Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'We hebben ons hart verpacht aan mensen met een beperking'
25nov 2014

We hebben ons hart verpacht aan mensen met een beperking

SLIEDRECHT – Geïnspireerd door de Thomashuizen die in heel Nederland als paddenstoelen uit de grond schieten, begint het Sliedrechtse echtpaar Désirée en Theo Leeuwestein met een kleinschalig particulier wooniniatief in hun woonplaats voor mensen met een verstandelijke of fysieke beperking. Een voormalig kantoorpand aan de Rivierdijk wordt de komende maanden verbouwd. Hoewel Zorghuis Alblasserwaard, zoals hun initiatief heet, pas in mei 2015 fysiek gereed is, zijn ze al op zoek naar bewoners.
,,We hebben inmiddels vijf gesprekken gehad”, vertelt Theo enthousiast. Met mogelijke toekomstige bewoners of beter gezegd medebewoners. ,,We gaan daar zelf ook wonen. Net als in het Thomashuis werken we met zorgondernemers. Dat zijn wij. We nemen drie zorgverleners en een huishoudelijke hulp aan, maar draaien ook zelf volop mee.” Désirée maakt een vergelijking met het gezinsleven. ,,Ons doel is om een huiselijke sfeer te creëren. Om een warme gezinssituatie na te bootsen. We betrekken de bewoners, die allemaal hun eigen kamer hebben, zoveel mogelijk bij het dagelijks leven. ‘ Wie helpt mee met aardappels schillen?’ Door ze taken te geven voelen ze zich belangrijk. Het gaat vaak om kleine dingen. ‘Die koffie was echt lekker. Ik lust nog wel een bakkie.’ Je zou eens moeten zien hoe ze dan stralen. Wij stellen zulke complimentjes ook op prijs.”
Sociale participatie
Désirée weet precies waar ze het over heeft. Ze werkt immers al bijna 25 jaar als persoonlijk woonbegeleidster voor mensen met een verstandelijke beperking. Dankzij haar kwam Theo vijf jaar geleden in aanraking met deze doelgroep. Waar ze allebei hun hart aan hebben verpacht en waar ze zich al op veel gebieden voor inzetten. Ze zijn vanaf de oprichting in 2010 betrokken bij het G-team van Voetbal Vereniging Sliedrecht en Theo is ook oprichter en bestuurslid van de in 2013 in het leven geroepen stichting Sociale Participatie In Teamsport Sliedrecht (SPITS) die mensen met een beperking de mogelijkheid biedt dichtbij huis (lees: in Sliedrecht) een teamsport te beoefenen. Lokale sportclubs die een G-team opstarten krijgen advies en (financiële) ondersteuning waarbij de stichting ook regelt dat de nieuwe leden allerlei klussen verrichten als vorm van dagbesteding.
Fundament
,,Als je geen hart hebt voor deze mensen, moet je er niet aan beginnen. We voelen ons thuis in de zorgwereld. Het mooie is dat je er veel voor doet, maar dat je er veel meer voor terugkrijgt. Het wordt enorm gewaardeerd. Een voetballer van het G-team kwam een keer naar me toe en vroeg: Waarom doe je dit allemaal voor ons? Het antwoord op die vraag is heel simpel. ‘Jullie willen toch ook voetballen?'” Behalve zich thuis voelen heeft hij zich ook de omvangrijke wet- en regelgeving eigen gemaakt door thuisstudie en het volgen van allerlei cursussen en workshops. Dat in combinatie met het netwerk dat ze hebben opgebouwd en het partnerschap met Stichting SPITS en Duurzame Zorg (laatstgenoemde biedt persoonsgerichte thuiszorg) maakt dat Zorghuis Alblasserwaard stevig in de steigers staat en het fundament is gelegd. ,,Het begin van een nieuwe loopbaan en dat op 61-jarige leeftijd”, lacht Theo. ,,Ik ben 42 jaar werkzaam geweest in het bedrijfsleven. Met name op financieel gebied. Op dat terrein ga ik me nu ook deels begeven, maar het omvat veel meer. Vroeger op het schoolplein kwam ik op voor de zwakkeren. Nu doe ik dat ook, maar gebruik ik alleen m’n verstand ha ha.”
Zorghuis Alblasserwaard biedt vanaf mei 2015 een thuis voor negen bewoners vanaf achttien jaar met een PGB-indicatie (met begeleiding). Wie meer wil weten, kan contact opnemen met Theo en Désirée Leeuwestein via 06-16396648. Mailen kan ook: theoleeuwestein@upcmail.nl.
Door Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!