Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Foto-expositie over Wijk B levert veel blikken van herkenning op'
17jan 2015

Foto-expositie over Wijk B levert veel blikken van herkenning op

SLIEDRECHT - Warenhuis Bongers, Boekhandel De Waard, Leo’s Cafetaria … wie in het Sliedrechts Museum langs de fotowanden wandelt, komt veel bekende namen tegen. De nieuwe expositie, die gisteren werd geopend, gaat over Wijk B. Behalve arbeiderswoningen (voornamelijk in de stoepen) en herenhuizen langs de rivier bevat de tentoonstelling veel plaatjes van vroegere winkeliers en het pand waarin zij hun waren verkochten. Een groot deel van wat tot 1966 Wijk B werd genoemd, is nu de Kerkbuurt.

,,Sliedrecht was een dijkdorp met stoepen die van oostelijke naar westelijke richting was verdeeld in de wijken A, B, C en D”, steekt Wout van Rees van wal. ,,Wijk E bestond ook, dat waren de woningen langs de Parallelweg waar boerengezinnen woonden. Wijk F was aan de overkant van de Merwede, waar ook boerderijen stonden. Nu is dat Dordts grondgebied. Het wordt nog wel de Sliedrechtse Biesbosch genoemd.”
Fotoboek
Van Rees heeft samen met Aart van den Dool de expositie samengesteld. Zo moeilijk was dat niet want wijk B is net als C, D, E en F al eens tentoongesteld door de Historische Vereniging. In tegenstelling tot deze wijken was er van B echter nog geen fotoboek. Van den Dool: ,,We hadden al veel fotomateriaal tot onze beschikking en daar is na de vorige expositie aardig wat bijgekomen.” Het vervolg laat zich raden. De vereniging besloot de historische plaatjes te bundelen en vroeg het Sliedrechts Museum of er nogmaals een fototentoonstelling kon worden ingericht. Zowel het boek als de expositie dragen de titel: Wijk B door de jaren heen. De rode draad, vertelt Van Rees, wordt gevormd door foto’s uit de jaren vijftig en zestig. ,,Er werden in die tijd al kleurenfoto’s gemaakt en die hebben we ook in ons archief liggen, maar dat vonden we niet bij de tentoonstelling passen.”
Contouren Kerkbuurt
De zwart-wit foto’s ademen een nostalgische sfeer uit. Veel mensen die in dit deel van Sliedrecht aan de dijk woonden, hadden een winkeltje. De contouren van de hedendaagse Kerkbuurt zijn goed te zien. Sommige winkeliers waren daar al gevestigd toen de winkelstraat nog B heette en drijven hier nog steeds hun nering of zijn naar een andere plek in Sliedrecht verhuisd. Zoals de koekjesfabriek van Merba, die lange tijd gezichtsbepalend was voor de industrie op de Nijverwaard. De fabrikant, die niet meer in Sliedrecht is gehuisvest, begon ooit in een kerkgebouw aan de dijk dat was gekocht van de Gereformeerde Kerk.
Herkenning
Voor wie haar of zijn wortels in Sliedrecht heeft, levert de tentoonstelling veel blikken van herkenning op. Naast de 250 foto’s aan de muur is er ook een DVD te zien in het museum op de Kerkbuurt waar nog eens ongeveer 500 plaatjes op staan van Wijk B. Om duidelijk te maken waar precies tussen de Boslaan en de Stationsweg de foto is gemaakt zijn veel huizen op de foto’s genummerd. Het museum is elke woensdag- en zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur geopend. De tentoonstelling is te zien tot en met zaterdag 4 april. Zo lang de expositie loopt, wordt elke zaterdagmiddag rond 15.00 uur een verhaal verteld in Sliedrechts dialect. Het fotoboek (ook samengesteld door Aart van den Dool en Wout van Rees) is voor 15 euro verkrijgbaar bij Boekhandel De Waard, in het Sliedrechts Museum (tijdens openingsuren) en op woensdagmiddag in het Onderhuys (Kerkbuurt 243, stoep af achterom).
Bron: Erik de Bruin.


Deel dit bericht met je vrienden!