Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Terugblik juli en augustus: brutale hamster in een kooi en faillissement Helbro'
28dec 2014

Terugblik juli en augustus: brutale hamster in een kooi en faillissement Helbro

SLIEDRECHT – Donderdag breekt een nieuw jaar aan. Ook voor Sliedrecht Vandaag, dat in 2014 een hoopvolle start beleefde en ontdekte wat zij al wist, namelijk: dat er van alles gebeurt in Sliedrecht en dat veel inwoners daarvan dagelijks op de hoogte willen zijn en een uitgesproken mening hebben over lokaal nieuws. Bij het einde van een jaar hoort een terugblik. Tot en met woensdag wordt elke dag een lijst artikelen op de site geplaatst die een indruk geven van wat er in een maand is gebeurd. Ditmaal worden de gebeurtenissen in juli en augustus uitgelicht.

Afgelopen zomer waren enkele winkeliers in Sliedrecht het zat. Onder de titel ‘deze brutale hamster zien we graag in een kooi’ zette Albert Heijn camerabeelden op YouTube van een man die een oudere mevrouw van haar portemonnee berooft. Daarmee zette de supermarkt de toon. DA De Gaper deed hetzelfde met een winkeldief en Multivlaai plaatste foto’s op haar Facebook-pagina van een nachtelijke inbraak.

Pijnlijke herinneringen

De 83-jarige Mees Boer, die opgroeide in de Julianastraat, vertelt over het ‘vergeten’ bombardement op 8 juli 1940. Tijdens het interview vloeien regelmatig tranen. Zijn zusje Annie – die net zes was geworden, maar pas na de zomervakantie naar school zou gaan – kwam om het leven. In Overslydrecht werd de jaarlijkse veteranenbijeenkomst gehouden. Eén van de sprekers was Patrick Kooper, die vol goede moed deelnam aan een vredesmissie in Afghanistan, maar dat liep heel anders dan gedacht en gehoopt.

Volleybalkampioenen

Jongens B van Sliedrecht Sport werd gehuldigd in het Oude Raadhuis vanwege het behaalde Nederlands kampioenschap. Een fantastische prestatie, maar niet uniek. De jeugdafdeling van de gerenommeerde volleybalclub grossiert in nationale titels. Uniek was wel de prestatie van twee groepen van de Prins Willem Alexander-school. Zowel groep 7 als 8 kroonde zich tot het beste schoolvolleybalteam van Nederland.

Sportieve gebeurtenissen

Juli stond bol van de sportieve gebeurtenissen. Voormalig basketbalinternational Henk Pieterse begon zijn Pest Mij Maar-tour op het speelveld achter de Boog in Sliedrecht-Oost. Café Havana-eigenaar Paco Struik zette met behulp van Joey Rijsdijk van v.v. Sliedrecht en Roy Kroon van Sliedrecht Sport een tweedaags sportevent op poten bij De Lockhorst. Ed ‘Trompet’ Grootveld nam voor de 32e keer in zijn eentje deel aan de Vierdaagse van Nijmegen. Vanzelfsprekend leefden veel Sliedrechters mee met het Nederlands voetbalelftal, dat op het wereldkampioenschap in Brazilië tot de halve finale reikte. Voorafgaand aan het verlies tegen Argentinië, dat won vanaf de penaltystip, had een inwoner op Twitter het idee geopperd om bij plaatsing voor de eindstrijd een groot scherm voor het Oude Raadhuis te plaatsen. Dat bleek echter niet mogelijk te zijn. Te kort dag en te duur: daar kwam de reactie van de burgemeester op neer.

Financiële impuls

Het college van Burgemeester en Wethouders besloot tennisvereniging SLTC een eenmalige financiële impuls te geven van 10.000 euro. Daarmee is de noodlijdende club op de korte termijn uit de brand geholpen. Voor de langere termijn wordt gezocht naar een meer duurzame oplossing. SLTC, dat ook garen spinde bij een tennisevenement dat GOED (een vereniging van jonge ondernemers) en Rotary Sliedrecht hadden georganiseerd, zou wel eens kunnen verhuizen naar de nog te bouwen sporthal Benedenveer in Sliedrecht-West.

