Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Terugblik mei: nieuwe coalitie zonder CDA en bagger over laserhow'
25dec 2014

Terugblik mei: nieuwe coalitie zonder CDA en bagger over laserhow

SLIEDRECHT – Volgende week donderdag breekt een nieuw jaar aan. Ook voor Sliedrecht Vandaag, dat in 2014 een hoopvolle start beleefde en ontdekte wat zij al wist, namelijk: dat er van alles gebeurt in Sliedrecht en dat veel inwoners daarvan dagelijks op de hoogte willen zijn en een uitgesproken mening hebben over lokaal nieuws. Bij het einde van een jaar hoort een terugblik. Tot en met woensdag 31 december wordt elke dag een lijst artikelen op de site geplaatst die een indruk geven van wat er in een maand is gebeurd. Ditmaal worden de gebeurtenissen in mei uitgelicht.

Mei zat vol met nieuws. Er gebeurde bijna te veel om op te noemen. Er was veel te doen om de afsluitende lasershow op Bevrijdingsdag die het publiek, zacht uitgedrukt, niet kon bekoren. Er werd een hele lading bagger over uitgestort. Ook in de raadszaal werd scherpe kritiek geuit. CDA-voorman Ton Spek legde in pittige bewoordingen uit waarom zijn partij had besloten om ondanks het vinden van een nieuwe wethouderskandidaat toch van de rijdende trein af te springen. De christendemocraten voelden zich niet thuis in het nieuwe college, dat na het wegvallen van het CDA voor tachtig procent was ingevuld. Er was nog één wethouderspost vacant. De SGP-ChristenUnie – de grootste partij en al vertegenwoordigd middels Hans Tanis – zou een tweede kandidaat leveren om het gemeentebestuur compleet te maken. De VVD en PRO Sliedrecht hadden in de persoon van Len van Rekom en Hanny Visser-Schlieker de plaatsen ingenomen van het CDA en de PvdA.

‘Terug naar Sliedrecht’

Tijdens de startmanifestatie in de Grote Kerk was gebleken dat Sliedrecht nog niet zo warmloopt voor de viering van haar (minimaal) 950-jarig bestaan. Het Slydrechts baggerbier viel al wel direct in de smaak. In het kader van 950 jaar Sliedrecht kondigde de plaatselijke feestband Jan Pak de Leuning aan hier een liedje over te maken. Met daarnaast een heuse videoclip, die deels in Sliedrecht en deels in de Rotterdamse koopgoot werd opgenomen. De ‘Jannen’ willen het maken in de grote stad, maar verlangen al snel naar een terugkeer naar Sliedrecht.

Tweede Wereldoorlog

Burgemeester Bram van Hemmen besloot de brief van zijn collega uit het Utrechtse Bunnik aan staatssecretaris Fred Teeven aangaande een aanpassing in het Kinderpardon niet te ondertekenen. Hij gaf wel aan zich schrap te zetten als zich schrijnende gevallen voordoen in Sliedrecht. Op 14 mei bracht de burgemeester een bezoek aan mevrouw  A.P. de Jong – Netten die (haar naam doet anders vermoeden) de oudste inwoner van Sliedrecht is en nog altijd zelfstandig woont in de Nachtegaalflat. Ze vierde haar 103e verjaardag. Toen ze 29 werd, werd Rotterdam gebombardeerd. Mevrouw de Jong groeide op in de Havenstad. Bij het gesprek tussen de eerste en oudste burger van Sliedrecht kwam ook de Rotterdamse razzia ter sprake die in november 1944 plaatsvond. Op 16 mei van dat jaar was deze regio al opgeschrikt door de Merwederazzia. Bij de Grote Kerk, waar in 1985 een plaquette is geplaatst, werd precies zeventig jaar later een ontroerende herdenking gehouden. Sliedrecht Vandaag had een uitgebreid interview met Anja van der Starre  wier vader tot de Merwedegijzelaars behoorde die te werk werden gesteld in een zoutmijn in Oost-Duitsland. Ze doet er alles aan om hen in ere te houden. De 87-jarige Mieke Kuipers – Budding was lerares en vertelde haar leerlingen over de Biesboschcrossers. Zelf wilde ze heel graag ‘crossen’, maar ze was nog te jong. Nietemin hielp ze het verzet door dagelijks op een fiets met harde banden post voor de ondergrondse van Sliedrecht naar Gorinchem te brengen en vice versa.

