Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Dijksynagoge verlost van hypothecaire schuld na onverwachte handreiking'
19dec 2014

Dijksynagoge verlost van hypothecaire schuld na onverwachte handreiking

SLIEDRECHT – Ronald Kitsz, die deel uitmaakt van het stichtingsbestuur van de Dijksynagoge, moest gistermiddag nog even van de schrik bekomen. ,,Van de positieve schrik welteverstaan. We hebben net zulk goed nieuws gekregen.”

,,Dat goede nieuws is dat de synagoge na 31 december is verlost van haar hypothecaire schuld. ,,We lossen het in één keer af”, zegt Kitsz. ,,Hoe dat mogelijk is? We worden geholpen door ondernemers. Zij waren meegegaan naar het gesprek met de bank en hebben onverwacht deze handreiking gedaan.” Hij is er nog een beetje ondersteboven van. Exact een week geleden berichtte Kitsz op de site van de Dijksynagoge dat er nog een financiële eindsprint nodig was. Hij vroeg om een financieel zetje nadat er door middel van donaties en fondsenwerving in een tijdsbestek van circa acht maanden 62.000 euro was opgehaald. Een hoog bedrag, maar nog niet genoeg en de deadline naderde. De synagoge, die onder bijzonder beheer was gesteld, kreeg uitstel tot het einde van het het jaar. Kitsz: ,,De insteek van het gesprek met de Rabobank was om zodanige afspraken te maken dat de financiële druk van het afgelopen jaar er niet meer zou zijn.”

‘Geen molensteen meer’

In plaats van een zetje kreeg de synagoge een forse duw . De laatste handreiking (‘van ondernemers die ons een warm hart toedragen en anoniem willen blijven’) leidt ertoe dat het hele bedrag van 100.000 euro wordt afgelost. ,,Een geweldig einde van een zeer spannend jaar. Er hangt geen molensteen meer om onze nek. Het touw is doorgeknipt”, aldus Kitsz, die niet onvermeld wil laten dat ook de Rabobank een handreiking heeft gedaan. ,,Ze hebben de rente over het afgelopen jaar kwijtgescholden. Dat is toch wel iets meer dan een symbolisch gebaar. De rente die we in 2014 hebben betaald, wordt volledig teruggegeven. Een geweldig gebaar en een aangename verrassing.”

Groot onderhoud

Ook geeft hij aan dat de synagoge nu zij van deze schuld is verlost niet op haar lauweren rust. ,,De acties die we met scholen opzetten en het benefietconcert dat medio maart staat gepland en dat in een vergevorderd stadium is, gaan gewoon door. In de afgelopen tien jaar is er weinig gedaan aan groot onderhoud terwijl dat nu wel echt nodig is. Daar gaan we geld voor inzamelen door middel van dit soort initiatieven.”

Door Erik de BruinDeel dit bericht met je vrienden!