Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Terugblik oktober: Verkeersinfarct dankzij dijkafsluiting en realisatie nieuwe sporthal stap dichterbij'
31dec 2014

Terugblik oktober: Verkeersinfarct dankzij dijkafsluiting en realisatie nieuwe sporthal stap dichterbij

SLIEDRECHT - Donderdag breekt een nieuw jaar aan. Ook voor Sliedrecht Vandaag, dat in 2014 een hoopvolle start beleefde en ontdekte wat zij al wist, namelijk: dat er van alles gebeurt in Sliedrecht en dat veel inwoners daarvan dagelijks op de hoogte willen zijn en een uitgesproken mening hebben over lokaal nieuws. Bij het einde van een jaar hoort een terugblik. Tot en met donderdag 1 januari wordt elke dag een lijst artikelen op de site geplaatst die een indruk geven van wat er in een maand is gebeurd. Ditmaal worden de gebeurtenissen in oktober uitgelicht.

,,We worden hierdoor gedwongen niet mee te werken.” Dat zei Homeflex-directeur Bert Verheij nadat de gemeenteraad anders had besloten over het maximaal aantal arbeidsmigranten dat in één woning gehuisvest mag worden. Het college wilde dit aantal verhogen van vier naar zes, maar daar stak de raad een stokje voor. Verheij noemde het aangenomen amendement van het CDA een inbreuk op de afspraken die waren gemaakt met de gemeente. Homeflex besloot vervolgens het convenant niet te ondertekenen en deelde mee dat zij overweegt zich terug te trekken uit Sliedrecht. De startnotitie Dijkvisie werd wel goed ontvangen. Er zal wel een vervolgstap moeten worden gezet. ,,Als je een mooiere dijk wilt, moet je ook financieel je nek uitsteken”, zei wethouder Len van Rekom tijdens een raadsvergadering. Hij noemde verpaupering als één van de bottlenecks. Het woord verpaupering kwam ook meerdere keren naar voren tijdens de bespreking van het uitvoeringsprogramma van het college. Dit was op de agenda gezet door de SGP-ChristenUnie, die hoopte op een uitvoerig debat, maar daar was geen sprake van. De meeste fracties hielden het kort en gaven aan dat ze pas een oordeel vellen als B & W haar ambitieuze plannen heeft omgezet in concrete voorstellen.
Sporthal Benedenveer
De realisatie van een nieuwe sportaccommodatie aan de Benedenveer in Sliedrecht-West, de eerste geprivatiseerde sporthal in het baggerdorp, komt dichterbij. De onderhandelingen tussen de gemeente en de eind vorig jaar in het leven geroepen Stichting Sportaccommodatie Benedenveer duurden iets langer dan verwacht, maar leverden wel het beoogde resultaat op. Er werd gerekend op een positief raadsbesluit en dat kwam er ook. De volgende stap is dat de stichting, die 2,2 miljoen euro krijgt van de gemeente (geld dat al was gereserveerd en gelabeld), overeenstemming bereikt met Gebroeders Blokland B.V. over de grondwerving, bouwkosten en het ontwerp. Als ook dat is beklonken, kan in 2015 de bouw beginnen. Voor aanvang van het seizoen 2016-2017 zou de nieuwe sporthal gerealiseerd moeten zijn.
Brede School
Rond deze tijd wordt naar verwachting aan de andere kant van het spoor, in de nieuwbouwwijk Baanhoek-West, ook een Brede School opgeleverd die huisvesting biedt aan zes groepen van Anne de Vries en vijf groepen van De Bleyburgh voor kinderen die speciaal onderwijs genieten.
Staatsliedenbuurt
Tijdens een beeldvormende raadsbijeenkomst over de Staatsliedenbuurt kwamen de fracties tot de conclusie dat er nog veel ruis op de lijn zit. Hoeveel weerstand er is tegen de plannen van Tablis Wonen, die de herstructurering vanaf begin 2016 ten uitvoer wil brengen, werd onvoldoende duidelijk. De fracties moeten nog wel wat huiswerk doen alvorens in december een besluit wordt genomen over de startnotitie, het enige sturingsinstrument dat de gemeente tot haar beschikking heeft.
Klant Contact Centrum
De meningen over een Drechtstedelijk Klant Contact Centrum waren verdeeld. Een toekomstig burgerloket onder regie van Dordrecht riep kritische vragen en stekelige opmerkingen op bij een deel van de gemeenteraad. Wethouder Theo den Braanker kreeg het flink voor z’n kiezen. Toch werd het voor hem een heuglijke avond. Na de raadsvergadering werd hij immers verrast met een Koninklijke Onderscheiding.
Gemeentebegroting
Net als het uitvoeringsprogramma werd ook de gemeentebegroting met een glimlach gepresenteerd. De financiën zijn op orde en de lasten blijven laag.
Verkeersinfarct
Vanuit de samenleving waren er kritische geluiden. Eerst vanwege defecte straatverlichting op onder andere de Stationsweg en de Thorbeckelaan en daarna vrij massaal dankzij de verkeersinfarct die werd veroorzaakt doordat de Rivierdijk-Oost tussen de A15 en Thorbeckelaan zes weken was afgesloten vanwege groot onderhoud. De gemeente besloot al snel verkeersregelaars in te zetten bij twee rotondes op de Stationsweg om de doorstroming te bevorderen.