Bijtincidenten

De politie hield een avond met ‘publieksvriendelijke’ acties en startte met een ‘toer’ langs seniorenflats in Sliedrecht om oudere mensen te informeren hoe ze kunnen voorkomen dat ze het slachtoffer worden van slinkse babbeltrucs. In het park achter De Valkhof werd een hondendemonstratie gehouden. Niet zonder reden want de gemeente en de politie willen een punt zetten achter bijtincidenten. De Kringloopwinkel aan de Rivierdijk bestaat 25 jaar. De zaken lopen nog steeds goed. Elk jaar wordt een forse ‘winst’ behaald hetgeen wordt besteed aan goede doelen. Er reden ook historische legertrucks door het dorp en op het parkeerterrein bij De Lockhorst was het een week lang kermis. De exploitant die de stoute schoenen had aangetrokken om weer een kermis te organiseren, ontdekte wat hij al wist, namelijk: dat deze locatie ongeschikt is. Als de kermis niet mag terugkeren op het Winklerplein was 2014 volgens hem de laatste editie. De bezoekersaantallen waren simpelweg niet toereikend.

Uit de Kunst

De eindexamenleerlingen van het Griendencollege bliezen voorafgaand aan de examens stoom af op het jaarlijkse galafeest in De Bios waar ze vanuit school onder andere in limousines naartoe werden gereden. Cafetariahouder Klaas Veldhuis zette samen met zijn Servische vrouw een hulpactie op touw voor slachtoffers van de watersnoodramp in Servië. Omdat zorgorganisatie Syndion vanwege de komende bezuinigingen voor schaalvergroting kiest, sluit winkelatelier Uit de Kunst op de Kerkbuurt haar deuren. De 21 medewerkers kregen te horen dat ze op zoek moeten gaan naar een andere dagbestedingslocatie en misschien zelfs wel een andere vorm van dagbesteding.

Buurt Bestuurt

De verschillende Buurt Bestuurt-groepen in Sliedrecht-Oost besloten de handen ineen te slaan en zich te manifesteren met maandelijkse bijeenkomsten in de buitenlucht, op verschillende locaties. Het afgelopen halfjaar heeft Buurt Bestuurt aardig van zich laten horen met allerlei acties om de leefbaarheid en veiligheid te vergroten.

Hidden Cash

Eind mei was er veel te doen om Brandon. De bekendste bewoner van ASVZ De Merwebolder was weggelopen en werd een dag later teruggevonden in Almere. Omwonenden klopten aan de deur van de zorginstelling omdat ze in het vervolg bij een vermissing adequater en sneller gëinformeerd willen worden. Sliedrecht was ook even in de ban van de Hidden Cash-acties die zich over het dorp verspreidden. Deze geldverstopacties van een anoniem persoon waren van korte duur.

Nacompetitie

Het vaandelteam van v.v. Sliedrecht beleefde een hectisch slot van het seizoen. Ondanks het vertrek van trainer John de Wolf met in zijn kielzog een half elftal dat zich solidair verklaarde, bereikte de ploeg de nacompetitie. Daarin was Sliedrecht snel uitgespeeld alhoewel de formatie van interim-trainer Theo Lucius (dit seizoen weer speler) zich na de 1-4 nederlaag tegen ARC wel herpakte door het gerenommeerde DOVO in Veenendaal verrassend met 0-1 te verslaan.

Zie ook:
Terugblik oktober: Verkeersinfarct dankzij dijkafsluiting en realisatie nieuwe sporthal stap dichterbij (wo, 31 dec 2014)
Terugblik september: Dode man in parkje Middenveer en nieuw college presenteert grootse plannen (di, 30 dec 2014)
Terugblik juli en augustus: brutale hamster in een kooi en faillissement Helbro (zo, 28 dec 2014)
Terugblik juni: Koninklijke IHC en volop leven in de brouwerij (vr, 26 dec 2014)


Deel dit bericht met je vrienden!