Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Cas Besamusca (SOJS) wil de jeugd ook in aanraking brengen met cultuur' Cas Besamusca
28okt 2014

Cas Besamusca (SOJS) wil de jeugd ook in aanraking brengen met cultuur

SLIEDRECHT - Hij heeft de Sliedrechtse jeugd al in beweging gekregen, nu hij wil ze ook een podium bieden om hun creativiteit te ontplooien. Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht houdt de komende maanden drie talentenworkshops. De organisator is Cas Besamusca, die een jaar geleden aan de slag is gegaan bij Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht (SOJS) en kinderen en jongeren naast sport in aanraking wil laten komen met cultuur.

Wat betreft sport heeft hij al aardig zijn stempel gedrukt in het baggerdorp. Aan de ene kant door scholen en verenigingen op allerlei manieren te helpen en door tijdens schoolvakanties clinics en toernooien op touw te zetten, anderzijds door Sliedrecht kennis te laten maken met het project ‘Van school- naar sportplein’.  Toen hij werkzaam was in de Utrechtse gemeente Stichtse Vecht sloeg dit al aan en ook in Sliedrecht reageerden de scholen enthousiast. ,,Als het lente wordt, gaan we weer van start. Elke middag gaan we bij een school langs. Het plein wordt in vijf vakken verdeeld. Als dat is gebeurd, mogen de kinderen het materiaal pakken en kunnen ze gaan sporten. Gewoon lekker buitenspelen, wat vroeger heel gewoon was, maar wat je niet tot nauwelijks meer ziet. Wij proberen dat weer aan te wakkeren.”
‘Afwisseling en snelheid’
Om de herfst- en wintermaanden door te komen worden vanaf morgen elke woensdag sport-en spelmiddagen gehouden in sporthal De Valk. Wie meer creatief dan sportief bezig wil zijn, kan zich aanmelden voor de talentenworkshops Kinderkunst, Fashion Designer en Lekkerbek. ,,Een andere tak van sport, maar de insteek is hetzelfde”, aldus Cas. ,,De sleutelwoorden zijn afwisseling en snelheid. Elke workshop bestaat uit zes bijeenkomsten van anderhalf uur. De kinderen gaan meteen aan de slag waarbij ze in een gezellige ambiance elk anderhalf uur een creatie maken. Iedere workshop wordt gegeven door een deskundige docent, maar dat wil niet zeggen dat de deelnemers eerst van alles uitgelegd krijgen. De nadruk ligt op doen.” De eerste twee workshops – op het gebied van kunst en mode – gaan gelijk op en lopen van begin november tot half december, de kookworkshop vindt plaats in de eerste twee maanden van 2015. Cas: ,,Voor februari en maart zijn we bezig met een fotoworkshop. Dat is ook het idee: dat een serie workshops op gang komt. Dat kinderen onze site in de gaten gaan houden wat er allemaal gepland staat. Cultuur sneeuwt nog wat onder, daar gaat nu verandering in komen.”
Inschrijven
De workshops zijn voor kinderen en jongeren van zes tot en met zestien jaar. Wie mee wil doen aan één of meer workshops kan zich inschrijven door naam, leeftijd en de naam van de workshop te mailen naar cas@sojs.nl. Kijk voor meer informatie op www.sojs.nl of bel 0184-414273.
Cas: ,,De workshop eindigt met een presentatie voor ouders, opa’s en oma’s, broers, zussen en vrienden, die wordt gegeven door een deskundige docent/begeleider in de mooiste ruimte van ons pand: het eetcafé. Omdat elke workshop gezelligheid moet uitstralen, zorgen wij voor een kop thee of sap en een lekkernij. Deelname kost 15 euro per persoon.”
Meer informatie over bovengenoemde workshops is ook hieronder te vinden:
Kinderkunst duurt van 6 november tot en met 11 december. Elke donderdagmiddag van 15.30 tot 17.00 uur maken de deelnemers allerlei knutselwerken, zoals een 3D-schilderij, spiegel etsen et cetera. Alle werken worden in de laatste bijeenkomst gepresenteerd door middel van een galerie.
Fashion Designer duurt van 10 november tot en met 15 december. Elke maandagmiddag van 16.00 tot 17.30 uur worden van tweedehands kleding, stukken stof en ander materiaal nieuwe creaties gemaakt. Tijdens elke bijeenkomst staat een ander kledingstuk centraal. De deelnemers kunnen ook sieraden ontwerpen. De laatste bijeenkomst is een afsluiting in de vorm van een modeshow.
Lekkerbek duurt van 15 januari tot en met 19 februari. Elke donderdagmiddag van 15.30 tot 17.00 uur leren de deelnemers van alles te maken en te proeven. Van snoep tot een gezonde salade of andere lekkere hapjes. De workshop wordt afgesloten met een proeverij.


Deel dit bericht met je vrienden!