Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Ongeveer tweehonderd Sliedrechters staan stil bij aanslag in Parijs'
09jan 2015

Ongeveer tweehonderd Sliedrechters staan stil bij aanslag in Parijs

SLIEDRECHT - Ongeveer tweehonderd Sliedrechters staan stil bij aanslag in Parijs en luisteren naar bewogen toespraak van de burgemeester. e oproep/uitnodiging van burgemeester Bram van Hemmen ging vanaf een uur of elf als een lopend vuurtje door het dorp. Circa tweehonderd Sliedrechters stonden aan het begin van de avond stil bij de terroristische aanslag in Parijs en volgden daarmee het voorbeeld van grote steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Ze hadden zich opgesteld bij het 4 mei-monument. Enkelen met een papiertje in de hand waar Je suis Charlie op stond en bijna iedereen met een potlood, die ze na de toespraak van de burgemeester, de minuut stilte en het gedicht van plaatsgenoot Petra M. Heerenwaaijer bij het monument legden.

,,Gisteren was een aanval op onze vrijheid, op onze wijze van samenleven en op u en mij”, sprak Van Hemmen, die symbolisch een potlood boven zijn oor droeg. ,,De daders gingen een grens over die we zorgvuldig moeten bewaken. Die grensbewaking heeft een rechtsstaat en fatsoen. De bewaking mag nooit plaatsvinden met kalasjnikovs.”
Beschaving’
De burgemeester bracht naar voren dat hij een groot fan is van de socioloog Norbert Elias. ,,Hij beschreef dat de beschaving een ingebakken begrenzing heeft. In mijn woorden: mijn vrijheid houdt op waar ik de vrijheid van een ander ga beperken. Noem het fatsoen, noem het respect, noem het wijsheid. Een samenleving kan alleen functioneren als we deze grenzen respecteren.”
‘Relativering’
Humor is hem dierbaar. ,,Dierbaar omdat het zorgt voor blije gezichten. Dierbaar omdat het zorgt voor relativering. Dierbaar omdat het zorgt voor het begrijpen en herkennen van situaties. En: humor is belangrijk in deze tijd waar tenen langer en de lontjes korter zijn. Is het gebrek aan relativering niet een belangrijke oorzaak? Alles lijkt tegenwoordig groots en meeslepend. Als het maar negatief is. Is in deze tijd van veel nieuwe mensen, culturen en buren het ontspannende grapje niet een prachtig middel om elkaar te beginnen te leren kennen?”
Waardigheid’
Van Hemmen zei de grappen van Charlie Hebdo meestal niet echt leuk te vinden. ,,Net zoals ik Theo Maassen niet leuk vind als hij een sexueel getinte dialoog aangaat met een crucifix. Maar die humor beperkt mijn vrijheid niet omdat ik besluit de tv uit te zetten. Net zoals de extremistische kneuters die gisteren de aanslag pleegden, kunnen besluiten het blad niet te lezen of te kopen.” Hij sloot af met een citaat van de al aangehaalde Norbert Elias: ,,Ik wens u allen het aangenaamste leven dat iemand kan hebben, zonder de waardigheid van anderen en jezelf te schaden.”
Zonder angst’
Vanavond laat twitterde de burgemeester dat hij trots is op Sliedrecht. ,,Het was een mooie bijeenkomst. We staan zonder angst voor onze vrijheid.” Hij refereerde ook aan een radioquote van het moskeebestuur. Voor de microfoon van RTV Rijnmond gaf zij aan dit niet te accepteren. ,,De imam preekt vrijdag tegen dit geweld. Mooi”, aldus Van Hemmen op het internetplatform. Eindigend met #jesuisCharlie.
Gedicht
Na de toespraak werd een minuut stilte in acht genomen en las de Sliedrechtse Gwen Talsma (ze publiceert haar werken onder het pseudoniem Petra M. Heerenwaaijer) haar speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht voor. Hieronder de tekst en een foto-impressie.
ik begin klein
klein en kwetsbaar
met alleen
een vel papier
en een potlood
ik begin klein
met in mijn hart
wat ik geloof
en vertrouw op wie
mijn overtuiging niet deelt
maar op wie ik bouwen kan
want ook hij
begint klein
klein en kwetsbaar
en de veiligheid
die ik zaai
is de veiligheid
die ik oogst
want de veiligheid
die hij zaait
is de veiligheid
die ik geef
ik begin
klein en kwetsbaar
met alleen een vel papier
en een potlood
universeel
in goed vertrouwen
en ik lach om
ik lach met
en leer van
wie mij wijzen
op mijn falen
op mijn anders zijn
ik begin
vandaag
en ik reik mijn hand
in goed vertrouwen
want dat is
wat ik geef
want dat is
wat ik geloof
en voel me daarin
groots en sterk
Bron: Erik de Bruin.


Deel dit bericht met je vrienden!