Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'We hebben het niet als een regemachtige intocht ervaren'
18nov 2014

We hebben het niet als een regemachtige intocht ervaren

SLIEDRECHT – ,,Toen we het hoekje omgingen en de kade zagen, hoorden we de kinderen al zingen. Het was een regenachtige intocht, maar zo hebben we het niet ervaren. Sliedrecht heeft ons weer een warm welkom gegeven.” Sinterklaas zit er monter bij in de kamer van de burgemeester. Hij verzocht de eerste burger van Sliedrecht wel volgend jaar in elk geval wat zonnestralen uit zijn hoge hoed te toveren.
,,Geacclimatiwat!?’ De Hoofdpiet struikelt over de vraag van een journalist. In de burgemeesterskamer is een persbijeenkomst belegd waarbij de goedheiligman terugblikt op zijn reis vanuit Spanje en de aankomst in ons kikkerlandje. ,,Of we alweer een beetje gewend zijn aan het Nederlandse weer. Dat bedoelt de beste man met acclimatiseren, Piet.”
Monteurpieten
,,Natuurlijk! We voelen ons thuis in Nederland. Al die kinderen bij de haven, maar ook al die kinderen in het Griendencollege … Fantastisch! Daar doe je het voor. Dan maakt een beetje regen niet uit, hoor. Wat ik al zei: we hebben het niet als een regenachtige intocht ervaren.” Vorig jaar ging het mis met de boot. ,,Of we in de rats hebben gezeten? Nee, geen moment. Een dergelijk voorval overkomt Sinterklaas geen tweede keer. Vorig jaar was er geen monteurpiet aan boord, dit jaar drie.”
Huwelijk
De monteurpieten zaten de hele reis met de armen over elkaar. ,,Ze hebben alleen maar pepernoten gegegeten”, lacht de Hoofdpiet, die zaterdag bij de intocht – die door 65 Zwarte Pieten en in totaal bijna 120 vrijwilligers in goede banen werd geleid – even iets minder vrolijk was gestemd toen zonder zijn medeweten ineens het huwelijk tussen Bakkerspiet en Stafpiet werd gesloten. ,,Ik wil graag alles weten, Sint, dat weet u toch. Bovendien ben ik uw rechterhand.” ,,Dat klopt, Piet, maar dit was een persoonlijk bericht. Ik heb alleen de burgemeester geïnformeerd, maar slechts ten dele. Ik heb hem enkel gevraagd of hij een huwelijk wil sluiten. Sinterklaas geeft wel een vinger, maar niet de hele hand. We wilden dat het een verrassing zou zijn.” Nog voor de shows in het Griendencollege werd het huwelijk voltrokken in het Oude Raadhuis. Dat bood de andere Pieten de gelegenheid samen met de kinderen een (trouw)feestje te bouwen. Het publiek danste en zong vrolijk mee.
Cadeautjes
De kaartjes waren in een tijdsbestek van zeventig minuten vergeven. ,,We gaan op zoek naar een grotere locatie”, liet de burgemeester weten. Wie Sint Nicolaas nog niet de hand heeft geschud, krijgt zaterdag 22 november een herkansing. Hij is van 10.00 tot 12.00 uur op het Burgemeester Winklerplein en van 14.00 tot 16.00 uur op de Kerkbuurt. Fotopiet is ook aanwezig. ,,Verder bezoeken we natuurlijk scholen en we klimmen de daken op.” ,,Maar voordat we dat doen”, interrumpeerde de Hoofdpiet (zou hij weten wat dit betekent?), ,,gaan we eerst de nieuwe schoorstenen controleren. Daar aan de overkant (wijzend naar het Havenkwartier, red.) zijn weer veel nieuwe huizen gebouwd. We moeten ze natuurlijk eerst even opmeten.” In Spanje heerst een grotere economische crisis dan in Nederland. Sinterklaas beaamt dat hij de touwtjes aan elkaar moest zien te knopen. De kinderen hoeven echter niet ongerust te zijn. ,,De cadeautjes zijn wat eenvoudiger en misschien ook wel wat minder in aantal, maar het belooft weer een leuke en gezellige Sinterklaastijd te worden.” De goedheiligman werd ook nog gevraagd naar zijn favoriete Sinterklaasliedje. ,,Zie de maan schijnt door de bomen … “, antwoordde de Sint. ,,Vooral vanwege de tweede zin: Makkers, staakt uw wild geraas.”
Door Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!