Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'PVDA-Kopstuk Hans Spekman is onder de indruk van samen sterk-project op het Griendencollege'
04dec 2014

PVDA-Kopstuk Hans Spekman is onder de indruk van samen sterk-project op het Griendencollege

SLIEDRECHT – Het Griendencollege en de plaatselijke afdeling van De Zonnebloem staan al drieënhalf jaar samen sterk. ,,Een prachtige combinatie van jong en oud”, zei Hans Spekman, de partijvoorzitter van de landelijke PvdA, woensdagmiddag nadat hij in de keuken had gekeken van de middelbare school.
Spekman werd rondgeleid door Ria Roodenburg en Wim Blanken. Beiden zijn nauw betrokken bij Samen Sterk en stonden aan de wieg van het project, dat in maart 2011 werd geboren uit NL Doet. ,,Onze leden werden elk jaar door het Griendencollege uitgenodigd voor een verwendag. Dat was zo geslaagd dat we het een structureel karakter hebben gegeven”, aldus Blanken, die voorzitter is van de lokale afdeling. De leden worden nog steeds in de watten gelegd, maar dan veel vaker. ,,Net als de oudere mensen die in de zorgwoningen boven de school wonen, maken ze als het ware deel uit van de les. Op het zorgplein worden hun haren geknipt, in het restaurant worden ze bediend … . Voor de leerlingen is dat uitdagender.” Roodenburg, die lesgeeft op het Griendencollege en Samen Sterk coördineert, benadrukt dat het tweerichtingsverkeer is: ,,De leden van De Zonnebloem komen hier niet alleen om geknipt, verzorgd of bediend te worden, ze dragen ook kennis over. Bijvoorbeeld door middel van brei- en naailessen, maar ook door te laten zien hoe je een potje kookt.”
Gereedschappen aandragen
Samen Sterk is zelfs geïntegreerd in de technieklessen. Docent Metaalbewerking Martin Rittinghaus wordt regelmatig geholpen door John de Valk, die gepensioneerd is, maar nog graag de handen uit de mouwen steekt om de jeugd vakkennis bij te brengen. ,,Als je goed met je handen kan werken, kan je later een goede boterham verdienen”, vertelt hij aan Spekman, die zich kan vinden in het verhaal van de vroegere uitvoerder in de tank- en apparatenbouw. Ook de woorden van Rittinghaus, die op bevlogen wijze vertelt over het streven van de school om de leerlingen goed te laten nadenken over hun maatschappelijke carrière en hen gereedschappen aan te dragen, slaat hij op. ,,Je merkt dat leerlingen bewondering en respect hebben voor een man die 45 jaar lang een, zoals hij zelf terecht opmerkte, eervol beroep heeft uitgeoefend. Ze beschouwen zijn inbreng als een meerwaarde.”
Ideeën verzamelen
De PvdA-politicus legt uit dat hij in heel Nederland ideeën verzamelt. Samen Sterk omschrijft hij als een redelijk uniek project dat bijdraagt aan nieuwe erkenning van het vmbo-onderwijs (‘erkenning die broodnodig is’) en antwoorden geeft op maatschappelijke vraagstukken als de vereenzaming en verzorging van ouderen en het bieden van onderwijs dat aansluit op de praktijk. Hij licht lassen als voorbeeld uit. ,,Daar is veel meer werk voor dan we zelf opleiden en dat is zonde. Als iemand vanuit de praktijk leerlingen weet te enthousiasmeren om die richting te kiezen, is dat een goede zaak.  Zeker als die persoon anders misschien achter de geraniums zou zitten.”
‘Geen octrooi’
,,Je bereikt er meerdere doelen mee”, vertelde Blanken al. Hij is blij met het enthousiasme van Spekman en hoopt dat de Partij van de Arbeid er iets mee gaat doen. ,,Het zou een alternatief kunnen zijn voor de maatschappelijke stages die dreigen te verdwijnen. Samen Sterk is inmiddels ook op andere scholen geïntroduceerd. Natuurlijk vinden wij dat alleen maar goed. Het mag wijd worden verspreid. We hebben geen octrooi aangevraagd.”
Hieronder is een foto-impressie te zien van het bezoek dat Hans Spekman woensdagmiddag heeft gebracht aan het Griendencollege in Sliedrecht.
Door Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!