Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Films over baggerwerk in Canada, Indonesi'
14jan 2015

Films over baggerwerk in Canada, Indonesi

SLIEDRECHT - In het Nationaal Baggermuseum aan de Molendijk wordt zaterdag 24 januari het elfde filmfestival gehouden. Het festival is ditmaal deels gebaseerd op de huidige tentoonstelling over tinwinning in Indonesië.

Om 11.15 wordt gestart met een film over de vroegere tinwinning met speciale baggermolens en ook in open mijnbouwgebieden op het land. Meteen daarna wordt een film gedraaid over de bouw van de tinbaggermolen Karimata. Met dit werktuig is tijdens het proefdraaien gezocht naar goud. Voorts worden twee nieuwe aanwinsten getoond voor de Billiton-vloot. Het transport van de snijkopzuiger Orion in Suriname is vanaf 12.30 uur te zien. Dit baggerwerktuig werd bovengronds gebruikt om het winnen van bauxiet mogelijk te maken. Na de middagpauze van 12.45 tot 13.30 uur draait een film over de historie van de Billiton Maatschappij. Vanaf 14.05 uur zien de museumbezoekers de snijkopzuiger St. Lawrence aan het werk in Canada waar teerzand wordt gebaggerd. Uit één kubieke meter teerzand kan een vat ruwe olie worden gewonnen. Met behulp van een snijkopzuiger wordt grond verwerkt ten einde een gebied vrij te maken voor de winning van bauxiet.
Tussen 14.50 en 15.45 uur is een pauze ingelast voor een bezoek aan de tentoonstelling in de expositieruimte naast de filmzaal. Het filmfestival wordt besloten met Sporen van Smaragd. Deze film draait van 15.50 tot 16.40 uur.
Bron: Erik de Bruin.


Deel dit bericht met je vrienden!