Aanmoediging

SLTC werd al eerder genoemd in dit jaaroverzicht. Datzelfde geldt voor Dromen Zonder Beperking, die een financiële duw in de rug kreeg van Albert Heijn en tijdens de uitreiking van de aanmoedigingscheque aangaf dat zij dit jaar drie droomwensen in vervulling wil brengen. Daar is de plaatselijke stichting met verve in geslaagd.

Zomerverhalen

Sliedrecht Vandaag startte in juli met een serie verhalen over de Duurzaamheidstuin in het Burgemeester Feitsmapark en publiceerde ook een reeks Zomerverhalen. Het comité Sliedrecht 950 jaar lichtte uit wat zij verder van plan is en kondigde onder andere de Middeleeuwse markt aan die zaterdag 4 oktober werd gehouden rond het Burgemeester Winklerplein. Op datzelfde Winklerplein werden tijdens de weekmarkt vlaggen verkocht om Sliedrecht geel te laten kleuren. De vorige en huidige fractievoorzitter van PRO Sliedrecht (eerstgenoemde is nu wethouder) blikten terug op de verkiezingsuitslag en wat daaruit voortkwam en ASVZ De Merwebolder vertelde over haar behandelmethode en de bewonersbijeenkomst die was ingepland voor eind oktober. Sliedrecht Vandaag maakte ook reportages van het buurttoezicht in Sliedrecht-Oost en de Biesbosch door respectievelijk mee te lopen en te varen. In het natuurgebied werd de verslaggever rondgeleid door Thomas van der Es, die is geboren en getogen in Sliedrecht. Als kind struinde hij met zijn ouders rond in de Biesbosch om vogels te spotten.

Havenkwartier

Bij het Havenkwartier werd de laatste eerste paal in de grond geslagen. De woningen in het laatste deelgebied van deze herstructureringswijk worden, zo was een halfjaar geleden de verwachting, het komende halfjaar opgeleverd. Bij de kinderboerderij in het Burgemeester Feitsmapark vond een opmerkelijke diefstal plaats. ‘s Nachts werd een papegaai gestolen. De zomervakantie eindigde zoals gebruikelijk met een creatieve en sportieve KNOTS-week op het IJsbaan-terrein aan de Lijsterweg. Op woensdag kwamen Middeleeuwse figuren een kijkje nemen bij de kinderactiviteiten alsmede de gasten uit de Sliedrechtse zustergemeente Orastië. De Roemeense delegatie bezocht ook het ziekenhuis. De samenwerking wordt op verschillende fronten voortgezet, maar krijgt een andere invulling. Geen een, – maar tweerichtingsverkeer.

Dijksynagoge

In de laatste week van augustus  kwam ook de politiek weer op gang. Naar aanleiding van alarmerende verhalen in de media drukte de fractie van de SGP-ChristenUnie het college op het hart om met het bestuur van de Rabobank te praten over de hypothecaire schuld van de Dijksynagoge, die door de bank onder bijzonder beheer is gesteld. De synagoge had in de vorm van een eenmalige subsidie van 25.000 euro al financiële steun van de gemeente gekregen. Er was echter, zo liet bestuurslid Ronald Kitsz zich ontvallen, nog wel een klein wonder nodig om voor 31 december via donaties en fondsenwerving aan het resterende bedrag van 75.000 euro te komen.

Faillissement Helbro

De Engelse uitdrukking ‘Last best’ gaat in dit geval niet op. Het Sliedrechtse vervoersbedrijf Helbro, dat in 1980 begon en een flinke groei doormaakte, werd failliet verklaard en kwam in handen van een curator terecht. Later kwam wel het goede nieuws naar buiten dat de meeste medewerkers hun baan behielden en aan de slag gingen bij de twee vervoersbedrijven die het werk van Helbro overnamen.

Zie ook:
Terugblik oktober: Verkeersinfarct dankzij dijkafsluiting en realisatie nieuwe sporthal stap dichterbij (wo, 31 dec 2014)
Terugblik september: Dode man in parkje Middenveer en nieuw college presenteert grootse plannen (di, 30 dec 2014)


Deel dit bericht met je vrienden!