Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem ''
17okt 2014

SLIEDRECHT - De dames van de Welfare-afdeling van het Rode Kruis in Sliedrecht hebben ook dit jaar veel vervaardigd. Het Rode Kruis-gebouw in de Jacob Catsstraat is woensdag 22 oktober het decor van een keur aan handgemaakte artikelen. Op deze verkoopmiddag worden handwerkartikelen verkocht, zoals sokken, plaids en kindertruitjes. Maar ook kerstproducten- en kaarten en er is een loterij. De opbrengst komt ten goede aan het Rode Kruis. De verkoopmiddag duurt van 14.00 tot 16.30 uur. Voor meer informatie kan contact worden gezocht met Marijke Bavelaar via 06-15644971 of kijk op www.rodekruissliedrecht.nl. De koffie staat klaar.

PR-medewerkster Rieke van Valen ging sfeer proeven en maakte onderstaand verslag.
,,Als ik het zaaltje binnenloop, word ik vrolijk begroet door de vrijwilligsters Lies, Marijke en Cocky. Mijn oog valt direct op de stapels gebreide babykleertjes en gehaakte plaids. ‘Voor de verkoopmiddag op de 22e’, zegt Marijke, de coördinatrice van de Welfare. ‘Is dit niks voor jou?’ Ze laat een gehaakt mouwloos vestje zien. Ik moet het direct passen. Voor 7,50 euro mag ik het hebben. Ik ben verbaasd dat het zo goedkoop is, maar ik heb geen geld bij me. ‘Volgende week, bij de verkoop, neem ik mijn portemonnee mee’, beloof ik. Met een glaasje drinken en een koekje nestel ik me tussen twee dames aan één van de grote tafels.
Loterij
De tafels, waar de deelneemsters in een kring omheen zitten, liggen vol met spullen: bloeiende plantjes en andere cadeautjes, koffiekopjes, bollen wol, breipennen, haaknaalden… de vrouwen hebben hun werk even gestaakt voor de loterij. ‘Nummer 46’ roept ‘juf’ Cocky. ‘Ikke’ roept een vrouw. Ze heeft een plantje gewonnen. Als alle cadeautjes verloot zijn, begint het getik van de breipennen en het geroezemoes weer. Elke week komen de dames van de Welfare bijeen in het zaaltje van de Tuinfluiterflat. Er wordt gehandwerkt, er is een loterij met kleine cadeautjes, er wordt koffie en thee geschonken en er wordt natuurlijk gezellig gekletst. De deelneemsters worden bijgestaan door vrijwilligsters.
Gezelligheid
De Welfare van het Rode Kruis is vlak na de Tweede Wereldoorlog ontstaan. De doelstelling is het bevorderen van het welzijn. In de beginjaren kwamen de vrijwilligsters bij de deelnemers thuis om samen te handwerken. De meeste vrijwilligsters hebben een opleiding Welfare-werkster gevolgd. De laatste jaren wordt er vooral met groepen gewerkt. Naast de groep die in de Tuinfluiter bijeenkomt, is er nog een groepje in de Drechtstreek actief. Het accent ligt vooral op het sociale aspect: een stukje gezelligheid, maar ook het handwerken voor goede doelen: de afdeling Sliedrecht van het Rode Kruis en een organisatie in Roemenië.
Goed doel
Naast de twee Welfaregroepen zijn er de thuiswerksters. Zij maken ook spullen voor de verkoop. Niet alleen handwerkartikelen, maar ook andere handgemaakte spullen, zoals kaarten en overige hebbedingetjes. ‘Ik kom hier nu zo’n vier jaar’, vertelt de mevrouw die naast me zit. ‘Het is hier altijd erg gezellig. Je komt zo makkelijk in contact met de vrouwen uit de Tuinfluiter, maar ook met andere vrouwen uit Sliedrecht. Ik ga daarom trouw. Ik handwerk ook thuis. Nu ik niet meer werk, heb ik daar genoeg tijd voor. Het is fijn om nuttig bezig te zijn, iets voor een goed doel te doen.’ Haar verhaal wordt onderbroken door de klok. Het is vier uur, tijd om naar huis te gaan. De vrijwilligsters hebben het nog even druk, de komende week. Op woensdag is de verkoopmiddag. Voor de gezelligheid én voor het goede doel.
Bron: Erik de Bruin.


Deel dit bericht met je vrienden!