Middeleeuwse markt
De winkeliers die samen met het comité Sliedrecht 950 jaar zaterdag 4 oktober een Middeleeuwse markt hielden op het Burgemeester Winklerplein, troffen het met het weer. De zon scheen uitbundig. Overal rond het plein was er wel iets te doen, te koop of te zien (zie foto). Diezelfde dag vond de officiële opening van het Repair Café plaats. Deze maandelijkse activiteit in De Reling heeft een vast plekje op de kalender gekregen.
Sprookjesvoorstellingen
,,Lokaal ondernemerschap is altijd ons handelsmerk geweest.” Aldus Machiel Pranger en Hans de Ligt, die al een kwart eeuw hun eigen Albert Heijn runnen in Sliedrecht. Dat lokale ondernemerschap vertaalt zich onder andere in plaatselijke acties waarmee het hele jaar door gestalte werd gegeven aan het 25-jarig jubileum. Klanten konden onder meer sparen voor sprookjesvoorstellingen in De Lockhorst. De kaartjes vlogen over de toonbank. De zaal was drie keer ‘uitverkocht’.
Kindervertier
Ook in de herfstvakantie was er veel kindervertier. Zo stond de traditionele Bijbelweek van de Hervormde Gemeente weer bol van de activiteiten. Synergos hield het Grote Gymfeest in sporthal De Valk. Ter afsluiting van het seizoen hield NME-centrum De Hooizolder op de laatste woensdag van oktober haar traditionele lampionnenoptocht in het Burgemeester Feitsmapark. Dankzij de medewerking van Buurt Bestuurt liepen twee groepen met een lampion in de hand naar het park. Het buurttoezicht in Sliedrecht-Oost wandelde mee om flyers in de bus te doen bij onverlichte woningen. Ook de politie droeg haar steentje bij en deed dat in het kader van het Donkere Dagen Offensief. Samen met de buurttoezichthouders in West hadden ze al een zogeheten Kerkactie gehouden.
Kwartiermakers
De kwartiermakers die in Sliedrecht de decentralisaties op het gebied van jeugdhulp en de Wmo in goede banen moeten leiden, stelden zich voor. Op de site stond ook een interview met enkele beheersters van Weggeefhoek Sliedrecht, die zevenduizend leden telt. De 70-jarige Ton van der Hel is voorzitter van Dog Adoptions Nederland, een stichting die verwaarloosde honden uit Roemenië (en dat zijn er heel veel) een tweede leven geeft. Sliedrecht Vandaag sprak ook met een echtpaar wier hondje was doodgebeten. Omdat dit drama volgens hen voorkomen had kunnen worden, wilden ze hun verhaal doen.
Rechtbankverslagen
Het bijwonen van twee rechtszittingen in Dordrecht leverde verhalen op over een moeder en dochter die in Sliedrecht een schoenendief overmeesterden. Ze werken beiden voor de politie. De aanhouding verrichtten ze in hun vrije tijd en het was toeval dat ze op dat moment bij elkaar in de buurt waren. Een man uit Hardinxveld-Giessendam zei spijt te hebben van de ‘stalkingterreur’ die hij in Sliedrecht had gepleegd.  In de buurt waar zijn ex-vriendin woonachtig is.
(Bijna) aan kop
De sportprestaties in oktober waren goed tot uitstekend te noemen. SKC Merwede pakte de volle buit in de eerste competitiehelft en hield onder meer onder moeilijke omstandigheden stand in de laatste wedstrijd in Oud-Gastel. De voetballers van v.v. Sliedrecht zetten de zegereeks voort en konden zich belonen met de eerste periodetitel ware het niet dat het titanenduel met Nieuw-Lekkerland werd afgelast. Het herenteam van Sliedrecht Sport versloeg streekgenoot Next Volley Dordrecht met klinkende cijfers en nestelde zich zelfs bijna aan kop door ook van het als kampioenskandidaat betitelde VoCASA te winnen. Het tweede team van Dynamo bleek een maatje te groot. Het vertoonde spel van het damesteam was wisselvallig. Appie Krijnsen, door de wol geverfd in het trainersvak, wil de talentvolle, maar minder ervaren selectie klaarstomen voor de play-offs. Gezien de actuele prestaties lijkt dat te lukken. Sliedrecht Sport heeft de weg omhoog gevonden. Zo werd VC Sneek, de koploper in de eredivisie, in eigen huis met 0-3 verslagen. In oktober waren de rollen nog omgedraaid. Sliedrecht verloor in De Stoep kansloos met 1-3. Het eerste Europese optreden eindigde wel in een zege, al kostte dat veel moeite.
Door Erik de Bruin
Zie ook:
Tennisvereniging SLTC wil een nieuwe, frisse start maken door aan te haken bij nieuw te bouwen Sporthal Benedenveer (wo, 13 mei 2015)
SKC Merwede en Synergos in gesprek over nieuwe sporthal (vr, 27 mrt 2015)
SKC Merwede en Synergos krijgen wellicht hun eigen sporthal(len) aan de Thorbeckelaan (do, 26 mrt 2015)
Schoolvolleybaltoernooi in sporthal De Stoep groot succes (di, 6 jan 2015)


Deel dit bericht met je vrienden!