Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'De kosten gaan in elk geval niet omhoog als we gescheiden inzamelen'
27nov 2014

De kosten gaan in elk geval niet omhoog als we gescheiden inzamelen

SLIEDRECHT – Per 1 januari, als heel Sliedrecht is bezaaid met ondergrondse vuilcontainers, kunnen blik en drankkartons bij het plastic afval worden gegooid. Dat werd dinsdagavond duidelijk tijdens een raadsveradering. ,,Omdat er meer in de grijze bak mag worden gekieperd, hoeven burgers minder vaak naar de buurtcontainers te lopen”, zei Jan Visser (SGP-ChristenUnie) verheugd. ,,Bovendien zou het tot kostenreductie moeten leiden aangezien het verwerken van plastic afval goedkoper is dan restafval. Misschien is dit wel de eerste meevaller in de begroting.”
Wethouder Hanny Visser-Schlieker rekende zich niet rijk. ,,Ik kan niet toezeggen dat wanneer elke inwoner alles scheidt de kosten omlaag gaan.” ,,Mensen moeten meer doen, maar betalen hetzelfde”, concludeerde Alexander Kieft (VVD) met een somber gezicht. Gerrit Venis van PRO Sliedrecht zei het jammer te vinden dat de afvalstoffenheffing niet lager is. ,,De kosten stijgen minder dan in omliggende gemeenten van gelijke omvang”, hield Visser-Schlieker de gemeenteraad voor. ,,Dat de afvalstoffenheffing is verhoogd (daar staat een lagere OZB-verhoging, die nu alleen nog stijgt met de inflatie, tegenover, red.) komt doordat de kostendekkenheid van tarieven is berekend en heeft niets te maken met de nieuwe manier van inzamelen.”
Boetes
,,Gescheiden afvalinzameling zorgt er in elk geval voor dat de kosten niet omhoog gaan”, vervolgde de wethouder. ,,Het Rijk heeft percentages vastgesteld. Als een gemeente die niet haalt, krijgt zij een boete opgelegd. Als gevolg van boetes wordt de afvalstoffenheffing verhoogd.” Met andere woorden: inwoners voelen het in hun portemonnee als ze niet gescheiden inzamelen. Er werd dinsdagavond veel over geld gesproken. CDA-raadslid Vincent Prins sloot af met de opmerking dat een afname van de belasting van het milieu het belangrijkst is. Hij vroeg de wethouder wanneer inwoners worden geïnformeerd over het feit dat in 2015 blik en drankkartons bij het plastic moet worden gedeponeerd en niet meer bij het restafval. Visser-Schlieker antwoordde dat in december huis aan huis een Afvalwijzer wordt bezorgd. ,,Hier staat alle informatie in over de veranderingen. Ook dat de grijze container één keer in de twee weken wordt geleegd. Net als nu.”


Deel dit bericht met je vrienden!