Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Een maandelijkse schouw met keukentafelgesprekken'
09dec 2014

Een maandelijkse schouw met keukentafelgesprekken

SLIEDRECHT – ,,Bij vorige verkiezingscampagnes was onze aandacht gericht op de hot spots. Dit jaar besloten we ons gezicht in heel Sliedrecht te laten zien. Dat is zo goed bevallen dat we al meteen zeiden: daar gaan we na de verkiezingen, als het nieuwe college is geformeerd, mee door.” Timo Pauw, de fractievoorzitter van PRO Sliedrecht, vertelt enthousiast over de ontstaansgeschiedenis van PRO Wandeling. De maandelijkse wandeling door een deel van de gemeente heeft begin oktober een nieuwe dimensie gekregen. Onder de titel ‘Taart zoekt Koffie’ schuift de coalitiepartij thuis aan bij bewoners.
,,Wij nemen gebak mee en de bewoners verwelkomen ons met koffie. Vervolgens gaan we in gesprek.” ,,Daar nemen we uitgebreid de tijd voor”, haakt Peter de Borst in. ,,Zo’n gesprek begint bijvoorbeeld met het zebrapad in de straat en eindigt met de drie D’s ofwel de decentralisaties. Veel mensen krijgen daar vanaf 1 januari mee te maken, maar weten niet wat er gaat veranderen. Dat wij het face to face kunnen uitleggen en daarmee ontdoen van ambtelijke taal is winst. We merken dat het wordt gewaardeerd. Vaak leggen we alleen maar iets uit of verwijzen we bijvoorbeeld naar het servicenummer van de gemeente. Als de struiken bij een oversteekplaats te hoog zijn waardoor een gevaarlijke verkeerssituatie ontstaat, zou één telefoontje naar de gemeente voldoende moeten zijn.” Pauw: ,,Het voordeel daarvan is dat je kan meten. Zijn mensen bekend met het servicenummer en zo Ja wat zijn hun ervaringen? Op die manier toets je het gemeentelijk beleid in de praktijk.”
‘Spiegelen’
,,Je kan ook zo nu en dan balletjes opgooien”, vult De Borst weer aan. ,,Als de gemeente dit zou willen realiseren in uw wijk wat zou u daar dan van vinden?” De conclusie is dat zowel de bewoners als de raadsleden informatie vergaren waar ze hun voordeel mee kunnen doen. ,,En de wethouder”, aldus Pauw. ,,Als het even kan is Hanny Visser-Schlieker, onze partijgenoot, er ook bij.” Binnen PRO Sliedrecht is De Borst de aangever geweest. ,,Je hebt als raadslid een controlerende taak. Het college komt met voorstellen en zet deze op papier en wij nemen daar een besluit over. Om tot een goede beslissing te komen, dien je de theoretische uitleg te spiegelen aan de praktijk. Als we door een wijk wandelen, nemen we de omgeving goed in ons op. Zijn de parkjes en de speelvoorzieningen goed onderhouden? Hoe is het met de parkeergelegenheid gesteld? Niet altijd strookt datgene wat op papier staat met hoe het in werkelijkheid is.”
Bruggetjes
,,Of er al iets concreets uit voortgevloeid is? Ja, het behoud van de houten bruggetjes. Dankzij een tijdens de begrotingsvergadering ingediende motie wordt er extra geld gereserveerd om de bruggetjes die in slechte staat verkeren op te knappen.” ,,Tijdens een schouw liepen we over zo’n bruggetje”, vertelt Pauw. ,,Op Twitter hebben we toen gevraagd of mensen nog meer erbarmelijke bruggetjes konden noemen. Nadat we aardig wat reacties hadden gekregen, trokken we aan de bel.” Om het probleem op te lossen stelde het college voor een derde te vervangen door dammen of duikers. Daar waren minder kosten mee gemoeid. PRO Sliedrecht stak daar een stokje over. ,,Omdat we het belangrijk vinden dat deze in onze ogen beeldbepalende bruggetjes behouden blijven. Een meerderheid van de gemeenteraad was het daar mee eens en steunde onze motie”, aldus Pauw, die het woord schouw gebruikte. De Borst kan zich daarin vinden. ,,Al dekt dat nu niet meer helemaal de lading omdat we ook keukentafelgesprekken voeren. We zijn dat mede gaan doen omdat we weinig mensen tegenkwamen op straat. Je kan bewoners ook uitnodigen. Hier in het Oude Raadhuis of op het gemeentekantoor, maar dan werp je drempels op. Het moet in aantal nog wel groeien, maar de gesprekken die we hebben gevoerd, zijn waardevol geweest.”
Aankomende zaterdag is de Vogelbuurt-Noord aan de beurt. Kijk voor meer informatie op http://www.prosliedrecht.nl/taart-zoekt/ of klik onderstaande aankondiging aan.
Zwemfeest
Aan het einde van het interview geven de lokale politici nog een nieuwtje prijs aangaande hun partij, die begin dit jaar haar 40-jarig jubileum vierde. ,,Onder het motto ‘Wie jarig is, trakteert’ hebben we een feestje gegeven in Bronbad De Lockhorst. Dat was zo’n geslaagde dag met zóveel blije gezichten dat we hebben gespaard om in 2015 hetzelfde op poten te zetten. Ergens in maart of april huren we het zwembad weer af.” Alle inwoners kunnen zich hiervoor opgeven. Wanneer en hoe maakt PRO Sliedrecht aan het begin van het nieuwe jaar bekend.
Door Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!