprotocol bijtincidenten, dat op de gemeentelijke website staat vermeld. Er kunnen bij een ernstig incident verschillende sancties worden toegepast, zoals een muilkorfgebod, een kort aanlijngebod en soms een verbod tot de hondenuitrenvelden en hondenlosloopgebieden. De eigenaar van de hond die het incident heeft veroorzaakt, krijgt een zogenoemd ontwerpbesluit toegezonden waarop hij of zij kan reageren. Na deze zienswijzetermijn wordt een definitief besluit verstuurd. Een muilkorf op voorhand verplichten kan volgens de gemeente niet. De wijkagent kan dit wel adviseren. De baasjes van de doodgebeten hond zeggen moeite te hebben met deze ‘bureaucratische gang van zaken’. ,,De gemeente betracht zorgvuldigheid. Op zich hebben we daar begrip voor, maar dat heeft wel tot gevolg dat de hond die dit heeft gedaan nog wekenlang zonder muilkorf rond mag lopen. Dat vinden we niet juist.”
In het park achter De Valkhof werd eind mei een informatieavond gehouden met aan het eind een hondendemonstratie. De aanleiding werd gevormd door een reeks bijtincidenten.
Fotobijschrift: In het park achter De Valkhof werd eind mei een informatieavond voor hondenbezitters gehouden met aan het eind een hondendemonstratie. De aanleiding werd gevormd door een reeks bijtincidenten.
Bron: Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!