Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem '' De zwagers en compagnons Hans de Ligt (links) en Machiel Pranger
28okt 2014

SLIEDRECHT - ’25 moeilijke jaren, maar ook 25 uitdagende jaren.’ Zo omschrijven Machiel Pranger en Hans de Ligt het tijdperk dat achter hen ligt. ,,We zijn continu gegroeid en dat is ook altijd ons doel geweest.”

,,Moeilijk omdat we altijd hebben moeten knokken”, licht Pranger toe. ,,Je wilt uitbreiden, maar dat gaat niet vanzelf. Begin deze eeuw hadden we te maken met een bouwstop van vier jaar. We deden noodgedwongen drie stappen terug, maar later, toen we eindelijk mochten uitbreiden, vier vooruit. Op die manier, door gericht bezig te zijn met groei en te investeren in de toekomst, zijn we er in geslaagd een stevig bedrijf op te bouwen. Dat niet zomaar om zal vallen, maar het kán wel. Kijk naar Halfords. Had iemand dat verwacht? Had iemand verwacht dat HEMA het zwaar zou krijgen? Ook Albert Heijn heeft te maken met de economische crisis. Het is nooit makkelijk geweest, maar daar hebben we ook niet voor gekozen. Er schuilt voortdurend een uitdaging in. Daarom spreek ik ook liever van uitdagende dan moeilijke jaren.”
‘Polijsten’
Pranger en De Ligt zijn zwagers. Samen met hun vrouwen en tegenwoordig ook hun kinderen hebben ze een familiebedrijf opgebouwd met circa 150 medewerkers. In feite deden ze dat al voordat ze in 1989 hun geluk beproefden in Sliedrecht. De Ligt: ,,Machiel runde een VIVO-supermarkt in Rotterdam. Daar werkte ik ook. We wilden graag een eigen vestiging en Albert Heijn bood ons die kans. Ze vroegen of we een supermarkt wilden overnemen waar het niet goed mee ging.” Hij spreekt van een steen die gepolijst moest worden. Pranger kan zich wel vinden in die vergelijking. ,,We hebben de mouwen opgestroopt, zijn binnen een jaar in Sliedrecht gaan wonen en hebben er alles aan gedaan om een fijne, veilige werkplek te creëren.” Hij verheft even zijn stem. ,,Daar gaat het om. Dat de medewerkers het naar hun zin hebben, zich veilig voelen en dat ze de mogelijkheid hebben om door te groeien. Zij maken het verschil.” De Ligt vertelt trots dat het managementteam van Albert Heijn, Etos en Gall & Gall – wat allemaal onder Pranger de Ligt Retail BV valt – volledig uit zelfopgeleide medewerkers bestaat die zich hebben ontwikkeld tot manager/bedrijfsleider.
Krachtenvelden
Met hun Rotterdamse roots (Pranger is een ‘jeneverkop’ uit Schiedam en broer en zus De Ligt zijn ‘haringkoppen’ uit Vlaardingen) weten ze van aanpakken. Niet lullen, maar poetsen. Geen woorden, maar daden is ook zo’n uitdrukking uit het Rijnmondgebied. Soms zijn er krachtenvelden actief die daadkracht en vooruitgang in de weg staan. Pranger zucht als de beoogde herstructurering van het Burgemeester Winklerplein ter sprake komt. Hoewel alle betrokken partijen drie jaar geleden op het gemeentekantoor een samenwerkingsovereenkomst ondertekenden, zijn behoudens het opknappen van het busstation en het gebied daaromheen geen bouwactiviteiten ondernomen. De gemeente en de projectontwikkelaar kondigden begin dit jaar aan dat daar verandering in komt. Het Masterplan, dat dateert uit 2006, wordt aangepast zodat het project wel realiseerbaar is. Pranger vindt het de hoogste tijd worden. ,,Wij hebben als winkeliers ruim tien jaar geleden de aanzet gegeven en nog altijd is er niets van de grond gekomen terwijl in de buurgemeenten Hardinxveld-Giessendam en Papendrecht wel van alles mogelijk is gebleken. Ik maak me grote zorgen of het voorzieningenniveau in het centrum van Sliedrecht over tien jaar hetzelfde is als nu. Er zal nu echt geïnvesteerd moeten worden in modernisering.”
Lokale acties
Ongerustheid maakt plaats voor blijdschap en dankbaarheid als hij terugblikt op de wijze waarop het 25-jarig jubileum is gevierd. ,,We hebben de klant in het zonnetje gezet. Beter gezegd: de Sliedrechtse samenleving.” ,,Lokale betrokkenheid is in die 25 jaar ons handelsmerk geweest”, haakt zijn compagnon in. ,,Machiel noemt het de slagroom op de taart. We maken gebruik van de uitgebreide kennis van Albert Heijn (vooral op het gebied van merchandising), maar we voeren ons eigen beleid. Daar hoort het personeelsbeleid bij, maar ook acties die een lokaal karakter hebben, zoals het sparen voor mokken waar historische afbeeldingen van Sliedrecht op staan. Maar bijvoorbeeld ook een kwartetspel van de kinderboerderij. Dit jaar stonden de acties in het teken van het jubileum. We hebben in totaal 10.000 euro geschonken aan kerken en verenigingen die deelnamen aan de clubactie en afgelopen zaterdag hebben ruim duizend kinderen een Sprookjesvoorstelling in De Lockhorst bekeken. De zaal was drie keer achter elkaar tot de nok gevuld.” Pranger: ,,Dat vervult ons met trots want het laat zien dat we met twee benen in de maatschappij staan. We staan stevig in de Sliedrechtse bagger en dragen ons steentje bij om het dorp levendig te maken. Hans is actief in het comité Sliedrecht 950 jaar en ik ben in het verleden penningmeester geweest van het Baggerfestival-bestuur. We hebben niet alleen een supermarkt in Sliedrecht, we wonen hier ook.”
Bron: Erik de Bruin.


Deel dit bericht met je vrienden!