Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Binnen vijf jaar willen we van RTV Holland een gevestigde naam maken'
14nov 2014

Binnen vijf jaar willen we van RTV Holland een gevestigde naam maken

SLIEDRECHT – Of het nu lokaal, regionaal of landelijk is, Peter Donk, een bevlogen journalist en programmamaker uit Sliedrecht, wil altijd bovenop het nieuws zitten. Vanwege zijn nieuwsdrift en het feit dat hij voor het NOS Journaal werkt en daar hoofdzakelijk met televisiewerk bezig is, is het radiomaken, wat feitelijk zijn grote hobby is, uit de ether verdwenen. Dit jaar is daar verandering in gekomen. Donk richtte RTV Holland op. Na een proefperiode vanaf de zomer wordt deze internetomroep, die hij vanuit zijn studio regisseert, zaterdag officieel gelanceerd.
De presentator van het openingsprogramma, dat van 14.00 tot 15.00 uur is te beluisteren op www.rtvholland.nl, is Bas van Toor. Ofwel Bassie, nog altijd één van de bekendste clowns van Nederland. De gepensioneerde grappenmaker en kindervriend maakt een kinderprogramma voor de lokale radio-omroep in zijn woonplaats Vlaardingen en doet dat ook voor RTV Holland. Vanwege de officiële start komt hij morgen (in clownskostuum) naar het baggerdorp. Normaliter neemt hij het programma Kinderen van Holland thuis op en zendt hij de opname door. Zijn collega-vrijwilligers gaan op dezelfde wijze te werk. Het zijn allemaal radiomakers die hetzelfde doel voor ogen hebben: hun hobby uitoefenen, maar wel op professionele wijze.  ,,Ik ga het niet groter maken dan het is. We starten als zolderkamer-omroep en bouwen het rustig op. De programmamakers hebben gemeen dat ze veel omroepervaring hebben.”
Reportages
Donk heeft met alle presentatoren samengewerkt. Zo ook met clown Bassie, die hij leerde kennen toen zijn vader, die een eigen aannemingsbedrijf had, decors bouwde voor Bassie en Adriaan. De Sliedrechter biedt ook een podium aan. Voor ervaren en gepassioneerde radiomakers. Het aanbod bestaat vooral uit muziekprogramma’s. Hoewel ze hun eigen gang gaan en op elk programma het stempel van de presentator is gedrukt, is er wel een rode draad. ,,We hebben veel contact met de luisteraar. Die proberen we zoveel mogelijk te betrekken.” Voor zijn eigen programma Verhalen van Holland zoekt hij mensen op straat op. Zoals in september tijdens een open lucht-bijeenkomst van Buurt Bestuurt Sliedrecht-Oost in de Karekietstraat. Hij trok er, zoals hij vroeger regelmatig deed voor MerweRTV, op uit om een reportage te maken. Niet in zijn vertrouwde rol van nieuwsjager, maar als verslaggever. ,,Ik belicht de achterkant van het nieuws. Voorlopig zal ik dat in Sliedrecht en omgeving doen. Wat niet wil zeggen dat het lokale onderwerpen zijn. Bovenlokaal is een betere term. Neem de kermisdicussie die volgende week plaatsvindt. Als ik daar opnames van maak gaat het er vooral om weer te geven hoe verschillende partijen denken over een dergelijke activiteit in het centrum van een gemeente. Deze bijeenkomst had ook in een ander dorp kunnen plaatsvinden.”
Continuïteit
Hij vervolgt: ,,Ik licht een lokaal of regionaal onderwerp uit vanuit een landelijke blik. Met die invalshoek heb ik bijvoorbeeld ook een reportage gemaakt van het Hippiefestival in Gorinchem en de berging van een oorlogsvliegtuig in Hank.” Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat RTV Holland zijn vleugels spreidt. ,,En dat we daarmee onze naam eer aan doen. Een internetomroep voor heel Nederland én Nederlanders in het buitenland die zich onderscheidt met kwalitatief goede programma’s. Als het gaat om internetradio is er veel piraterij. Er zit veel kaf onder het koren. Wij gaan voor kwaliteit en continuïteit en lopen niet te hard van stapel. Binnen vijf jaar willen we van RTV Holland een gevestigde naam maken. Dat is het doel.”
Door Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!