Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Je wilt dat iedereen tevreden is, maar dat is niet realistisch'
30dec 2014

Je wilt dat iedereen tevreden is, maar dat is niet realistisch

SLIEDRECHT – Als het gaat vriezen en/of sneeuwen, slaap ik altijd onrustig.” Hans van Sinttruije werkt op de Sliedrechtse gemeentewerf en coördineert de gladheidsbestrijding in het dorp. In de nacht van vrijdag of zaterdag ging de wekker al om vier uur. ,,Even later werd ik gebeld door een beveiligingsbedrijf dat ‘s nachts rondjes rijdt over de bedrijventerreinen (we worden ook wel eens gewekt door de politie). Ze gaven de melding door dat de natte sneeuw gladheid veroorzaakte. Om vijf uur is de ochtendploeg begonnen met strooien.” Hij kon zelf nog even blijven liggen, maar werkte wel tot half elf ‘s avonds door. ,,Het bleef maar sneeuwen.”

Van Sinttruije stapte in toen werd gestart met de tweede ronde door Sliedrecht. Ditmaal werd er niet alleen gestrooid, maar ook geschoven. Eén sneeuwschuiver sloeg bij het verlaten van de gemeentewerf links de Parallelweg op en de ander rechts. Beide om de doorgaande wegen voor motorisch verkeer begaanbaar te maken. Twee kleinere sneeuwschuivers werden ingezet om de fietspaden sneeuw- en ijsvrij te maken. ,,Een heel moeilijk karwei want er wordt te weinig op gereden. Strooien heeft pas zin als de weg ook wordt gebruikt. Pas als er overheen wordt gereden, reageert het zout.”

Te weinig gereden

Ondanks de gemeentelijke inzet om de gladheid te bestrijden kwamen maandag toch ongeveer tien telefoontjes binnen van ontevreden inwoners. ,,Die klaagden over het feit dat we niet in hun straat waren geweest. Je wilt dat iedereen tevreden is en dat heel Sliedrecht er pico bello bij ligt. Dat is echter niet realistisch. De binnenstraten zijn te krap voor de sneeuwschuivers. Als je daar sneeuw gaat schuiven en gaat strooien, zou je geparkeerde auto’s kunnen beschadigen. Bovendien heeft het geen zin want er wordt te weinig gereden.”

Al onderweg

De gladheidsbestrijders die van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat door het dorp reden (in totaal werden de vier routes in het door het college goedgekeurde gladheidsbestrijdingsplan vier keer gereden)
en dit zondag-, maandag- en dinsdagmorgen herhaalden, werden ook gecomplimenteerd. Van Sinttruije, geen fervent twitteraar, lacht. Hij heeft het verhaal gehoord. Een winkelier op de Kerkbuurt gebruikte dit medium zaterdagmorgen om de gemeente te vragen de ‘spekgladde’ winkelstraat begaanbaar te maken. Even later plaatste hij een foto van een schoongeveegde Kerkbuurt met daaronder de tekst dat hij trots is op de gemeente. Van Sinttruije neemt de opgestoken duim dankbaar in ontvangst. Echter, van de berichtjes wist hij pas later. ,,De Kerkbuurt hoort bij de fietspadenroute, wat ook geldt voor andere winkelcentra en verzorgingshuizen. Toen hij het berichtje plaatste was ik waarschijnlijk al onderweg.”

Niet te koud

Maandag kwamen er ook positieve reacties binnen op de gemeentewerf. ,,Van mensen die langskwamen om zout op te halen. Om de stoep voor hun huis schoon te maken. En soms zelfs de hele straat. Wat die mensen doen, is echt klasse. Als alle bewoners de handen uit de mouwen steken, is de hele stoep goed begaanbaar en als je het samen doet, is het nog gezellig ook. Op de gemeentewerf wordt gratis strooizout vertrekt. Mensen hoeven alleen een emmer mee te nemen.” Tot slot geeft Van Sintruije wel het advies om de sneeuw eerst weg te schuiven. ,,Zout op sneeuw gooien heeft geen zin. Je moet het eerst naar de kant schuiven. Of scheppen als de sneeuw is vastgevroren. Wij hadden geluk dat het niet te hard vroor toen we gingen strooien. Bij temperaturen onder de min acht reageert het zout sowieso niet.”

Door Erik de BruinDeel dit bericht met je vrienden!