Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Choral Evensong in de Gereformeerde Kerk'
19okt 2014

Choral Evensong in de Gereformeerde Kerk

SLIEDRECHT - In de Gereformeerde Kerk aan de Middeldiepstraat/hoek Oranjestraat wordt zondagavond 26 oktober weer een Choral Evensong gehouden. Hieraan wordt medewerking verleend door het Alblasserwaards Vocaal Ensemble (zie foto) onder leiding van Henny Korevaar met aan het orgel Arjan Versluis.

De Choral Evensong ontstond bijna vijfhonderd jaar geleden toen de Engelse koning Henry VIII in 1534 de Anglicaanse kerk stichtte na een hoogoplopend conflict met de paus in Rome. Er werd een nieuwe liturgie ontwikkeld met nadruk op de landstaal (Engels) in plaats van het Latijn. Tot op de dag van vandaag kent deze voornamelijk uit meerstemmige koormuziek bestaande avonddienst een hoog gehalte Engelse muziek. Op enkele korte gesproken bijdragen na wordt de Choral Evensong in zijn geheel gezongen.
De Evensong kent een vaste orde van dienst waarbij de teksten soms a capella en soms met orgelbegeleiding worden vertolkt. Wordt de Choral Evensong in Britse kathedralen en universiteitscolleges nog steeds dagelijks gezongen, in Nederland vindt slechts hier en daar een opvoering plaats, zoals op 26 oktober in de Gereformeerde Kerk. De toegang is gratis en iedereen is welkom. Aanvang: 18.00 uur.

Bron: Erik de Bruin.


Deel dit bericht met je vrienden!