Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'We willen net iets meer betekenen voor bedrijven'
15dec 2014

We willen net iets meer betekenen voor bedrijven

SLIEDRECHT – ‘De gemeente Sliedrecht maakt werk van economie, arbeidsmarkt en onderwijs.’ Die ambitie stond al vermeld in het uitvoeringsprogramma van het college, die inmiddels een speciaal programmateam heeft samengesteld om de daad bij het woord te kunnen voegen. ,,We willen net iets meer betekenen voor ondernemers.”

Bovenstaand citaat is van wethouder Hans Tanis, die Economie in zijn portefeuille heeft. Hij nodigde afgelopen vrijdag de media uit om uit te leggen hoe de gemeente een beter ondernemersklimaat wil creëren. ,,We willen Sliedrecht op de kaart zetten en hebben onszelf de vraag gesteld: Hoe kan de gemeente zich in de markt zetten? Hoe laat je het bedrijfsleven zien wat je te bieden hebt? Hoe maak je het aantrekkelijk voor ondernemers om zich hier te vestigen?” ,,Bijvoorbeeld door bedrijventerreinen visueel aantrekkelijker te maken. Door de lelijke gaten op de Nijverwaard in te vullen”, kopte de wethouder één van zijn eigen voorzetten in. ,,De afgelopen jaren zijn er veel gementelijke plannen gemaakt op dit gebied, maar die waren te abstract en stierven in schoonheid. We gaan nu concreet aan het werk. Er is 150.000 euro geïnvesteerd in ambtelijke capaciteit en er is aan het naar de gemeenteraad verstuurde programma, wat een dynamisch plan is, meegewerkt door de Vereniging Sliedrechtse Ondernemingen. We hebben commitment verworven. Alle seinen staan op groen.”

Doelstellingen

Gevraagd naar concrete doelstellingen licht Tanis er een aantal uit: ,,We gaan startende ondernemers ondersteunen en de regeldruk verminderen. Ook willen we internetbedrijven een plekje geven in Sliedrecht en een dorpsbrede WiFi-dekking realiseren. Bij bestemmingsplanprocedures gaan we proactiever handelen wat wil zeggen dat we bedrijven daar in een eerder stadium bij gaan betrekken.” Verder noemt hij de introductie van een lokale aanbestedingskalender op en deelt hij mee dat op de gemeentelijke website, die wordt vernieuwd, een eigen portal komt voor ondernemers. ,,Wat ook nieuw is dat zij van de gemeente een digitale nieuwsbrief ontvangen en dat ze kunnen aankloppen bij de bedrijvencontactfunctionaris waarvoor op dit moment een vacature uitstaat. Hij of zij gaat op 1 februari aan de slag.”

Jeugdwerkeloosheid

Van dat ‘net iets meer betekenen voor ondernemers’ zouden ook de arbeidsmarkt en het onderwijs moeten profiteren. Althans, dat is wat de gemeente beoogt. Sliedrecht gaat de strijd aan met jeugdwerkloosheid, die, zo stipt de wethouder aan, hoog is in deze regio, al steekt Sliedrecht er positief boven uit. Wat wellicht mede het gevolg is van de aansluiting tussen het voortgezet onderwijs in de gemeente en de banen die in het dorp juist in die hoek te vinden zijn, namelijk: op het gebied van techniek en zorg. Tanis zegt blij te zijn dat het Griendencollege definitief uit de gevarenzone is, daarmee doelend op het nieuws dat de school een week geleden naar buiten bracht dat zij niet meer onder toezicht staat van de onderwijsinspectie.

Kleine initiatieven

Twee voorbeelden zijn nog niet omschreven. Ten eerste het behoud van de maatschappelijke stages (‘door veel gemeenten de nek omgedraaid, maar wij blijven dit faciliteren’) en ten tweede een potje van 25.000 euro voor het ondersteunen van kleine initiatieven. ,,Zoals bijvoorbeeld een ijsbaan op de Kerkbuurt.” De wethouder haalde dit voorbeeld ook aan toen in september het uitvoeringsprogramma werd gepresenteerd. Het ballonnetje dat hij destijds opliet, heeft niet tot een reactie geleid van de winkeliers(vereniging).

‘Uitventen’

Het college vindt dat de gemeente zichzelf beter moet verkopen. Tanis: ,,Als je kijkt naar onze ligging langs de rivier, de MerwedeLingeLijn en de A15, op schootsafstand van Europa’s grootste havenstad en met een goede ontsluiting, dan moeten we dat kunnen uitventen. Wat ook van belang is dat we meer enthousiasme uitstralen, al klinkt dat abstract. Neem het Maritiem Zomerfestival dat we in 2015 willen verwezenlijken. Wij nemen als gemeente het voortouw, maar trekken dit wel met behulp van het bedrijfsleven van de grond en het is ook de bedoeling dat zij na het eerste jaar het stokje overneemt.”

Door Erik de BruinDeel dit bericht met je vrienden!