Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Herinneringenboom en Wereldlichtjesdag bij Oude Raadhuis'
08dec 2014

Herinneringenboom en Wereldlichtjesdag bij Oude Raadhuis

SLIEDRECHT – ‘Een spoor van licht om stil te staan bij het gemis en de pijn van het verliezen van een kind.’ In 1997 ontstond in de Verenigde Staten Worldwide Candle Lightning. Ook in Nederland wordt elke tweede zondag van december Wereldlichtjesdag gehouden. ,,Twee jaar geleden nog maar in vijftien plaatsen en dit jaar op 81 locaties”, aldus Amy Bovendeaard, die het initatief nam om Wereldlichtjesdag ook in haar woonplaats van de grond te krijgen en daarin slaagde met behulp van Sliedrecht Bruist.
Bovendeaard werd twee jaar geleden op het goede spoor gezet door Bram van Hemmen, die net was geïnstalleerd als burgemeester. ,,Toen ik las dat hij dicht bij de inwoners wil staan, moest ik denken aan wat mijn schooldirecteur (ze staat voor de klas, red.) zei. Nadat ik hem over Wereldlichtjesdag had verteld en het feit dat als je in deze regio woont naar Breda of Den Haag moet reizen om hieraan mee te doen, moedigde hij me aan de stoute schoenen aan te trekken. Dat heb ik gedaan door contact te zoeken met de burgemeester. Hij kon me niet direct helpen omdat hij nog contacten moest opbouwen, maar hij gaf me wel het advies Sliedrecht Bruist te benaderen.” Nicole Boer is betrokken bij Sliedrecht Bruist en draagt ook bij aan veel andere lokale initiatieven.  Bruisende initiatieven, maar ook activiteiten die een sociaal karakter hebben. Ze was er meteen voor te porren. In 2013 werd de basis gelegd voor een nieuwe traditie. ,,We kijken daar met veel voldoening op terug”, vertelt Boer. ,,Bij de muziektent stonden ongeveer 125 mensen.” ,,Die van heinde en ver kwamen. Dat vond ik heel mooi om te zien”, haakt Bovendeaard in. ,,We hebben dit niet alleen voor Sliedrecht opgezet, maar voor de hele regio. Er waren mensen uit de Alblasserwaard, de Drechtsteden en de Hoeksche Waard.”
‘Veel waardering’
Boer: ,,Het draagt bij aan iets waar veel behoefte aan is. Zo was er een vrouw wier dochter in 1975, bijna veertig jaar geleden, is overleden. We hebben veel waardering gekregen.” De opzet is dit jaar nagenoeg hetzelfde. Een ensemble van Crescendo verleent muzikale medewerking, zangeres Caroline Voorbergen brengt het themanummer Precious Child ten gehore en er zijn enkele sprekers. Waaronder de Sliedrechtse predikant Joost Schelling. Vanaf 19.00 uur is een golf van lichtjes te zien bij het Oude Raadhuis. Alle aanwezigen krijgen een potje met een kaarsje. Na afloop is er gelegenheid voor ontmoeting en napraten. In tegenstelling tot vorig jaar worden de lichtjes niet bij de muziektent, maar vlak voor het raadhuis aangestoken. ,,Mocht het slecht weer zijn dan kunnen we naar binnen. Vorig jaar hadden we bij de muziektent last van de wind.”
Herinneringenboom
Bij het raadhuis staat vanaf vandaag een herinneringenboom. Bovendeaard: ,,We hadden dat al in 2013 bedacht, maar toen was het te kort dag. In de boom kan iedereen een wens, een gedicht, een gebed, een lied of een foto als herinnering ophangen voor hun overleden (klein)kind. ,,Daarmee willen we onder andere mensen die niet aanwezig kunnen zijn (bijvoorbeeld omdat ze in de kerk zitten) de gelegenheid bieden troost te vinden. Op een plek dichtbij huis. Dat is het hele idee achter Wereldlichtjesdag in Sliedrecht. Ik heb twee jaar geleden gemerkt dat hier veel behoefte aan is. Vanwege ons dochtertje, dat in 2012 overleed na 26 weken zwangerschap, gingen mijn man en ik naar Apeldoorn. Ik had een lotgenoot uit Dordrecht gevraagd mee te gaan. Ze wilde wel, maar ze vond het te ver.”
Facebook
De bijeenkomst op zondag 14 december heeft ook een Face-bookpagina waar meer informatie te vinden is en waar bezoekers muziek en gedichten kunnen achterlaten. Mailen naar de organisatie kan ook via wereldlichtjesdagsliedrecht@gmail.com. Onderstaande foto’s van Jan van der Waal geven een impressie van Wereldlichtjesdag in 2013.
Door Erik de Bruin
Zie ook:
2e Wereldlichtjesdag in Sliedrecht (ma, 8 dec 2014)
Herinneringenboom op 2e Wereldlichtjesdag (ma, 1 dec 2014)


Deel dit bericht met je vrienden!