Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'A15 tussen Papendrecht en Gorinchem in top-10 duurste files'
24nov 2014

A15 tussen Papendrecht en Gorinchem in top-10 duurste files

REGIO – De A15 tussen de knooppunten Benelux en Vaanplein is voor goederenvervoerders het duurste fileknelpunt van Nederland. Het traject bij Rotterdam leverde het vrachtverkeer vorig jaar een schadepost op van 9,6 miljoen euro. De A15 tussen Papendrecht en Gorinchem staat ook in de top-10 van duurste files in 2013, zo blijkt uit berekeningen van TNO.
Het bekende onderzoeksbureau heeft op verzoek van de brancheorganisaties TLN en EVO een overzicht gemaakt van de economische schade van files. Tussen Papendrecht en Gorinchem ontstond in 2013 voor vijf miljoen euro economische schade door filevorming. De A15 tussen Benelux en Vaanplein staat bovenaan met 9,6 miljoen euro, op de tweede plaats het A27-traject Gorinchem – Hooipolder (7,4 miljoen) en op de derde plek Galder – Batadorp op de A58 (7,2 miljoen).  De totale directe kosten kwamen uit op 258 miljoen. Inclusief indirecte kosten voor bijvoorbeeld omrijden en vertraagde productieprocessen wordt de schade op 613 tot 797 miljoen geraamd.
Bron: www.nos.nl.
Spitsstroken
De gemeenten Alblasserdam, Papendrecht, Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam (alle gelegen aan de de A15) hebben een onderzoek laten uitvoeren. Het rapport dat hieruit is voortgevloeid, is rijp om in de Tweede Kamer te worden besproken, zo was vorige week te lezen in een persbericht van de Drechtsteden waarin regionaal portefeuillehouder Hans Tanis (ook wethouder in Sliedrecht) werd geciteerd. In het onderzoeksrapport worden ‘eenvoudig uit te voeren en relatief goedkope maatregelen’ voorgesteld om de doorstroming te bevorderen. Maatregelen zijn bijvoorbeeld meer gebruik maken van de spitsstrook en het verbeteren van de mogelijkheden voor in- en uitvoegen. ,,Dat zal zeker een positief effect hebben op de filedruk”, aldus Tanis. ,,De besluitvorming vindt plaats in het eerste kwartaal van 2015. Als alles volgens plan verloopt kunnen de eerste auto’s voor eind 2017 van de spitsstroken gebruikmaken.”


Deel dit bericht met je vrienden!