Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Indonesische ambassadeur en Wieteke van Dort openen nieuwe expositie in Baggermuseum'
16dec 2014

Indonesische ambassadeur en Wieteke van Dort openen nieuwe expositie in Baggermuseum

SLIEDRECHT – ‘Tinwinning op Billiton’ is de titel van de nieuwe wisseltentoonstelling in het Nationaal Baggermuseum. De expositie is vanaf vrijdag 19 december tot en met 30 mei te bezichtigen in het museum aan de Molendijk.

Bezoekers krijgen een uitgebreid beeld van het winnen van tin op het Indonesische eiland. In het bijzonder wordt de oprichting en de geschiedenis van de Billiton Maatschappij uitgelicht. De tentoonstelling gaat eveneens in op de bouw van tinbaggermolens bij diverse Nederlandse scheepswerven, waaronder de huidige IHC-werven.

Scheepsmodellen

Voor het winnen van de vele tinsoorten dienden meerdere methodes te worden toegepast.  Er is informatie over de oprichters van de Billiton Maatschappij en het omgaan met en aandacht voor de lokale werknemers en de politieke verwikkelingen in de loop der tijd. Ook de oorlogsjaren krijgen de nodige aandacht. De expositie wordt gecompleteerd met een aantal bijzondere modellen van tinbaggermolens en er zijn maquettes te zien van speciale objecten bij de verwerking van tin.

‘Tante Lien’

De tentoonstelling wordt donderdagmiddag tussen 16.00 en 16.30 uur geopend door de interim-ambassadeur van Indonesië Ibnu Wahyutomo in aanwezigheid van burgemeester Bram van Hemmen. Aan de openingshandeling wordt medewerking verleend door de bekende actrice Wieteke van Dort, die ‘Tante Lien’ speelt, een Nederlands-Indisch personage. Van Dort (geboren in 1943) groeide op in Soerabaja.

Onderstaande foto’s zijn van de tinbaggermolen Karimata, die werd gebruikt door de Billiton Maatschappij.Deel dit bericht met je vrienden!